Lukash Napisano 1 Listopada 2014 Share Napisano 1 Listopada 2014 Mam wrażenie, że Twoje tłustosze rosną na wielkim poletku. Podobają mi się ujęcia jakie robisz. Odnośnie pleśni to jest mi bardzo przykro, że przy takich rosiczkach aż roi się od niej. A może da się zmniejszyć wilgotność albo zwiększyć temperaturkę? Poza tym okazy to Ty masz niebanalne! Sam chciałbym takie cuda. Jak zapewnię swoim lepszy domek to wtedy pomyślę nad powiększeniem hodowli. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hesperyda Napisano 1 Listopada 2014 Autor Share Napisano 1 Listopada 2014 Domyślam się, że wygląda to na duże poletko, bo w doniczce jest dużo torfu i jest uformowany w lekką górkę, przez co nie widać brzegu doniczki. Co do pleśni to na szczęście nie zauważyłam, żeby szkodziła roślinom. Wygląda nieestetycznie ale na szczęście na razie nic poza tym. Będę musiała wypróbować więcej środków na pleśń, a jak to zawiedzie to pozostanie mi przesadzić rosiczki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crespo Napisano 1 Listopada 2014 Share Napisano 1 Listopada 2014 Marto, to co wyprawiasz z roślinami i to w jakim są stanie to po prostu majstersztyk! Uwielbiam wracać do tego tematu i niecierpliwie czekam na nowe zdjęcia. P.esseriana cudowne kolory. Pleśń niestety mocno atakuję, Topsin nie działa w ogóle ? Ja miałem coś podobnego pod D.nitidulą, ale po 3 oprysku znikła na stałe. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
porter Napisano 1 Listopada 2014 Share Napisano 1 Listopada 2014 Bardzo ładne zdjęcia, podoba mi się D.ascendens Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hesperyda Napisano 1 Listopada 2014 Autor Share Napisano 1 Listopada 2014 Do tej pory pryskałam wielokrotnie jakimś preparatem na pleśń którego nazwy nie pamiętam, a topsinu użyłam chyba tylko raz. Skoro mówisz, że Tobie pomógł to muszę zafundować sobie nową buteleczkę i stosować do skutku. Porter, dzięki! Ostatnio ascendens zaczyna wyglądać coraz ładniej, ma znacznie więcej kropelek niż kiedyś. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
porter Napisano 1 Listopada 2014 Share Napisano 1 Listopada 2014 Widzę że masz D.rupicole w swojej kolekcji. Możesz pokazać czy jeszcze nie jest gotowa na to ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hesperyda Napisano 1 Listopada 2014 Autor Share Napisano 1 Listopada 2014 Jest malusieńka, zazwyczaj kupuję najmniejsze bulwy z możliwych bo są bardzo drogie. Pokazałam ją dzisiaj w tym temacie w poście nr 45, przejrzyj jeszcze raz, może ją przeoczyłeś A pisząc o tym przypomniałeś mi że zapomniałam wstawić jeszcze pewnego zdjęcia Zaraz to uczynię. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hesperyda Napisano 1 Listopada 2014 Autor Share Napisano 1 Listopada 2014 Zapomniałam się pochwalić pąkiem kwiatowym D. tubaestylis 'Brookton form' Niestety robiąc zdjęcie nie zauważyłam że wyszło trochę niewyraźnie a teraz nie mam możliwości cyknąć drugiej fotki Jeszcze jedno zdjęcie Cephalotusa Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
porter Napisano 1 Listopada 2014 Share Napisano 1 Listopada 2014 A faktycznie nie zauważyłem jej, skubana. No to czekam na zdjęcia aż podrośnie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 1 Listopada 2014 Share Napisano 1 Listopada 2014 Bardzo ładne rośliny, jak zawsze u Ciebie, a D. tubaestylis niesamowita, jak plastykowa. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hesperyda Napisano 22 Grudnia 2014 Autor Share Napisano 22 Grudnia 2014 Dawno nie wstawiałam żadnych zdjęć. Roślinki trochę podrosły to jest co pokazać! Mój nowy nabytek Drosera petiolaris. Dzięki dokkrb mogłam ją pomyślnie przechować i teraz cieszyć się nią a właściwie nimi Teraz moja duma i moja miłość, Drosera hilaris: Drosera rupicola, jestem mile zaskoczona jej rozmiarem. Wydaje mi się to dość nietypowe, że z takiej małej bulwy wyrosła taka roślina. Co prawda nie jest powalających rozmiarów ale już widać że to rupicola. Parę postów wcześniej możecie zobaczyć jak wyglądała gdy dopiero przebiła się przez żwirek. Darlingtonia californica Moja parapetowa zwisająca wręcz nad grzejnikiem Utricularia longiloria wypuszcza 3 pędy kwiatowe. Niestety jeden złamałam Drosera ascendens Heliamphora minor od dokkrb, zupełnie bez szwanku przeszła podróż. Drosera alba, myślałam że już nic z niej nie będzie. Korzonek wyglądał jakby pękł i wysechł. Mimo to wsadziłam ją do podłoża, potem zapomniałam podlać. Byłam prawie pewna że nic nie wykiełkuje a tu patrzcie, niespodzianka Drosera tubaestylis 'Brookton form' Drosera browniana {Hatter Hill, W. A.} Roridula gorgonias największą radość mi sprawiła! Jestem pewna że na 100% jedna mi zakwitnie. Widać charakterystyczne zgrubienie a po rozchyleniu listków można dostrzec zielony pączek kwiatowy. Niestety nie udało mi się go sfotografować, musiałabym trzecią ręką trzymać aparat. Dodatkowo mogę przypuszczać że moja druga roridula też zechce zakwitnąć, mimo że jeszcze nie dogrzebałam się do kwiatka. Z listków Drosery graomogolensis również od dokkrb wyrasta bardzo dużo nowych roślinek! Na koniec sesja Drosery menziesii. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jowita Napisano 23 Grudnia 2014 Share Napisano 23 Grudnia 2014 Piękna kolekcja . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrDIIL Napisano 23 Grudnia 2014 Share Napisano 23 Grudnia 2014 U mnie pływacz ze złamanego pędu puścił kwiat i false viviparę (o ile tak to się nazywa) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KonradBe Napisano 23 Grudnia 2014 Share Napisano 23 Grudnia 2014 Wspaniałe rośliny i piękne zdjęcia. Widać, że dają Ci mnóstwo radości, którą dzielisz się z innymi. O to chodzi! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Noliena Napisano 23 Grudnia 2014 Share Napisano 23 Grudnia 2014 Wow! Fantastyczne rośliny, aż nie mogę się napatrzeć. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi