comandos21 Napisano 22 Lipca 2014 Share Napisano 22 Lipca 2014 (edytowane) Cześć, od miesiąca już młode (6-9cm wys) kapturnice znajdują się w mini torfowisku ale coś słabo rosną, mają po małym nie ukształtowanym listku i tyle. Słonce aż praży w nie tak myślałem, że może zrobić coś w rodzaju kojca który podwyższy temperaturę i zarazem wilgotność wokół nich bo wody maja na maxa w torfowisku Powiedzcie mi jakie jest wasze zdanie na temat wzrostu temp. i wilgotności, jaki w praktyce ma to wpływ na kapturnice Zrobiłem na szybko coś takiego [temp. po włożeniu dłoni zauważalnie wzrosła]: Edytowane 22 Lipca 2014 przez comandos21 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro7979 Napisano 22 Lipca 2014 Share Napisano 22 Lipca 2014 Usuń tę folię, ogranicza dostęp światła. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 22 Lipca 2014 Autor Share Napisano 22 Lipca 2014 Wierz mi nie ogranicza:) ujęcie tak dziwnie zrobione ale normalnie mają w środku słońce. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emczer Napisano 22 Lipca 2014 Share Napisano 22 Lipca 2014 Filtrowane. Usuń, zostaw normalnie, zaklimatyzują się, będą rosnąć. W worku je ugotujesz. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
natalia.t Napisano 22 Lipca 2014 Share Napisano 22 Lipca 2014 (edytowane) Też nie widzę sensu tego czegoś. Może po prostu mają mały zastój i potrzebują więcej czasu, żeby ruszyć. Nie chorowały ostatnio? Jeśli tak to wszystko jasne. Zostaw je w spokoju, zabierz tę folię, bo to niczemu nie służy. Czekaj cierpliwie. Cierpliwość to podstawa. I daj foto tych kapturnic, a nie namiotu... Edytowane 22 Lipca 2014 przez natalia.t Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 22 Lipca 2014 Autor Share Napisano 22 Lipca 2014 Oki to Usunę No właśnie nie chorowały nic a nic. Może deszcz je poturbował bo ok 2tyg po posadzeniu bywały ulewy przejściowe Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 22 Lipca 2014 Share Napisano 22 Lipca 2014 Comandos21 - masz poważne niedobory cierpliwości Też mam ok. 10 cm siewki S. rubra, też nie rosną szaleńczo, ale siedzą na słonku, a ja podlewam i spokojnie obserwuję. Żadne rośliny nie wystrzelą Ci w niebo w kilka tygodni, szczególnie młode - to nie bambus Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzony1991 Napisano 22 Lipca 2014 Share Napisano 22 Lipca 2014 Moje kapturnice posadzone w zeszłym roku jakoś na wakacjach tak naprawdę porządnie zaczęły rosnąć dopiero w tym sezonie, więc trzeba cierpliwości, dużo słońca i spokoju żeby mogły same sobie rosnąć Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 22 Lipca 2014 Autor Share Napisano 22 Lipca 2014 (edytowane) No niestety a to dlatego, że siewki kapturnic posadzone w domu (w tym samym czasie) w donicy już ładnie puszczają liście i stąd moje myślenie, że im coś tam nie pasuje w torfowisku Oto foty tych kapturnic, stożki są jakby po deszczu nie widoczne bo torf je zakrył.. Na 3 fotce zmarnowana D.Rotundifolia, resztę zabrałem do domu by je odratować bo deszcz je zbombardował niemiłosiernie:/ Edytowane 22 Lipca 2014 przez comandos21 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro7979 Napisano 22 Lipca 2014 Share Napisano 22 Lipca 2014 Odkryj delikatnie stożki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 22 Lipca 2014 Autor Share Napisano 22 Lipca 2014 Heh... jak stożki są tak małe , że ciężko będzie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrDIIL Napisano 22 Lipca 2014 Share Napisano 22 Lipca 2014 Heh... jak stożki są tak małe , że ciężko będzie. Pokrop wodą / nie zamocnym strumieniem Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 22 Lipca 2014 Autor Share Napisano 22 Lipca 2014 Oki tak zrobię Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 22 Lipca 2014 Share Napisano 22 Lipca 2014 Po prostu za często latasz do tych kapturnic, zaglądasz, wypatrujesz itd. Do swoich na balkonie rzadko kiedy zaglądam i często spotyka mnie miła niespodzianka. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi