Skocz do zawartości

Problem z usychaniem?

only_me

Rekomendowane odpowiedzi

Otóż od krótkiego czasu zaczął się problem z moją kapturnicą....

Wszystko cały czas było w porządku. Rano lub wieczorem zraszam i utrzymuje cały czas wode w podstawce (z dzbanka filtrującego wodę).

Niedawno pojawiły się przędziorki, więc urządziłam roślince dłuższy prysznic (co kilka dni), aby się ich pozbyć (najtańsza metoda i działająca :D)

Teraz kapturki zrobiły się tak jakby przysuszone i zwijają sięich daszki ... czy to są skutki po przędziorkach że tak je wypiły (cały dzień na to miały w sumie) czy inny powód?

Zdjęcia dla pokazania problemu:

5be07169091c.jpg e7dbff18da4c.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Woda z dzbanka do filtrowania wody to wciąż nie jest woda demineralizowana, deszczówka czy woda z filtra odwróconej osmozy, a tylko taką wodą (pozbawioną zanieczyszczeń i soli mineralnych) podlewamy owadożery.

Kapturnic nie trzeba zraszać. Nie wiem skąd ten pomysł?

Najlepiej zastosuj chemię na przędziorki. Te małe wredoty szybko wracają, trudno się ich pozbyć na stałe. Do tej pory nie słyszałam o kąpieli roślin w celu pozbycia się przędziorków. Przynajmniej mi nigdy nie udało się ich pozbyć domowymi sposobami.

Odnośnik do odpowiedzi

Przędziorki nie lubią wody, faktycznie można ograniczyć ich rozmnażanie myjąc zakażone rośliny. Ale tak jak powiedziała natalia.t lepiej zastosuj jakąś chemię. Jak jakaś moja roślina zaczyna usychać bez powodu to sprawdzam stan jej korzeni.

Odnośnik do odpowiedzi

O właśnie, jeszcze może być jakiś grzyb na korzeniach... Wtedy roślinka bardzo szybko choruje i usycha. Ja swoją jakoś uratowałam przed tym wyciągając ją z podłoża i kąpiąc korzenie w topsinie, ale wciąż jest mizerna. Jesienią ją kąpałam, a dopiero teraz wypuściła dwa nowe liście.

Odnośnik do odpowiedzi