ElektrykPL Napisano 28 Lipca 2014 Autor Share Napisano 28 Lipca 2014 Niekumaty, ale to balkon zdaje się jest dokładnie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ElektrykPL Napisano 31 Lipca 2014 Autor Share Napisano 31 Lipca 2014 (edytowane) Witam ponownie, został zakupiony pomiar wilgotności i temperatury zgodnie z zaleceniami kolegi comandos21, którego pozdrawiam . Teraz mam pytanko z tym związane. W którym miejscu najlepiej jest umieścić tenże higrometr, aby wskazania były najbardziej miarodajne. Na razie go położyłem na parapecie wyżej, pomiar po ok. 17 minutach od położenia jest na obrazku. Edytuję, ponieważ pada to wilgotność wzrosła do 75%. I drugie pytanie aby nie postować za bardzo to jak długo rośnie i kwitnie pęk kwiatowy? 7 sierpnia wyjeżdżam na tydzień i nie wiem czy osoba która będzie podlewać musi coś robić z kwiatami czy nie. A nie chcę aby się same rozsiały, wolę sam to zrobić. Czy jak wszystko przekwitnie to nasiona same się wysypią? Dodam że czasem mocno wieje na balkonie. Chodzi głównie o "typica", bo na niej mi głównie zależy, ale alicja też ciągnie swoje pędy coraz wyżej. Pozdrawiam Edytowane 31 Lipca 2014 przez ElektrykPL Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niekumaty Burak Napisano 1 Sierpnia 2014 Share Napisano 1 Sierpnia 2014 (edytowane) CYTAT(biedronkaoo7 @ pon, 28 lip 2014 - 15:30) * Niekumaty, ale to balkon zdaje się jest winkp.gif biggrinll.gif dokładnie. Pochyliłem się na drugą stronę monitora. Faktycznie balkon. Edytowane 1 Sierpnia 2014 przez Niekumaty Burak Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ElektrykPL Napisano 3 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 3 Sierpnia 2014 Pierwszy kwiatuszek u Alicji Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rerox Napisano 3 Sierpnia 2014 Share Napisano 3 Sierpnia 2014 No No ! Jest piękna, ja czekam z niecierpliwością na swoje, oraz na na to by moje siewki w urosły do rozmiarów które pozwolą jej zakwitnąć Jeszcze raz gratulacje!! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ElektrykPL Napisano 27 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 27 Sierpnia 2014 Witam po bardzo długiej przerwie. Wróciłem z urlopu i niestety zastałem ten widok, który nie powinienem zastać. Stało się najgorsze. "Opiekunka" kwiatków i rosiczek chyba źle zrozumiała polecenia i po powrocie zobaczyłem straszny widok, ale o tym później. Chciałem zacząć od dobrej wiadomości, którą jest zbudowanie oświetlenia dla moich rosiczek. Ranki są już chłodne, przeważnie co dzień leje i słońca mało, więc dziś postanowiłem znaleźć im lepsze miejsce niż balkon i dostosować warunki aby moje cacka przetrwały do czerwca w moim pokoju. Co było mi potrzebne do zbudowania rusztowania na moją podstawkę: 1. Drut miedziany o przekroju 4 mm2 (chciałem zastosować 6 mm2, ale się pomyliłem i z roboty zły wziąłem). 2. Deska pod podstawkę aby ta stała się bardziej stabilna i nie wyginała się. 3. Opaski kablowe. 3. Przewód 2x1 mm2, wtyczka, oprawa na źródło światła GU 10, źródło światła LED, listwa zaciskowa. 4. Narzędzia takie jak: wkrętarka, wiertła do drewna, kombinerki, szczypce boczne, metrówka, mazak, kropelka, przyda się też imadło- mi się nie chciało iść do piwnicy. Ja akurat zamiast deski wykorzystałem kawałek panela, który już był na wymiar, na początek kropelką przykleiłem podstawkę do panela, tak w miarę na środku. Drugi etap to wywiercenie otworów w czterech rogach przy podstawce, aby przełożyć nasze rusztowanie (niestety robiąc zdjęcie z góry, otwory są pod podstawką i ich nie widać). Poza tym, wywierciłem otwory przy jednym z brzegów, aby w nich zamocować przewód zasilający. Aby rusztowanie było bardziej stabilne i nie chwiało się na boki zdecydowałem aby drut miedziany dać podwójnie. Na zdjęciu początek pierwszego boku. Wysokość wierzchołka to ok 36.5 cm nad panelem. Po ukończeniu pierwszego boku i zagięciu drutów pod spód panela, zdecydowałem się na wywiercenie dodatkowych otworów pod opaski kablowe, aby owe druty łatwo i mocno ze sobą złączyć. Następny etap to oczywiście drugi bok, oraz wzmocnienie ich poprzez przymocowanie poprzeczek. Najtrudniejsze było wygięcie 4 drutów o boku tej samej długości, w kombinerkach mi to zajęło bardzo dużo czasu, ale jeżeli ktoś ma imadło to pójdzie szybciej. Aby łatwiej się budowało rusztowanie, można w kilku miejscach pozaciskać opaski aby druty się nie wyginały. W takich momentach się przekonałem, że lepszy jest pojedynczy drut, ale konstrukcja była by za mało stabilna przy takim przekroju. Trochę gimnastyki przy tym było, ale teraz pora połączyć nasze rusztowanie i zrobić miejsce na nasze źródło światła. W tym celu drut złożony na pół zagiąłem na końcach, które będą zagięte i zaciśnięte mocno wokół boków. Na środku zrobiłem małe zagięcie aby oprawa się nie przesuwała. Można zrobić mały haczyk z drutu i na nim zawiesić oprawę. Tak wygląda wszystko ładnie połączone. Ostatni etap, to sprawy elektryczne. Podłączenie wszystkiego, przymocowanie kabelków do konstrukcji, końcowy efekt wygląda nieźle. Zastosowane źródło światła to LED 2W o barwie światła 3000k. W najbliższym czasie wymienię je, ale muszę się rozeznać jakie będzie odpowiednie. Teraz taka mała sprawa techniczna skierowana do Administracji. Jeżeli uznają, że ten post może się komuś przydać w poradach dotyczących oświetlenia, proszę umieścić odnośnik do tego posta w odpowiednim miejscu. Będę wdzięczny. A jeżeli się nie kwalifikuje, to proszę napisać PW co zmienić, lub gdzie umieścić osobny temat. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ElektrykPL Napisano 27 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 27 Sierpnia 2014 Teraz prośba skierowania do ludzi którzy po zdjęciu poznają czy roślinki są jeszcze coś warte. Od momentu powrotu do domu tj. 17.08 roślinki stoją cały czas w wodzie, niestety nie wygląda to kolorowo. Nie wiem dokładnie jak długo były wyciągnięte z podstawki, ale gdy wróciłem to ziemia była całkowicie sucha. Capensis pomału wypuszcza nowe listki, nawet na tych zdrowych, który jakoś wytrzymały pojawiają się kropelki rosy. Proszę o ocenę głównie Alicji, gdyż te dwie pozostałe powinny się odrodzić. Druga prośba to czy nasiona Alicji są gotowe do wysiania czy coś z tego będzie? Niektóre pąki się otworzyły, kilka jest zamkniętych. Pędy od capensisa nawet nie zdążyły wyrosnąć.... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mieczus Napisano 27 Sierpnia 2014 Share Napisano 27 Sierpnia 2014 Przepraszam kolego za uwagę, ale 2W to może Ci posłużyć abyś trafił po ciemku do roślinek. Polecam poczytać temat dotyczący oświetlenia a także tą stronkę: http://tropicjungle.blox.pl/2010/02/Doswietlanie-roslin.html gdzie dowiesz się, że temperatura 3000K jest również błędna. Poza tym nie kabelki a przewody - jako elektryk pewnie o tym wiesz Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 27 Sierpnia 2014 Share Napisano 27 Sierpnia 2014 (edytowane) Również pozdrawiam kolegę ElektryPl Jasne, że będzie jeszcze coś z tych rosiczek;) wodę ciągle im zapewniaj i daj im czas tak do 2 miesięcy będą się "odradzały". Najlepiej obciąć pędy tym marnym rosiczką bo je tylko obciążają. Jak masz pędy wyschnięte/suche to daje je do kubeczka plastikowego potrząśnij to nasionka pozyskasz. Fajna konstrukcja z tym, że barwa światła jaką rośliny potrzebują to 6500k(wówczas proces fotosyntezy jest przeprowadzany normalnie). Co do czujnika to powiem ci, że różnie go umieszczam... najlepiej nad roślinkami wtedy masz "wizję" realnej w miarę wilgotności. Edytowane 27 Sierpnia 2014 przez comandos21 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Painkiler1 Napisano 27 Sierpnia 2014 Share Napisano 27 Sierpnia 2014 Przepraszam kolego za uwagę, ale 2W to może Ci posłużyć abyś trafił po ciemku do roślinek. Polecam poczytać temat dotyczący oświetlenia a także tą stronkę: http://tropicjungle.blox.pl/2010/02/Doswietlanie-roslin.html gdzie dowiesz się, że temperatura 3000K jest również błędna. Poza tym nie kabelki a przewody - jako elektryk pewnie o tym wiesz 2W w wypadku oświetlenia LED to nie jest tak mało jak się wydaje, dla tych kilku roślinek spokojnie powinno wystarczyć jako oświetlenie dodatkowe. Trzeba tylko bardziej pomyśleć nad spektrum - przynajmniej światło białe 6500K, albo zrobić konstrukcję z power ledów, ale to wyjdzie zapewne dużo drożej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ElektrykPL Napisano 28 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 28 Sierpnia 2014 Wiem, że 2W i 3000k to źle, ale dałem narazie taką aby sprawdzić jak to się zachowuje, kupię odpowiednią żarówkę. Przewód i kabel to to samo, może bardziej fachowo brzmi przewód, ale nikt w potocznej mowie tego nie używa.... Pozdrawiam. 2 miesiące???? jasny gwint, troche długo. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 28 Sierpnia 2014 Share Napisano 28 Sierpnia 2014 No tak 2 miesiące ponieważ coraz mniej słonka świeci i krócej:) ale spokojnie myślę, że tak po miesiącu już będą ładniejsze niż obecnie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ElektrykPL Napisano 10 Września 2014 Autor Share Napisano 10 Września 2014 (edytowane) Siemka. Jestem ponownie, z nowymi zdjęciami na których moje rosiczki odżywają i nabierają kolorów. A dodatkowo rozciąłem zdrowego i wyrośniętego liścia na 3 części i położyłem na torfie. Zobaczymy czy coś z tego będzie. Niestety nadal moje źródło światła jest jakie było, ale szukam po sklepach odpowiedniej żarówki- na razie bezskutecznie. Ale dam radę, najwyżej zmienię gniazda na inne, ewentualnie na gwint E14 i wtedy wpakuję 10W. Ale o dziwo radzą sobie świetnie z dwoma watami i ciepłą barwą światła Pozdrawiam. Edytowane 10 Września 2014 przez ElektrykPL Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ElektrykPL Napisano 13 Września 2014 Autor Share Napisano 13 Września 2014 Witam ponownie, tym razem zakupiłem wreszcie odpowiednie LED'y w Leroyku w Mikołowie: Taki jest efekt przy 11W: Zdjęcia wykonane telefonem Motorola moto G, który mam dwa tygodnie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca-Dzbanecznik Napisano 13 Września 2014 Share Napisano 13 Września 2014 Nie za wysoko te lampy, przy tej mocy wydaje mi się że 20cm to powinna być maksymalna odległość? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi