Skocz do zawartości

Cephalotus grzyb?

Rekomendowane odpowiedzi

Pare dni po zakupie zaczely pojawiac sie jakies biale plamy na poczatku na jednym lisciu a pozniej na kolejnych. Czy to grzyb czy cos innego? Jak sobie z tym poradzic?

post-6795-1406028798_thumb.jpg

Edytowane przez Jazon1
Odnośnik do odpowiedzi

Ja tu żadnego grzyba nie widzę. U mnie takie coś (obecnie bardziej zaawansowane) stało się po wywaleniu cefali na balkon, gdzie bez jakiejś wstępnej aklimatyzacji po prostu się przypiekły nieco. Taka zmiana może być właśnie wynikiem zbyt wysokiej temperatury.

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie moze byc to od slonca, gdyz jest on na balkonie, a temperatura ostatnio byla wysoka. Trzymac go nadal na balkonie? Czy dac do srodka, gdzie bedzie mial mniej slonca?

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym już zostawiła, niech się zaaklimatyzuje. Lepiej nie przenosić go co chwila w inne miejsce. Swojego cefalotusa po zimie wystawiam od razu na balkon, co prawda część listków się spala, ale potem wyrastają piękne nowe i silne.

Odnośnik do odpowiedzi

Ja swoje schowałem w cień żeby się do temperatur przyzwyczaiły, możesz równie dobrze schować je w środku i poczekać trochę. W wypadku takich temperatur na jakie cefalek został narażony, aklimatyzacja może poskutkować utratą tych największych dzbanków.

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

Zostawilem cefalka jednak na balkonie i wydaje mi sie ze wszystko jest ok. Niektore pulapki faktycznie uschly, a niektore te mniejsze nawet troche urosly. Mimo wszystko wole sie upewnic czy wszstko wedlug was jest w porzadku?

post-6795-1409142170_thumb.jpg

post-6795-1409142179_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Zdjęcia mało wyraźne, jednak wszystko raczej jest w jak najlepszym porządku. Cephalotus reaguję na zmianę otoczenia właśnie usychaniem pułapek ... często wszystkich :/ Ja swojego pierwszego zakupiłem w maju tego roku ... wszystkie pułapki uschły, dopiero na początku sierpnia tak naprawdę odżył i gwałtownie ruszył ze wzrostem :)

Musisz mu dać jeszcze trochę czasu :) Sam zauważyłeś, że już niektóre pułapki urosły ... a to znak że wszystko zmierza w odpowiednim kierunku :)

Odnośnik do odpowiedzi

A dlaczego nikt nie zauważa, że roślina siedzi w kupnym torfie? Już była obszerna dyskusja na temat tego co należy robić z takim kupnym Cephalotusem. Niestety jak się okazuje, jedynie na Shout Boxie. Chyba zacznę się gniewać od dzisiaj na sprzedawców takich roślin, którzy nie mówią nic o wskazaniach do przesadzenia takiego Cephalotusa, skoro sami tego przed sprzedażą nie zrobią.

Z rośliną nie jest w porządku, jak dla mnie niebezpiecznie to wygląda, zważywszy na to jakie ma podłoże. Wymaga pilnie przesadzenia. Sam torf w którym rośnie nie jest dobrym podłożem i łatwo go wtedy przelać. Zastosuj wysoką doniczkę taką 10-12 cm. Torf z gruboziarnistym piaskiem (1-3mm) w proporcji ok. 1:2, nawet 1:3 można. Poziom wody tak z 1-3 cm. Teraz nie jest specjalnie dobra pora na przesadzanie, ale jak tego nie zrobisz, to nic Ci z niego nie zostanie, o ile jeszcze da się go odratować.

Odnośnik do odpowiedzi

No wlasnie w internecie wyczytalem ze potrzebuje wysokiej doniczki, ale ze wzgledu ze nie jest to dobra pora to go nie przesadzalem. A po czym poznajesz ze torf jesy zly? hmm to by wyjasnialo czemu pospolita d. capensis (tez od tego samego sprzedawcy) zaczela mi wiednac.

Odnośnik do odpowiedzi