Skocz do zawartości

Rozmnażanie w wodzie

karaluch

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim.

Mamy okazję wspólnie poobserwować rozwój roślin poprzez rozmnażanie w wodzie.

Niektóre gatunki mają marne szanse (?) na rozmnożenie w ten sposób, a niektóre wręcz go uwielbiają.

Liście oraz korzonki zostały oderwane od rośliny pod wodą, tam też zostały nacięte oraz nakłute (w przypadku regii i Cephala, materiał do rozmnożenia został oderwany 'na sucho'). Użyłem wody destylowanej.

17 lipca 2014r

Całość:

post-6274-1405438295_thumb.jpg

Drosera alba:

liście, korzeń

post-6274-1405438470_thumb.jpg

Drosera graomogolensis:

liście, korzeń

post-6274-1405438605_thumb.jpg

Drosera adelae:

liście

post-6274-1405438740_thumb.jpg

Drosera regia:

liście

post-6274-1405438773_thumb.jpg

Drosera hamiltonii:

liście, korzeń

post-6274-1405438841_thumb.jpg

Cephalotus:

dzbanki

post-6274-1405438918_thumb.jpg

Za miesiąc kolejne zdjęcia (chyba, że wydarzy się coś ciekawego ) :)

Edytowane przez karaluch
Odnośnik do odpowiedzi

Wybitnym identyfikatorwem roślin może nie jestem, ale posiadam D. burmannii i D. hamiltonii. Z tego co widzę w przedostatnim zdjęciu, to masz właśnie D. hamiltonii a nie burmannii. Albo masz źle oznaczoną roślinę, albo coś pokiełbasiłeś :)

Odnośnik do odpowiedzi

Wybitnym identyfikatorwem roślin może nie jestem, ale posiadam D. burmannii i D. hamiltonii. Z tego co widzę w przedostatnim zdjęciu, to masz właśnie D. hamiltonii a nie burmannii. Albo masz źle oznaczoną roślinę, albo coś pokiełbasiłeś :)

Racja :)

Dzięki.

Dostałem oczopląsu przy terra :D

Odnośnik do odpowiedzi

Wrzuć jeszcze kawałek dzbanecznika i muchołówkę jak masz :)

Co do dzbanecznika wątpiłbym, ale w muchołówkę już nie bardzo. Wątpienie moje wynika z tego, że dzbaneczników nie da się rozmnażać kładąc liść na torfie, bardziej to odrosty, okłady powietrzne itp.

Odnośnik do odpowiedzi

Wrzuć jeszcze kawałek dzbanecznika i muchołówkę jak masz :)

Muchołówkę też tak próbuję (z pędów), ale cienko to widzę.

Dzbanecznika mam jednego i po dwóch latach zaczął dzbankować, więc wolę go nie okaleczać :D

Poza tym, skończyły mi się słoiczki (w ostatnim siedzi półroczna adelka - obserwując jej rozwój postanowiłem założyć ten temat, więc podziękujmy pani adelce :D )

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że z regią może być problem. W tamtym roku próbowałem wiele razy. Liście za każdym razem puszczały metabolity do wody i robiły się czarne. Nawet schowanie na pewien czas do ciemności, częsta wymiana wody oraz dodanie węgla aktywnego nie pomagało.

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że z regią może być problem. W tamtym roku próbowałem wiele razy. Liście za każdym razem puszczały metabolity do wody i robiły się czarne. Nawet schowanie na pewien czas do ciemności, częsta wymiana wody oraz dodanie węgla aktywnego nie pomagało.

Również daje jej małe szanse.

Odnośnik do odpowiedzi