Skocz do zawartości

Cephalotus grzyb?

Rekomendowane odpowiedzi

Proponuję Ci jednak kupić sobie więcej torfu w ogrodniczym, czy np. w Castoramie mają niezły za 10zł 80l, czy Athena znana tu na forum, Leroy Merlin mają. A piasek gruboziarnisty w zwykłym zoologicznym. Zbankrutujesz jak Ci przyjdzie większe ilości w tej cenie przez internet w dodatku kupować ;) 2l torfu zmoczonego to nie wiem czy na jedną małą doniczkę nie braknie ;) Ale to Twój wybór, oczywiście to co pokazałeś może być, ten torf jest bardzo wysokiej jakości. Jakbyś się uparł to nawet by wystarczyło, żebyś do tego co cefalek ma obecnie domieszał grubego piasku po prostu. Koniecznie uważaj na korzenie !

Edytowane przez biedronkaoo7
Odnośnik do odpowiedzi

Jazon1 - w tej chwili najważniejsze jest, żebyś jak najszybciej cefala przesadził wg wskazówek Cephalotusa! Torf, do którego link podrzuciłeś jest świetnej jakości, możesz sobie go zakupić "na przyszłość", a teraz weź najłatwiej dostępny, czyli jak Biedronka napisała np. Athenę. Pamiętaj dać dużo żwirku 2 lub nawet 3 części do 1 części torfu i wysoką doniczkę (ważne!).

Musisz zdążyć zanim cefalowi zgniją korzenie, a to będzie tylko kwestia czasu w tym podłożu. Jeśli tak się stanie - będzie po roślinie.. A cefale potrafią błyskawicznie dokonać żywota w nieodpowiednim podłożu. W zeszłym roku załatwiłam tak swojego :(

Odnośnik do odpowiedzi

Do momentu przesadzenia nie podlewaj go za dużo. Najlepiej, jakbyś doszedł do stanu, że podłoże będzie tylko symbolicznie wilgotne. Nawet jak z wierzchu będzie lekko podsychać, to nic. Jakby Cephalotus miał za sucho, to zacznie robić się wiotki, więc za łatwo go też nie ususzysz. Jak ten sam stan będzie przy mokrym podłożu, to wyrok już padł. Także do czasu przesadzenia, podłoże subtelnie wilgotne. Możesz ściągnąć kępkę mchu, żeby móc palcem badać podłoże, bo tak to inaczej się nie da.

Powiem tak, pośpiech JEST jak najbardziej wskazany, ale nie nadmierny. Torf, jaki ostatnio zakupiłem w Leroy Merlin był koszmarny. Natomiast w Castoramie był już średniej jakości i zdecydowanie do roślin bym go polecił. Proponuję wejść w Dział "Torfowiska ogrodowe", tam w temat o budowie torfowisk. Jest tam zdjęcie obrazujące trzy jakości torfu. Taki, który jest ziemisty, praktycznie czarny, bez jakiś fragmentów włókien, czy jakby próchna, to się nie specjalnie nadaje. Dlatego owszem nie zwlekaj z przesadzeniem, ale nie kupuj też badziewnego torfu.

Ja niegrzecznie robię małą dziurkę i wysączam próbkę, potem patrzę, czy jest jak plastelina i się formuje (zły) czy jest sprężysty jak gąbka (dobry). Im bardziej sprężysty i jasny, oraz jakby włóknisty, to tym lepiej.

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi się ze korzenie jeszcze nie zgniły, bo się wcześniej naczytałem i od początku jakoś mocno go nie podlewałem, ale to się okaże dopiero w poniedziałek, gdyż tylko wtedy mam czas jechać kupić torf.

Edytowane przez Jazon1
Prosze stosować polskie znaki.
Odnośnik do odpowiedzi

Byłem dzisiaj w ogrodniczym i nie mieli torfu bez dodatków, ale może sobie jakoś poradzę. Kupiłem w zoologicznym żwirek, ale mnie jeszcze zastanawia, bo mam na strychu żwirek, który był używany w akwarium czy taki tez się nada? Czy raczej nie bo jakieś glony mogły ośiaśc na tym żwirku?

Edytowane przez Jazon1
Odnośnik do odpowiedzi

Ja do swojego tłustoszowego terrarium jako mieszanki użyłem właśnie takiego żwirku, który kiedyś służył jako podłoże w akwarium z rybkami. Przepłukałem wielokrotnie, a potem gotowałem jakieś pół godziny, moze więcej. Nie widzę żadnych negatywnych skutków, przeciwnie. :)

Odnośnik do odpowiedzi