Arturr0 Napisano 25 Lipca 2014 Share Napisano 25 Lipca 2014 Ładne rośliny i dobre ujęcia . Aż nabrałem ochoty na uprawę Byblis guehoi i Roridula gorgonias. Widać, ze masz też rękę do bulwiastych, w uprawie których sam jakoś nie odnoszę sukcesów. Więc tym bardziej - gratuluję roślinek. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hesperyda Napisano 25 Lipca 2014 Autor Share Napisano 25 Lipca 2014 Byblis guehoi wydaje mi się dużo łatwiejszą rośliną w hodowli niż Roridula. Najważniejsze to chyba świeże nasiona. Po około 5 dniach już widać było jak ruszają. Najtrudniejszy był dla mnie etap siewki 1-2cm. Do tej pory nie wiem jaki czynnik spowodował że niektóre wystrzeliły w górę a niektóre po prostu się zatrzymały. Z podłożem też jest łatwo. Niektóre trzymam w samym suszonym mchu torfowcu, w torfie ze żwirkiem lub torfie z perlitem. A blueb wysiał jedną do zwykłej ziemi ogrodowej i również rośnie wzorowo. O wilgotność powietrza też nie trzeba się martwić. Wystarczy jej słoneczny parapet, większa doniczka i stały poziom wody w podstawce. Swoje byblis trzymam przy wschodnio- południowym oknie. Mam nadzieję, że jak już skusisz się na zakup nasion to odniesiesz sukces w hodowli Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hesperyda Napisano 13 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 13 Sierpnia 2014 (edytowane) Tutaj kolejna część mojej hodowli Stylidium debile Utricularia vulgaris Drosera capensis 'Albino' Drosera pulchella x nitidula Drosera prolifera Drosera falconeri Drosera paradoxa Byblis guehoi Zabawa w rozmazywanie kropelek na obiektywie Edytowane 4 Września 2014 przez Hesperyda Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hesperyda Napisano 22 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 22 Sierpnia 2014 Drosera adelae Utricularia calycifida Stylidium debile Pinguicula Drosera capensis Na końcu mój nowy nabytek- Drosera hilaris. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 22 Sierpnia 2014 Share Napisano 22 Sierpnia 2014 Wspaniałe zdjęcia. Najbardziej cieszy oko falconeri. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ledenika Napisano 22 Sierpnia 2014 Share Napisano 22 Sierpnia 2014 Zazdroszczę takich pięknych roślin Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hesperyda Napisano 22 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 22 Sierpnia 2014 Cieszę się że się podobają! Dzięki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Noliena Napisano 29 Sierpnia 2014 Share Napisano 29 Sierpnia 2014 Wspaniałe rośliny, a zdjęcia oddają ich piękno po prostu rewelacyjnie. Dzięki, wspaniale się je ogląda. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sphagnum Napisano 29 Sierpnia 2014 Share Napisano 29 Sierpnia 2014 Piękne zdjęcia. Ładne D. falconeri i paradoxa. Czekam, aż pokażesz na zdjęciach podrośniętą D. hilaris (trochę się naczekam, ale będę cierpliwy). ;-) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hesperyda Napisano 1 Września 2014 Autor Share Napisano 1 Września 2014 Oczywiście, taki też miałam zamiar. Jak podrośnie to zrobię jej małą sesję a na razie mam do pokazania kilka innych roślin. Drosera Burmannii 'Red Margins' Mała futrzasta ślicznotka Młode rośliny Drosera capensis 'wide leaf' Utricularia livida Nawóz do storczyków czyni cuda! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 1 Września 2014 Share Napisano 1 Września 2014 Przepiękne rośliny! Ciekawe ujęcia robisz aparacikiem. Aż miło się ogląda! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krople_rosy Napisano 1 Września 2014 Share Napisano 1 Września 2014 Livida... Też ją mam ale....... nie wygląda tak ślicznie! Chciałem spróbować nawozu do storczyków na calycifidzie, gdyż hoduję ją w kilka sposobów i mam jej kilka doniczek. Ciekawe, ciekawe.. Nie mniej: Gratuluję pięknego pływacza śniadego ! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hesperyda Napisano 1 Września 2014 Autor Share Napisano 1 Września 2014 Łukashu dziękuję! Lividę podlewam czasami dwa razy bardziej rozrobionym nawozem do storczyków niż jest na opakowaniu. Tak samo Roridulę jak i Byblis. Myślę, że z calycifidą też nie powinno być problemu. Nie wiem czemu nigdy jej tak nie podlewałam, chyba powinnam zacząć Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hesperyda Napisano 4 Września 2014 Autor Share Napisano 4 Września 2014 Takie piękne słonko dzisiaj było, że zachęciło mnie do zrobienia kilku nowych zdjęć. Drosera aliciae Drosera binata 'marston dragon' Drosera natalensis Drosera capensis 'albino' A tutaj wpływ nawozu do storczyków na Roridulę gorgonias. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorian Napisano 4 Września 2014 Share Napisano 4 Września 2014 Przepiękne rośliny, super zdjęcia Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi