Skocz do zawartości

Tłustoszowa skała :)

Rekomendowane odpowiedzi

No to dobrze! Bo obawiałem się że wystarczająco nie "sięga" dna ta skała. Tak jak pisałem w tinarium, że keramzyt na dnie jest dobry tylko do odpływu nadmiaru wody, a nie podlewania. najlepiej podlać właśnie bezpośrednio na skałę lub na jakąś kupkę kamieni. Powiem Ci że nawet szkoda wody by zalać całą warstwę keramzytu by nawodnić torf. Kilka kupek kamieni i skałka spokojnie powinny nawodnić wszystko.

Po pewnym czasie, gdy się wszystko ustabilizuje, będziesz wiedzieć gdzie podlewać więcej a gdzie wcale. Jejku znów chciałbym coś zrobić u siebie :D

W sobotę byliśmy w Tatrach na Morskim oku i Czarnym stawie ale mimo największych starań i spędzeniu tam kilkunastu godzin, nic nie znaleźliśmy ani jednego tłustosza, by porobić zdjęcia i móc się zainspirować do stworzenia takiej "Polskiej ekspozycji". Tłustosze na balkon w "misie" to dobry pomysł, ostatnio Cefalotus zrobił fotorelacje jak zrobić kastry z tłustoszami, jednak trzeba mieć sporą wiedzę by utrzymać to w kompozycji.. Może nam się uda ? Kto wie :P. Będę próbował :)

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 36
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Keramzyt już raz zalany więc raczej nie będę doprowadzać do wsuszenia tej warstwy a ze względu na wysokość skały i tak lanie z góry wydaje mi się bardziej właściwe a przy okazji pływacze korzystają :)

O zimujacych tlustoszach muszę jeszcze sporo poczytać, ale plany na przyszłość są :) Na razie będę się martwić jak, gdzie i czy w ogóle tą małą kulę zimować ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Dostałam w prezencie, dzisiaj przyszło pocztą, rosiczkę okraglolistną i binatę, które od 9 lat prosto z warunków iv zamieszkały w kuli i tak żyją do dzisiaj, bez zimowania, w takim małym mikroklimacie. Więc żeby nie stracić wszystkiego jakby padło na parapecie, znalazłam błąkającą się po domu malutką kuleczkę i zrobiłam kopię zapasową ;)

http://zapodaj.net/ac1684498a581.jpg.html

Kula jako mini kompozycja chyba taka już zostanie, czekam aż żałośnie mchem i będę szczęśliwa ;)

Odnośnik do odpowiedzi

• 4 weeks later...

Myślę, że spokojnie :) Torf na podłożu jest cały czas mokry, pomimo, że podlewam tylko te tłustosze na górze i wszystko spływa do niecki z pływaczem. Nie podlewam torfu dookoła skały, nie dolewam wody do keramzytu, mimo to wszystko bardzo mokre :) Praktycznie każda popularna rosiczka dałaby tu radę, nie tylko capensis ;)

Odnośnik do odpowiedzi

... Praktycznie każda popularna rosiczka dałaby tu radę, nie tylko capensis ;)

Ze względu na proporcje capensis akurat nie byłby najodpowiedniejszy, po kilku miesiącach dominowałby w kompozycji, ale rozetowe byłyby akurat.

Pytam, bo twoje dzieło zainspirowało mnie, może w przyszłym roku ...

Odnośnik do odpowiedzi

Działaj śmiało :) Jeśli chodzi o wilgotność podłoża to system działa świetnie :) Sadzić na skale jedynie byłoby problemem bo jednak skała mało wody wciąga i te na skale mają dość sucho, ale codziennie je przelewam z góry :)

Natalia też czekam aż zarośnie, pływacz pracuje cały czas, tłustosze te małe zwłaszcza tak samo. Niestety ziemiórki też już zamieszkały i mi listki podgryzają :/

Edytowane przez biedronkaoo7
Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...

Ładna kompozycja i ciekawe tłustosze:)...jednak mimo tej ślicznej aranżacji te roślinki nadal mnie nie przekonują:P...chociaż cieszą mnie każde sukcesy w rozwoju mojego jeszcze nie nazwanego ping...wina;D

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

Mały refresh :)

Skała po 3 miesiącach wygląda całkiem nieźle, wiele roślin urosło, niektóre niestety marnieją w oczach. Chodzi mi głównie o P. moranensis, który pozwijał liście i wygląda brzydko. Za to najbardziej nasłonecznione miejsce na skale z pewnością służy P. ibarrae, który puszcza swój pierwszy kwiat :)

post-3675-1413638849_thumb.jpg

DSCF3419.jpg

DSCF3431.jpg

DSCF3426.jpg

Pozwijany P. moranensis :(

DSCF3428.jpg

I mój piękny P. ibarrae love

DSCF3429.jpg

Edytowane przez biedronkaoo7
Odnośnik do odpowiedzi

Fajna kompozycja! Też będę próbował coś podobnego zrobić bo wygląda to świetnie.

Może P. moranensis ma za mało światła i dlatego tak wygląda? Z jednej strony skała mu je zasłania, z drugiej framuga od okna.

Odnośnik do odpowiedzi