karaluch Napisano 15 Lipca 2014 Share Napisano 15 Lipca 2014 (edytowane) Cześć wszystkim. Mamy okazję wspólnie poobserwować rozwój roślin poprzez rozmnażanie w wodzie. Niektóre gatunki mają marne szanse (?) na rozmnożenie w ten sposób, a niektóre wręcz go uwielbiają. Liście oraz korzonki zostały oderwane od rośliny pod wodą, tam też zostały nacięte oraz nakłute (w przypadku regii i Cephala, materiał do rozmnożenia został oderwany 'na sucho'). Użyłem wody destylowanej. 17 lipca 2014r Całość: Drosera alba: liście, korzeń Drosera graomogolensis: liście, korzeń Drosera adelae: liście Drosera regia: liście Drosera hamiltonii: liście, korzeń Cephalotus: dzbanki Za miesiąc kolejne zdjęcia (chyba, że wydarzy się coś ciekawego ) Edytowane 15 Lipca 2014 przez karaluch Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 15 Lipca 2014 Share Napisano 15 Lipca 2014 Ciekawa metoda, dzięki za foty i czekamy na następne. Interesuje mnie jak bd się namnażały d.c.alba:) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrDIIL Napisano 15 Lipca 2014 Share Napisano 15 Lipca 2014 Mnie interesuje szczególnie efekt rozmnażania Regii i Cefala. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crespo Napisano 15 Lipca 2014 Share Napisano 15 Lipca 2014 Ciekawe, ciekawe Najbardziej mnie interesuję jak cefal będzie się rozmnażał. Te "słoiki" czy jak to nazwać, będą szczelnie zamknięte przez cały czas? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karaluch Napisano 15 Lipca 2014 Autor Share Napisano 15 Lipca 2014 ... Te "słoiki" czy jak to nazwać, będą szczelnie zamknięte przez cały czas? Tak Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
porter Napisano 15 Lipca 2014 Share Napisano 15 Lipca 2014 (edytowane) Co jak co ale ja tu capensisa nie widzę comandos Edytowane 15 Lipca 2014 przez porter Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
allgreen Napisano 15 Lipca 2014 Share Napisano 15 Lipca 2014 Wybitnym identyfikatorwem roślin może nie jestem, ale posiadam D. burmannii i D. hamiltonii. Z tego co widzę w przedostatnim zdjęciu, to masz właśnie D. hamiltonii a nie burmannii. Albo masz źle oznaczoną roślinę, albo coś pokiełbasiłeś Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karaluch Napisano 15 Lipca 2014 Autor Share Napisano 15 Lipca 2014 Wybitnym identyfikatorwem roślin może nie jestem, ale posiadam D. burmannii i D. hamiltonii. Z tego co widzę w przedostatnim zdjęciu, to masz właśnie D. hamiltonii a nie burmannii. Albo masz źle oznaczoną roślinę, albo coś pokiełbasiłeś Racja Dzięki. Dostałem oczopląsu przy terra Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrDIIL Napisano 15 Lipca 2014 Share Napisano 15 Lipca 2014 Dostałem oczopląsu przy terra Jeśli masz na myśli: od ilości, to wiele bym dał, żeby też tak mieć Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B-52 Napisano 15 Lipca 2014 Share Napisano 15 Lipca 2014 Wrzuć jeszcze kawałek dzbanecznika i muchołówkę jak masz Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrDIIL Napisano 15 Lipca 2014 Share Napisano 15 Lipca 2014 Wrzuć jeszcze kawałek dzbanecznika i muchołówkę jak masz Co do dzbanecznika wątpiłbym, ale w muchołówkę już nie bardzo. Wątpienie moje wynika z tego, że dzbaneczników nie da się rozmnażać kładąc liść na torfie, bardziej to odrosty, okłady powietrzne itp. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karaluch Napisano 15 Lipca 2014 Autor Share Napisano 15 Lipca 2014 Wrzuć jeszcze kawałek dzbanecznika i muchołówkę jak masz Muchołówkę też tak próbuję (z pędów), ale cienko to widzę. Dzbanecznika mam jednego i po dwóch latach zaczął dzbankować, więc wolę go nie okaleczać Poza tym, skończyły mi się słoiczki (w ostatnim siedzi półroczna adelka - obserwując jej rozwój postanowiłem założyć ten temat, więc podziękujmy pani adelce ) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blueb Napisano 15 Lipca 2014 Share Napisano 15 Lipca 2014 Myślę, że z regią może być problem. W tamtym roku próbowałem wiele razy. Liście za każdym razem puszczały metabolity do wody i robiły się czarne. Nawet schowanie na pewien czas do ciemności, częsta wymiana wody oraz dodanie węgla aktywnego nie pomagało. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karaluch Napisano 15 Lipca 2014 Autor Share Napisano 15 Lipca 2014 Myślę, że z regią może być problem. W tamtym roku próbowałem wiele razy. Liście za każdym razem puszczały metabolity do wody i robiły się czarne. Nawet schowanie na pewien czas do ciemności, częsta wymiana wody oraz dodanie węgla aktywnego nie pomagało. Również daje jej małe szanse. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrDIIL Napisano 15 Lipca 2014 Share Napisano 15 Lipca 2014 Również daje jej małe szanse. Spróbuj zaklęć Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi