Hesperyda Napisano 24 Lipca 2014 Share Napisano 24 Lipca 2014 (edytowane) W końcu znalazłam trochę czasu na przedstawienie wam części z mojej kolekcji roślin. Oto one: Cephalotus follicularis Drosera scorpioides Misa z nieokreślonym tłustoszem. Nie mogę się doczekać, aż wszystkie na raz zaczną kwitnąć Malutka Drosera tubaestylis 'Brookton form', a w zasadzie dwie, tylko jedna wchodzi w stan spoczynku. A tutaj wykopana przeze mnie ostatnio bulwa wyżej wymienionej rosiczki. Sarracenia X 'Chelsonii' Sarracenia flava Trochę umazane w torfie- ostatnio przesadzane krzyżówki kapturnic. Roridula gorgonias Utricularia sandersonii Utricularia longifolia Pinguicula 'Sethos' Pinguicula cyclosecta Pinguicula esseriana Pinguicula weser Drosera spatulata Drosera capensis 'Albino' Drosera ascendens Drosera paradoxa Drosera pulchella Drosera peltata Drosera natalensis Malutka Drosera rotundifolia Drosera aliciae Drosera madagascariensis Drosera menziesii ssp. menziesii Drosera pygmaea Drosera capensis 'Typical' Drosera falconeri Stare zdjęcie gdy wchodziła w stan spoczynku: A dzisiaj wgląda tak: Siewki Dionaea 'Regular form' Dionaea 'G14 Rosetted' Na koniec Byblis guehoi: Edytowane 2 Listopada 2014 przez Hesperyda Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sphagnum Napisano 24 Lipca 2014 Share Napisano 24 Lipca 2014 Że tak zwrócę uwagę na Twoją bardziej "mainstreamową" część hodowli, to masz ładnie wybarwioną paradoxe i P. X 'Weser'. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krople_rosy Napisano 24 Lipca 2014 Share Napisano 24 Lipca 2014 mmmmm... Roślinki Twoje są jak poezja dla ucha, jak źródlana woda wsiąkająca w piasek i miód przelewający się w złote naczynie. Dziękuję za zdjęcia. Proszę jednak o skromny opis hodowli Roriduli gorgonias bardzo o tym mało na forum i w necie, a dzięki Twojemu opisowi, wielu ludzi mogłoby sięgnąć po ten "zakazany owoc" roślin owadożernych ;p. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hesperyda Napisano 25 Lipca 2014 Autor Share Napisano 25 Lipca 2014 Że tak zwrócę uwagę na Twoją bardziej "mainstreamową" część hodowli, to masz ładnie wybarwioną paradoxe i P. X 'Weser'. Trzymam je cały czas w paludarium pod dwoma świetlówkami Osram fluora 30W na wysokości jakieś 15cm od stożka wzrostu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
porter Napisano 25 Lipca 2014 Share Napisano 25 Lipca 2014 Bardzo ładna kolekcja Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 25 Lipca 2014 Share Napisano 25 Lipca 2014 Właśnie miałam pytać jak tak wspaniale wybawiasz te tłustosze Świetne zdjęcia, ale też przede wszystkim rośliny, widać że zdrowe i zadbane Wybarwienie tłustoszy mnie zachwyca Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hesperyda Napisano 25 Lipca 2014 Autor Share Napisano 25 Lipca 2014 mmmmm... Roślinki Twoje są jak poezja dla ucha, jak źródlana woda wsiąkająca w piasek i miód przelewający się w złote naczynie. Dziękuję za zdjęcia. Proszę jednak o skromny opis hodowli Roriduli gorgonias bardzo o tym mało na forum i w necie, a dzięki Twojemu opisowi, wielu ludzi mogłoby sięgnąć po ten "zakazany owoc" roślin owadożernych ;p. Dziękuję za te miłe słowa Jeśli chodzi o Roridulę to chyba powinnam zacząć od początku, czyli od nasion. Kupiłam je razem z użytkownikiem blueb na niemieckim forum. Co najważniejsze, nasiona te były świeże dlatego od razu je wysialiśmy. Jeśli chodzi o podłoże to była to mieszanka torfu ze żwirkiem w proporcji 1:1. Chociaż to nie jest tak, że muszą być koniecznie takie proporcje, pamiętam że zabrakło mi żwirku i wyszło 2:1, a blueb swoją jedną roślinę trzyma w 1:2. Nie pamiętam ile nasion wykiełkowało, ale myślę że z 60-70%. Ze 2-3 nasionka które dopiero zaczęły wypuszczać korzonek coś mi zjadło, albo zgniły. Część nie wykiełkowała, jedną oddałam blueb a jedną dokkrb i tak zostały mi cztery Roridule. Gdy już wykiełkowało to co miało wykiełkować (zapomniałam dodać, że na ten czas wystawiłam nasiona na balkon) przyszła jesień i trzeba było zacząć je doświetlać. Ustawiłam wszystkie na parapecie pod doświetlarką ze świetlówkami osram fluora 2x36W i od czasu do czasu je nawoziłam, nie częściej niż raz na miesiąc i mocno rozcieńczonym nawozem do storczyków, dwa razy bardziej niż piszą na opakowaniu. Jeśli chodzi o poziom wody w podstawce to nie utrzymywałam go wyżej jak 5mm przy doniczce wysokości 8cm. Najczęściej było tak, że czekałam aż cała woda wyparuje i zostawiałam tak roślinę na parę dni. Wystarczy, że ziemia będzie stale wilgotna. Dodam jeszcze, że z blueb hodowaliśmy nasze Roridule bardzo podobnie i zapewnialiśmy im identyczne warunki jednocześnie a co ciekawe w zimie moje rośliny dobrze rosły a bluebowi zaczęły marnieć i niestety stracił dwie roślinki. Aż w końcu nadeszła wiosna i sprawy się odwróciły. Teraz moje Roridule jakoś słabo rosną, wyglądają może nieźle ale w porównaniu do tych blueb'a są marne. Mam nadzieję, że zechce on wam je pokazać Jeszcze zapomniałam dodać, obecnie trzymam swoje na balkonie lekko pod dachem, żeby na wypadek deszczu były osłonięte. Dawno ich nie nawoziłam, chyba muszę to uczynić, może bardziej się zazielenią Jeśli zapomniałam o czymś napisać to proszę pytać, będę odpowiadać w miarę moich możliwości. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 25 Lipca 2014 Share Napisano 25 Lipca 2014 Masz bardzo ładne rośliny, szczególnie podoba mi się byblis, a widać że rękę masz nie tylko do roślin, ale i do zdjęć, gratuluję Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hesperyda Napisano 25 Lipca 2014 Autor Share Napisano 25 Lipca 2014 Bardzo dziękuję Akurat Byblis ostatnio stała się moją ulubioną rośliną. Teraz rośnie jak szalona. Mam nadzieję, że z Twoją też tak będzie Zapyliłam wszystkie jej kwiatki, chociaż ciężko mi stwierdzić czy zakończyło się to sukcesem. Muszę poczekać na nasiona. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Serbia Napisano 25 Lipca 2014 Share Napisano 25 Lipca 2014 O roślinach nie mam do dodania nic ponad to, co już zostało powiedziane, są naprawdę ładne i zdrowe. A udane zdjęcia jeszcze tylko podkreślają ich urodę, naprawdę świetne ujęcia, gratuluję Użyłaś obiektywu do makro? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hesperyda Napisano 25 Lipca 2014 Autor Share Napisano 25 Lipca 2014 Robię zdjęcia Canonem PowerShot SX50 HS i nie używam obiektywu do makro. W przyszłości chciałabym zakupić jakąś soczewkę do tego celu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 25 Lipca 2014 Share Napisano 25 Lipca 2014 Kurcze piękne foty to w trybie makro? A wszędzie mi mówili, że mega-zoomy nie robią ładnych zdjęć, jeszcze ta matryca CMOS. Piękne foto na maxa Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hesperyda Napisano 25 Lipca 2014 Autor Share Napisano 25 Lipca 2014 Tak robię zdjęcia w trybie makro. On jest od 0 cm co mnie z początku bardzo rozbawiło. Ale potem okazało się, że da rade zrobić zdjęcie z takiej odległości. Czasami zdarza mi się pobrudzić obiektyw kropelkami jakiejś rosiczki czy byblis. Długo szukałam jakiegoś fajnego aparatu i dowiedziałam się, że najlepsze makro można zrobić aparatem hybrydowym. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 25 Lipca 2014 Share Napisano 25 Lipca 2014 Dołączam się do pochwał! Pięknie ukazane roślinki, w interesującej perspektywie! No i oczywiście tłustosz weser przykuł moją uwagę i ten...ta byblis. Cudowne! Ślędzę relację Twojego wątku od dziś! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hesperyda Napisano 25 Lipca 2014 Autor Share Napisano 25 Lipca 2014 Dziękuję, w miarę możliwości postaram się regularnie dodawać nowe zdjęcia Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi