Skocz do zawartości

Wilgotność i wzrost temperatury a wzrost młodych kapturnic

comandos21

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, od miesiąca już młode (6-9cm wys) kapturnice znajdują się w mini torfowisku ale coś słabo rosną, mają po małym nie ukształtowanym listku i tyle.

Słonce aż praży w nie tak myślałem, że może zrobić coś w rodzaju kojca który podwyższy temperaturę i zarazem wilgotność wokół nich bo wody maja na maxa w torfowisku

Powiedzcie mi jakie jest wasze zdanie na temat wzrostu temp. i wilgotności, jaki w praktyce ma to wpływ na kapturnice

Zrobiłem na szybko coś takiego [temp. po włożeniu dłoni zauważalnie wzrosła]:

IMG20140722121547.th.jpg

Edytowane przez comandos21
Odnośnik do odpowiedzi

Też nie widzę sensu tego czegoś. Może po prostu mają mały zastój i potrzebują więcej czasu, żeby ruszyć. Nie chorowały ostatnio? Jeśli tak to wszystko jasne. Zostaw je w spokoju, zabierz tę folię, bo to niczemu nie służy. Czekaj cierpliwie. Cierpliwość to podstawa.

I daj foto tych kapturnic, a nie namiotu...

Edytowane przez natalia.t
Odnośnik do odpowiedzi

Comandos21 - masz poważne niedobory cierpliwości ;) Też mam ok. 10 cm siewki S. rubra, też nie rosną szaleńczo, ale siedzą na słonku, a ja podlewam i spokojnie obserwuję. Żadne rośliny nie wystrzelą Ci w niebo w kilka tygodni, szczególnie młode - to nie bambus ;)

Odnośnik do odpowiedzi

No niestety ^_^ a to dlatego, że siewki kapturnic posadzone w domu (w tym samym czasie) w donicy już ładnie puszczają liście i stąd moje myślenie, że im coś tam nie pasuje w torfowisku rolleyes

Oto foty tych kapturnic, stożki są jakby po deszczu nie widoczne bo torf je zakrył..

P7200075.th.jpg P7200076.th.jpg P7200077.th.jpg P7200078.th.jpg P7200079.th.jpg P7200080.th.jpg P7200081.th.jpg P7200082.th.jpg P7200083.th.jpg

Na 3 fotce zmarnowana D.Rotundifolia, resztę zabrałem do domu by je odratować bo deszcz je zbombardował niemiłosiernie:/

Edytowane przez comandos21
Odnośnik do odpowiedzi

Po prostu za często latasz do tych kapturnic, zaglądasz, wypatrujesz itd.

Do swoich na balkonie rzadko kiedy zaglądam i często spotyka mnie miła niespodzianka.

Odnośnik do odpowiedzi