Hesperyda Napisano 3 Maja 2015 Autor Share Napisano 3 Maja 2015 (edytowane) Roridula gorgonias uprawiana od nasionka, ma już prawie 2 lata. Ta większa ma 27 centymetrów. Drosera capensis Wide leaf Edytowane 4 Maja 2015 przez Hesperyda Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
porter Napisano 3 Maja 2015 Share Napisano 3 Maja 2015 Bardzo ładne rośliny oraz zdjęcia Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 3 Maja 2015 Share Napisano 3 Maja 2015 Świetna roridula. W jakich warunkach ją uprawiasz? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jowita Napisano 4 Maja 2015 Share Napisano 4 Maja 2015 Roridula gorgonias przepiękna , podobna troszeczkę na zdjęciu do juki . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hesperyda Napisano 4 Maja 2015 Autor Share Napisano 4 Maja 2015 Przez jesień i zimę stoi w kuwecie na parapecie razem i innymi moimi roślinami. Wilgotność powietrza że tak powiem pokojowa, kiedyś to sprawdzałam najwyżej było 48%. Roridulę trzymam najbliżej okna z dwóch względów. Nie chcę żeby stałą prawie nad kaloryferem, a po drugie większe rośliny trzymam w głębi abym nie musiała ich przestawiać żeby do innej mniejszej się dostać. Temperatura zimą tak na oko 18-25*C. Chociaż 25* to raczej rzadko. Północny parapet, doświetlana świetlówkami osram fluora 2x36W. Doniczka chyba ma wymiary 7x7x7, podłoże torf z dość grubym żwirkiem 2:1. Wiosną i latem gdy jest ciepło wystawiam ją na balkon z dachem razem z innymi roślinami. Czasami wiatr dość mocno nimi miotał ale nigdy się nie uszkodziły. Niestety przez to że mój dach jest skośny i balkon jest tak jakby we wnęce, na dodatek szczebelki barierki są dość szerokie, to bezpośrednie słońce jest bardzo krótko. Ale za to jest to północny balkon. Temperatur i wilgotności latem na zewnątrz chyba nie muszę opisywać Latem zdarza mi się ze 3-4 razy ją nawieźć mocno rozcieńczonym nawozem do storczyków. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hesperyda Napisano 16 Maja 2015 Autor Share Napisano 16 Maja 2015 Pęd kwiatowy Drosera derbyensis Drosera rupicola Pęd kwiatowy Drosera adelae. Niestety kwiatki nie są czerwone, bo roślina stoi w ciemnym miejscu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 16 Maja 2015 Share Napisano 16 Maja 2015 Na szczęście kwiatki nie są czerwone - piękne włochacze! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hesperyda Napisano 16 Maja 2015 Autor Share Napisano 16 Maja 2015 Dzięki! Z niecierpliwością czekałam aż adelae mi zakwitnie i nastawiłam się na czerwone kwiaty. Jednak zaskoczyła mnie innymi. Ptaah czemu "na szczęście nie są czerwone"? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 16 Maja 2015 Share Napisano 16 Maja 2015 Czerwone są bardzo powszechne, a kremowobiałe widzę po raz pierwszy. Nigdy moje adelki na ten kolor nie zakwitły. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hesperyda Napisano 5 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 5 Czerwca 2015 Drosera adelae Roridula gorgonias, coś czuję że w środku będzie tylko jedno nasionko albo być może nic Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hesperyda Napisano 5 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 5 Czerwca 2015 A teraz troszkę rosiczek z grupy petiolaris, na początek Drosera paradoxa! Drosera odensis x broomensis Drosera derbyensis Drosera x Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 5 Czerwca 2015 Share Napisano 5 Czerwca 2015 Przepiękne zdjęcia jak zawsze Hesperydko! Rosiczka adeale ukazana jak modelka! A te z grupy petriolaris istne cuda! Jakże piękne ujęcia, zdrowe rośliny i soczyste krople! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 3 Lipca 2015 Share Napisano 3 Lipca 2015 Marto! Masz takie piękne capensisy, że głowa mala. All red przechodzi wszelkie pojęcie piękna! Warunki u Ciebie rośliny mają jak w spa! Cieszę się, że pełny urok tych roślin można u Ciebie zaobserwować. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hesperyda Napisano 3 Lipca 2015 Autor Share Napisano 3 Lipca 2015 Bardzo dziękuję, pewnie wdziałeś to zdjęcie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
markus383 Napisano 3 Lipca 2015 Share Napisano 3 Lipca 2015 (edytowane) Przepiękne rośliny!!! Zdjęcia także Mogę wiedzieć jaki masz obiektyw? Portretowy, kitowy czy inny? To jeszcze trochę pośmiecę Twój temat. Sądzisz, że rośliny uprawiane na parapecie też mogą wybarwić się w podobny sposób? Chodzi mi o piękną czerwień. Edytowane 3 Lipca 2015 przez markus383 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi