Kris Napisano 18 Lipca 2014 Share Napisano 18 Lipca 2014 Witam wszystkich, jestem nowy na tym forum i praktycznie dopiero zaczynam swoją przygodę z roślinami owadożernymi. Kupiłem ostatnio taką kapturnicę -chyba- nawet nie jestem pewny ... w związku z czym prosił bym o jakieś rady i jeśli to możliwe to konkretne sprecyzowanie gatunku. Roślinę kupiłem w OBI, ziemia była cała sucha i nie wyglądało to dobrze, niemniej jednak postanowiłem ją odratować ;] dzięki! i pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 18 Lipca 2014 Share Napisano 18 Lipca 2014 Jest to sarracenia purpurea. Doniczka ma otwory od spodu? Jeśli ma to wstaw ją w podstawkę z wodą i na słonko tą kapturnicę bo jest marna, powinna być calutka purpurowa. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Snello Napisano 18 Lipca 2014 Share Napisano 18 Lipca 2014 Kapturnica purpurea. U mnie rośnie na zewnątrz. Na spodku trzymam mniej więcej 1 - 2 cm wody + full słońca. Na słoneczku ładnie Ci się wybarwi. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kris Napisano 18 Lipca 2014 Autor Share Napisano 18 Lipca 2014 Dzięki chłopaki ;] roślinka mi się spodobała, więc kupiłem. Mam nadzieję, że uda mi się ją doprowadzić do dobrego stanu... MAm jeszcze pytanie: powiedzcie jak to jest- ona nie zamyka się gdy owad wpada tak? I jeszcze kolejne a mianowicie mojej roślinie tylko w trzech kapturkach jest trochę soku roślinnego chyba, czy coś powinienem zrobić specjalnego czy jak? Raz wrzuciłem jej muchę ale widzę, że nawet nie zaczęła jej trawić... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 18 Lipca 2014 Share Napisano 18 Lipca 2014 U kapturnic trawienie odbywa się następująca: ofiara wpada i topi się a jej "zwłoki" rozpuszczają bakterie;) takie rozpuszczone resztki owada są wchłaniane przez kielich kapturnicy, co do soków to możesz nalać kapeczkę wody demineralizowanej (tylko nie kranówki) do kielicha ale nie za dużo:) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kris Napisano 18 Lipca 2014 Autor Share Napisano 18 Lipca 2014 Jeszcze raz dzięki ;] ostatnie pytanie, a mianowicie czy należy odciąć wyschłe odnogi? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emczer Napisano 18 Lipca 2014 Share Napisano 18 Lipca 2014 (edytowane) Wyschnięte kaptury (stare, zeszłoroczne) możesz oczywiście uciąć, by stożek wzrostu dostał więcej słońca. No problem. Na przyszłość: wpierw czytaj forum. Temat odnośnie identyfikacji kapturnic jest w dziale identyfikacja. Większość podstawowych informacji jest również opisanych, tj. sposób uprawy, warunki otoczenia etc. Warto poczytać, by Twoja kapturnica miała się dobrze Jeśli już musisz założyć temat, oczywiście czasem trzeba... To nie nadawaj mu tytułu tego typu jaki nadałeś. Więcej konkretów, w tym wypadku już nawet lepiej wyglądało by 'Co to za kapturnica, jak się z tym obejść?' Powodzenia w przyszłości! Edytowane 18 Lipca 2014 przez emczer Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 18 Lipca 2014 Share Napisano 18 Lipca 2014 Dlaczego nikt kolegi nie odsyła do działu Opisy roślin, żeby tam znalazł temat poświęcony hodowli Kapturnicy i w tej materii zasięgnął wiedzy? Do identyfikacji też jest specjalny dział i temat zbiorczy... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi