biedronkaoo7 Napisano 23 Lipca 2014 Share Napisano 23 Lipca 2014 (edytowane) Zainspirowana terrarium CFHs, oraz kompozycją Kropki i spijając_nektar wreszcie stworzyłam małą kompozycję ze skałą Akwarium a raczej "żółwiarium" ma wymiary 22x26x12 cm i stanowi raczej wielką doniczkę niż typowe terrarium. Na dnie jest keramzyt wyłożony agrowłókniną (niestety miałam tylko białą ale liczę na to, że nasiąknie torfem i zbrązowieje ) i na to mieszanka torfu z drobnym żwirkiem, perlitem i wermikulitem w proporcjach nieznanych. Za skałą jest przestrzeń bez torfu, napełniona tylko keramzytem i służy za wlew wody. Oświetlenie to okno wschodnie, jakieś 3-4h dziennie bezpośredniego słońca. Obsada: Pinguicula 'Weser' Pinguicula 'Tina' Pinguicula cyclosecta Pinguicula esseriana Pinguicula ibarrae Pinguicula moctezumae Pinguicula moranensis Utricularia sandersonii Niestety w trakcie dzielenia roślin jeden Weser rozpadł mi się w rękach na ponad dwadzieścia liści...w niedługim czasie będę miała więc sporo młodych Na razie nie zamierzam nic więcej dosadzać, wydaje mi się, że i tak możliwe, że trochę za dużo. Czas zweryfikuje co się rozrośnie a co mam nadzieję, że nie zdechnie Zapraszam do komentowania Przepraszam za jakość zdjęć, ale fotograf ze mnie marny a telefonem też cudów nie zdziałam Edytowane 23 Lipca 2014 przez biedronkaoo7 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro7979 Napisano 23 Lipca 2014 Share Napisano 23 Lipca 2014 Bardzo ładnie, nie widziałem jeszcze chyba, żeby skałka tak fajnie wychodziła z akwarium z innymi roślinkami. Suuper. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 23 Lipca 2014 Share Napisano 23 Lipca 2014 Super Jak tłustosze się rozrosną i jeszcze pojawią się mchy to będzie w ogóle cudo Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 23 Lipca 2014 Share Napisano 23 Lipca 2014 Wspaniale to wygląda, rewelacyjna skała Fajnie, że akwarium takie niziutkie, jak tłuścioszki maluszki podrosną, torf porośnie mchem będzie cud malina Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 23 Lipca 2014 Autor Share Napisano 23 Lipca 2014 Mam jeszcze trochę tłustoszy niewykorzystanych, ale wolałam posadzić małe właśnie, żeby nie było takiego przesytu Może jeszcze się skuszę na inną mniejszą skałkę to i tamte posadzę. Zobaczymy jak ta się sprawdzi i czy nic nie padnie. Dziękuje za miłe komentarze Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 23 Lipca 2014 Share Napisano 23 Lipca 2014 5+ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 23 Lipca 2014 Share Napisano 23 Lipca 2014 5+??? to jest tak piękne, że brak mi słów 6++ Bardzo ładna kompozycja. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 23 Lipca 2014 Share Napisano 23 Lipca 2014 To jaką ocenę przyznałbyś tej kompozycji: ? Skałka biedronki jest imponująca i ma spory potencjał na przyszłość ze względu na nietypowy kształt, przywodzący na myśl jakąś zagubioną na oceanie skalną wysepkę, ale jestem w stanie wyobrazić sobie, że wygląda jeszcze lepiej (za co trzymam kciuki), więc jeśli pozwolisz, zostanę przy 5+. (; Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 23 Lipca 2014 Share Napisano 23 Lipca 2014 Teraz to mnie zagiąłeś powiedzcie mi te tłustosze jak mocujecie? i do jakich skał? Mam pod dostatkiem skały górskie i wiertła różnorakie ale co dalej? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sevillo Napisano 23 Lipca 2014 Share Napisano 23 Lipca 2014 (edytowane) Na np. torf Edytowane 23 Lipca 2014 przez Sevillo Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 23 Lipca 2014 Autor Share Napisano 23 Lipca 2014 Kosa dzięki za nową inspirację Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krople_rosy Napisano 23 Lipca 2014 Share Napisano 23 Lipca 2014 Zawsze uważałem, że pokazanie świeżo skończonej kompozycji roślinnej, to tak jak pokazanie białego płótna przed namalowaniem obrazu. Mimo że już robi wrażenie, dopiero po pewnym czasie stanie się wizją ostateczną Biedronki. Trzymam kciuki i życzę powodzenia, bo wyszło o wiele lepiej niż się spodziewałem. Dobrze że nie ograniczałaś miejsca pływaczowi, - a niech zarośnie całe dno! Bardzo fajnie będzie się odgradzała skałka od pływacza. Teraz nie będę liczył na rozwój swojego Tinarium, ale będę musiał się wykazać cierpliwością, czekając aż Twoje "dojrzeje" Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 24 Lipca 2014 Autor Share Napisano 24 Lipca 2014 Spijając_nektar właśnie myśl jest taka, że całe bagienko zarośnie pływaczem Nawet specjalnie go podzieliłam jeszcze, żeby szybciej rozsiewał się dookoła. No i na mech oczywiście też czekam ale to jeszcze sporo czasu. Na razie efekt jest zadowalający jak na początek Zawsze własnie pierwsza odsłona wydaje się taka łysa, pusta, a moja o dziwo i teraz już mi się podoba. A na dojrzewanie też czekam niecierpliwie Chętnie zobaczę też Twoje Tinarium po przerwie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krople_rosy Napisano 24 Lipca 2014 Share Napisano 24 Lipca 2014 Jeśli chodzi o pływacza, to chwilę będzie stał w miejscu, żeby zaraz wszystkich zaskoczyć swoją ekspansją . Pływacz najpierw rozbudowuje swoją sieć korzonków i stolonów, by później drobnymi listkami i pędami kwiatowymi wychodzić "to tu to tam". Widać że całość jest przemyślana. Począwszy od rozmieszczenia tłustoszy, na "górkach" pływacza w dolinie.. Cieszę się że ktoś czyta artykuły i wraz ze swoją wiedzą i wizją podchodzi do czegoś profesjonalnie. Zastanawiałem się tylko nad jednym: czy ta skała jest położona na agrowłókninie, czy została w niej wycięta dziura na skałę ? Pytam, gdyż jeśli skała została postawiona na agrowłókninie a ta z kolei na keramzycie, to by dobrze nawodnić skałę trzeba nalać wody ponad warstwę keramzytu. Jeśli zaś skała siedzi w wyciętej dziurze w agrowłókninie i dotyka bezpośrednio dolnej ściany akwarium, to wówczas każdy poziom wody byłby przez skałę wchłaniany. Jak rozwiązałaś tą sprawę? Jeśli chodzi o Tinarium, to za niedługo czekają go zmiany. Kilka Tin oddaje w dobre ręce, a dosadzę kilka innych rodzajów Tłustosza. Cefalka oddam mojej Lubej gdyż hodowla cefalotusów idzie jej rewelacyjnie. Za darmo dostałem wielkie akwarium i chciałbym coś z nim zrobić, bo chcę "wyjść" z doniczek na stałe i całe mieszkanie urządzić w właśnie takich kompozycjach. Mam wielkie marzenie ostatnio: Zrobić piękną kompozycję z tylko i wyłącznie polskimi roślinami owadożernymi i innymi gatunkami rodzimymi. Piękne skały obsadzone Tłustoszem alpejskim i zwyczajnym, przy dnie w żywym torfowcu nasze 4 rodzaje rosiczek, w małej sadzawce pływacza wodnego lub aldrowandę. Dodać do wszystkiego polskiego storczyka np. kruszczyka bagiennego.. oh piękna kompozycja wymagająca zimowania oraz warunków ale z dużym akwarium nie ma problemu, gdyż można zaoferować na dużej powierzchni kilka warunków ( doświetlanie punktowe dla rosiczek itd.).. ehh swera marzeń.. Jak nadejdą zmiany w Tinarium na pewno je zobaczysz na forum Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 24 Lipca 2014 Autor Share Napisano 24 Lipca 2014 Skała stoi na samym dnie ale na agrowłókninie Czyli najpierw położyłam agrowłókninę, na to skałę na samo dno akwarium i dookoła posypałam i zablokowalam skałę tymi 3-4 cm keramzytu Nie chciałam wycinać dziury żeby się torf przy skałe z keramzytem nie mieszał. Woda stoi powyżej keramzytu, w bagienku jest dość pływająco, skała jest sucha w sumie ale torf na skale dalej mokry chociaż nie podlewany dzisiaj wcale. I tak chyba będę głównie podlewać, lejąc na skałę, jest tam taki korytarz, że obmywa wszystkie tłustosze i spływa do bagna, czyli idealnie Pomysł masz super, ja już się też za Pinguicula grandiflora i vulgaris rozgladam, marzy mi się jakas mała polska kompozycja ale myślałam raczej o jakiejś misie na balkon Dzisiaj zrobiłam maleńką kompozycję w kulce, ale jest raczej tymczasowa Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi