Skocz do zawartości

Rośliny Hesperydy

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 213
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Przez jesień i zimę stoi w kuwecie na parapecie razem i innymi moimi roślinami. Wilgotność powietrza że tak powiem pokojowa, kiedyś to sprawdzałam najwyżej było 48%. Roridulę trzymam najbliżej okna z dwóch względów. Nie chcę żeby stałą prawie nad kaloryferem, a po drugie większe rośliny trzymam w głębi abym nie musiała ich przestawiać żeby do innej mniejszej się dostać. Temperatura zimą tak na oko 18-25*C. Chociaż 25* to raczej rzadko. Północny parapet, doświetlana świetlówkami osram fluora 2x36W. Doniczka chyba ma wymiary 7x7x7, podłoże torf z dość grubym żwirkiem 2:1. Wiosną i latem gdy jest ciepło wystawiam ją na balkon z dachem razem z innymi roślinami. Czasami wiatr dość mocno nimi miotał ale nigdy się nie uszkodziły. Niestety przez to że mój dach jest skośny i balkon jest tak jakby we wnęce, na dodatek szczebelki barierki są dość szerokie, to bezpośrednie słońce jest bardzo krótko. Ale za to jest to północny balkon. Temperatur i wilgotności latem na zewnątrz chyba nie muszę opisywać :D Latem zdarza mi się ze 3-4 razy ją nawieźć mocno rozcieńczonym nawozem do storczyków.

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...
  • 3 weeks later...

Przepiękne zdjęcia jak zawsze Hesperydko! Rosiczka adeale ukazana jak modelka! A te z grupy petriolaris istne cuda! Jakże piękne ujęcia, zdrowe rośliny i soczyste krople!

Odnośnik do odpowiedzi

• 4 weeks later...

Marto! Masz takie piękne capensisy, że głowa mala. All red przechodzi wszelkie pojęcie piękna! Warunki u Ciebie rośliny mają jak w spa! Cieszę się, że pełny urok tych roślin można u Ciebie zaobserwować. :)

Odnośnik do odpowiedzi

Przepiękne rośliny!!! love Zdjęcia także :) Mogę wiedzieć jaki masz obiektyw? Portretowy, kitowy czy inny?

To jeszcze trochę pośmiecę Twój temat. Sądzisz, że rośliny uprawiane na parapecie też mogą wybarwić się w podobny sposób? Chodzi mi o piękną czerwień.

Edytowane przez markus383
Odnośnik do odpowiedzi