Skocz do zawartości

Pierwszy zakup

podqwkaikopytko

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich .

Jadę dzisiaj kupić swojego pierwszego dzbanecznika .

Chciałabym się dowiedzieć , na co zwrócić uwagę przy zakupie ?

Czy po udanej transakcji należy przesadzić roślinę ? Jeżeli tak, to jakie podłoże od razu kupić ?

Odnośnik do odpowiedzi

A jaki dzbanecznik i z jakiego źródła?

Na co zwrócić uwagę? Żeby ładnie i zdrowo wyglądał :) Stanem samych dzbanków można się nie przejmować, i tak pewnie je straci przy aklimatyzacji.

Gotowego podłoża nie dostaniesz, ale dla marketowych dzbaneczników spokojnie wystarczy torf + perlit lub drobny keramzyt.

Odnośnik do odpowiedzi

Tam gdzie jadę mają dorosłe okazy , co do gatunku nie wiem , mają nieoznaczone , tak że po zakupie będę na forum prosić o identyfikację :)

Jest to sklep ogrodniczy , mają dużo towaru , ale rośliny nie są w rewelacyjnym stanie bo długo u nich zalegają , niestety to jedyne miejsce w mojej okolicy gdzie od ręki dostanę dzbanka .Tak że z pośród dostępnych chcę wybrać najbardziej życiowy okaz :)

Jeszcze chciałabym się też zapytać, czy duży dorosły okaz również będzie puszczał nowe dzbanki , czy tylko te co posiada ? Nie mam dużego doświadczenia w hodowli dzbaneczników tak że wszelkie rady mile widziane :)

Odnośnik do odpowiedzi

O takie rzeczy staraj się nie pytać. O takich rzeczach czytasz tu, bądź na innych portalach, gdzie wiedza jest wyłożona jak na tacy w opracowanych tematach dla początkujących. Jak już doczytasz - będzie super dla Ciebie i dla Twojego przyszłego dzbanecznika! :)

Oczywiście, że będzie wypuszczać nowe, jak będą mu się podobały warunki. Dzbanek, którego kupisz do będzie najpewniej Nepenthes x Ventrata.

Patrz by miał zdrowe liście, cały stożek wzrostu (lub kilka) i tyle.

Odnośnik do odpowiedzi

Jak będzie miał dobre warunki, to na nowych liściach będzie puszczał dzbanki, czemu miałby nie puszczać :) Na starszych liściach które już ma, dzbanków się nie spodziewaj :)

Pozostaje wybrać po prostu najmniej zmaltretowaną roślinę :) Mam nadzieję że ceny nie będą zabójcze, bo z takimi sklepami różnie bywa. Możesz się też spotkać z dorosłymi roślinami, które będą mieć ucięte stożki wzrostu. Nie jest to jednak duży problem, bo przy najwyższym liściu roślina powinna wytworzyć nowy stożek. Oczywiście lepiej, żeby stożki były :)

Edytowane przez hddk
Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

hej mam mozliwosc zakupu dzbankow tez prawdopodobnie ventrata w ogrodniczym z tym ze sa bardzo wysokie i bez dzbankow , pani w sklepie powiedziala ze za 5 zl moge wziasc oba :) z tym ze w jednym jest nowa mloda roslinka wiec moze skupie sie na tym bo te dwa duze tzn dlugie i wysokie maja uschnieta lodyge na dole wiec nie wiem czy da sie to przeszczepic tzn uciac i do ziemi czy jak ? wiem ze to glupie no ale pytam bo kto pyta nie bladzi :)

Odnośnik do odpowiedzi

Młody odrost jak się zaaklimatyzuje w nowych warunkach, jeśli masz odpowiednio oświetlony parapet, na pewno będzie ładnie dzbanował.

Natomiast jeśli nie podobają Ci się same łodygi zawsze możesz obciąć czubek i ukorzenić.

Na temat jak to się robi jest wiele opisane na forum.

Pięć złotych to nie majątek, a rośliny owadożerne nie sadzimy w ziemi tylko w torfie kwaśnym.

Odnośnik do odpowiedzi

A ja może wejdę trochę z buta, ale w przeciwnym wypadku wkrótce z tego forum zrobi się śmietnik. Twoje pytania były już wałkowane na forum miliardy razy, i wystarczy trochę poszukać, a na wszystkie znajdzie się odpowiedź. Mimo tego, że już Cephalotus dał warna, to widać nic Cię to nie obchodzi, i nadal zakładasz niepotrzebne tematy.

Odnośnik do odpowiedzi

Wrazik, wyluzuj z łaski swojej i zobacz kiedy był założony ten temat, a kiedy był przyznany warn. Obudziłeś się 11 dni po fakcie, kiedy wszystko zostało już wyjaśnione, a akurat pytania były głównie o wybór rośliny, a nie o uprawę.

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio była o tym dość szeroka dyskusja między moderatorami, i stanęło na tym, że za tematy takie jak ten będą z miejsca karane warnem. Jakoś porządek trzeba utrzymać. Ale fakt - miałem ograniczony dostęp do internetu, i przeoczyłem datę napisania. Przyznaję się do błędu i dlatego cofnę warna. Następnym razem jednak wiadomo, jakie są konsekwencje.

Odnośnik do odpowiedzi

dobra mimo wszystko dzieki za pomoc jestem swiezak w temacie i postaram sie ogarnac na przyszlosc :) zakupilem juz ventrae w sklepiku carnisane nie zebym reklamowal bo byl podany juz link na forum bo to niby uzytkownik no i zakupilem 2 litry podloza juz gotowego do dzbaneczika , cierpliwie poczekam moze odratuje tak czy siak zrobie fotki zebyscie potwierdzili mi czy ta mala roslinka obok tych 2 dlugich to mlody dzbanecznik :) przepraszam za zamieszanie.

Odnośnik do odpowiedzi

dobra mimo wszystko dzieki za pomoc jestem swiezak w temacie i postaram sie ogarnac na przyszlosc :) zakupilem juz ventrae w sklepiku carnisane nie zebym reklamowal bo byl podany juz link na forum bo to niby uzytkownik no i zakupilem 2 litry podloza juz gotowego do dzbaneczika , cierpliwie poczekam moze odratuje tak czy siak zrobie fotki zebyscie potwierdzili mi czy ta mala roslinka obok tych 2 dlugich to mlody dzbanecznik :) przepraszam za zamieszanie.

Proponuję, oprócz regulaminu forum, zapoznać się z tymi zasadami, które również tutaj obowiązują i ułatwiają zrozumienie czytanych ciągów znaków.

Odnośnik do odpowiedzi