Skocz do zawartości

Osłabiona rosiczka, a pędy kwiatowe

Cash

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Rosiczka zaczęła mi mocno usychać odkąd wypuściła pęd kwiatowy - co drugi liść jest czarny, obumiera a i tak już parę z nich uciąłem...

Właśnie zauważyłem, że naszło ją na wypuszczanie kolejnego pędu - co zrobić ? Jeżeli jeden ją tak mocno osłabił (wnioskuję, że to przez to...) to dwa mi ją chyba ubiją?

lvm8ndu.jpg

kV2lzwj.jpg

Dzięki za pomoc

Edytowane przez Cash
Odnośnik do odpowiedzi

Starsze liście czasem usychają i jest to normalne. Grunt, by te u czubka rośliny miało się dobrze.

Pęd możesz uciąć, nie musisz go zostawiać.

Na przyszłość wstawiaj proszę mniejsze zdjęcia, bo te zanim się załadują, to chwila mija.

E: Co jej tak wody żałujesz, że w suchym podstawku siedzi? :P

Edytowane przez emczer
Odnośnik do odpowiedzi

emczer napisał:
Starsze liście czasem usychają i jest to normalne. Grunt, by te u czubka rośliny miało się dobrze.

Pęd możesz uciąć, nie musisz go zostawiać.

Na przyszłość wstawiaj proszę mniejsze zdjęcia, bo te zanim się załadują, to chwila mija.

E: Co jej tak wody żałujesz, że w suchym podstawku siedzi? :P

Już wrzuciłem mniejsze o 50% :) Faktycznie, linki do złych plików podałem.

Chętnie bym go zostawił, bo fajnie wygląda kwitnąca rosiczka jednak pytanie, czy to jej nie osłabi...

Naprawdę uważacie, że wszystko jest ok ?

Ma na ten moment ok 24 liści z czego 16 jest w jakimś stopniu czarne, a tylko 8 najnowszych się trzyma... Krople też jakieś takie mizerne

Odnośnik do odpowiedzi

Rosiczkowym znawcą nie jestem, sam mam jedną na balkonie w doniczce wysokiej 7cm, a wody ma na wysokość 5cm, mam nadzieję że jej nie utopię :smigus:

Brak wody w podstawce - może to jest właśnie przyczyną zasuszania najstarszych listków?

Odnośnik do odpowiedzi

Jaca-Dzbanecznik napisał:
Rosiczkowym znawcą nie jestem, sam mam jedną na balkonie w doniczce wysokiej 7cm, a wody ma na wysokość 5cm, mam nadzieję że jej nie utopię :smigus:

Brak wody w podstawce - może to jest właśnie przyczyną zasuszania najstarszych listków?

Woda dopiero co się wchłonęła ;) Podlewałem ją parę godzin wcześniej, staram się, aby cały czas miała coś w podstawce

Edytowane przez Cash
Odnośnik do odpowiedzi

Cash napisał:
Woda dopiero co się wchłonęła ;) Podlewałem ją parę godzin wcześniej, staram się, aby cały czas miała coś w podstawce

Na tyle co się orientuję to rosiczki w okresie letnim powinny stać w wodzie cały czas ok.2cm, tylko zimą utrzymujemy jedynie mocno wilgotny torf.

Odnośnik do odpowiedzi

Moje capensisy przy wysokości doniczki 8cm wody mają nawet ze 4cm i mają się dobrze. Stoją w niej praktycznie non stop, zwłaszcza teraz. Jednak może bym aż tak skrajnie się nie wzorował, moje są zahartowane skubańce ;) 2cm w zupełności ok.

Edytowane przez emczer
Odnośnik do odpowiedzi

Nic się roślince nie dzieje. Przy dwóch pędach wygląda świetnie i tylko pogratulować. Wody dolewaj i tyle :)

Mój capensis przy drugim pędzie obecnie ma mniejsze liście, ale wszystkie zielone, a od dołu z czasem schną, więc w pełni normalna rzecz.

Odnośnik do odpowiedzi

Ogólna zasada jest taka, że w większości przypadków pęd kwiatowy u rosiczek nie osłabia ich tak jak ma to w przypadku np. muchołówek. Jeżeli faktycznie zauważyłeś jakieś znaczące zmiany w roślinie to może warto przyjrzeć się na inne aspekty takie jak oświetlenie (parapet masz południowy?), a co do podlewania do podstawki, nie przesadzaj z tymi 2cm wody, bo podstawkę masz dużo większą niż doniczka więc 1cm spokojnie wystarczy.

PS Fajny widok z okna ^_^

Odnośnik do odpowiedzi