Skocz do zawartości

Rośliny Hesperydy

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 weeks later...
  • Odpowiedzi 213
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Które rośliny konkretnie chciałbyś wiedzieć skąd je wzięłam? Przykładowo D. falconeri kupiłam od Sevillo na forum jeśli się nie mylę, a lanatę tutaj. Gdzieś na tej stronie był pdf z roślinami na sprzedaż, bo w dziale Sales nie widzę lanaty.

Odnośnik do odpowiedzi

Bez przesady :D dla petiolarisów zawsze sypię biały żwirek na wierzch, zazwyczaj 1-2cm. Nie może być za mało bo żwirek nasiąka wodą i robi się brzydki od torfu. Im grubszy żwirek tym warstwa może być cieńsza. Co prawda soczyście zielony mech jest bardzo piękny, ale nigdy nie udało mi się utrzymać go na stałe. Sam zaczyna rosnąć i sam kiedyś marnieje, czasami jest nie taki jakbym chciała, ulotna piękność. A taki żwirek, wydaje mi się że wygląda bardzo estetycznie, rośliny dobrze na nim widać, nie ginie zielone w zielonym. Dodatkowo nigdy coś takiego nie pleśnieje i nigdy nie miałam w czymś takim ziemiórek. Nie dosyć że cieszy oko to jeszcze bardzo praktyczny. :) Gdyby ktoś jeszcze nie wypróbował to zachęcam :D

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Ostatnio kupiłam D. fulvę w carnisanie.

20544471118_248f75a862_b.jpg

Oraz dostałam jak na razie część swojej nagrody z konkursy rośliny marca. Czekam jeszcze na pięć roślin.

Dionaea muscipula korrigans

20739328771_77d5f4dde3_b.jpg

20109900744_0b2f4a88c8_b.jpg

Dionaea muscipula kinchyaku

20732548905_584db0031f_b.jpg

20732519935_f3f94a3baf_b.jpg

20544584788_c7b308e253_b.jpg

Jakiś czas temu zdobyłam nową bulwę i nasiona.

20544758428_eb56f17de4_b.jpg

Pod nasionami capensisa schowała się paczuszka z D. cuneifolia :D

Odnośnik do odpowiedzi

Tak tak :D Razem z nasionami i bulwami przyszła mi od niego lanata, pokazałam ją wyżej :)

:)

Ładna ta platypoda.

Hodowane przez Ciebie roślinki wyglądają superowo i piękne zdjęcia- chyba nigdy takich nie zrobię. :)

Edytowane przez damian.sze@op.pl
Odnośnik do odpowiedzi