Skocz do zawartości

Rośliny Hesperydy

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 213
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

• 1 month later...

Nepenthes ampullaria którego dostałam od dokkrb dopiero od niedawna zaczął rosnąć tak jak należy.

22982471821_0b0f604abc_b.jpg

22579150669_397b2572e6_b.jpg

22783228740_767ccb2551_b.jpg

22945198506_405dd1a176_b.jpg

22348638454_d920ffdd6d_b.jpg

Utricularia parthenopipes

22552807668_0c2bd7c4ff_b.jpg

22348392764_004c02738f_b.jpg

Na koniec pożal się Boże Drosera tubaestylis. Wygląda jak palma bo w tym roku dość późno zaczęłam doświetlać swoje rośliny.

22350317693_c70080fc24_b.jpg

22348718984_ab3035429d_b.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Super zdjęcia Marto. Taka ilość kwiatostanów Utricularia parthenopipes wygląda bardzo fajnie, petiolaristy jak zawsze wyjątkowe, a Drosera tubaestylis wydaje mi się że była za płytko posadzona, podobnie niestety zrobiłem ze swoją Drosera erythrorhiza i też wyrosła jak palma.

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki! Napewno nie posadziłam jej za płytko. Po prostu nie zdążyłam postawić świetlówek zanim rozpoczął mi się rok akademicki. A jak już wróciłam do domu to roślina wyrosła co najmniej 2cm nad powierzchnię żwirku. Kuweta z roślinami stała w takim miejscu, gdzie bardzo słabo dochodziło światło. Szkoda że nie zrobiłam jej zdjęcia mogłabym wtedy pokazać jak wyglądała wcześniej. Wszystkie liście miała skierowane do góry i jakby złożone.

A tutaj jeszcze D. falconeri

22348766974_d786567e37_b.jpg

D. regia

22348349414_514b779d8c_b.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Na początku rósł na parapecie, ale jak światła zaczęło brakować to przeniosłam do terrarium. Nie chciałam żeby te pędy kwiatowe tak okropnie się wyciągały i gięły. Nie czytałam nic na jego temat. Na razie wydaje się być super bezproblemowy :) Hehe i nawet go nie nawoziłam! :D Ja lubię wciskać nawóz do różnych pływaczy i obserwować jak rosną.

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie myślałam o tym czy posadzić go w innych doniczkach, czy ktoś się nim zainteresuje. Dobrze że mówisz, plantację czas zacząć!

Nawoziłam kapturnice, roridulę i pływacze. Chyba na cpuku był jakiś długi post z nawożeniem kapturnic i ktoś pokazał bardzo interesujące efekty. Oczywiście mówię tu o bardzo ostrożnym i oszczędnym nawożeniu. Roridula bardzo dobrze na to reaguje, nigdy żadna z tego powodu mi nie zdechła. Niewiele pływaczy miałam szansę próbować nawozić. Czasami nic się nie dzieje, więc nie wiem czy to coś pomaga. Jeden minus jaki do tej pory zauważyłam to pleśń, nigdy nie lej nawozu z góry. Najlepiej trochę, mocno rozcieńczonego do podstawki. Do tej pory mogę jedynie powiedzieć że nawożenie sprawdziło się mocno u lividy. Nigdy w życiu nie znalazłam w internecie zdjęcia gdzie wyglądałabym tak jak tu gdzie ją opisałam. Spójrz na profil doniczki. To był jakiś obłęd. Na dodatek doniczka nie była wypełniona maksymalnie po brzegi torfem bo on trochę opadł (trochę z 0,5cm ). Wszystkie zdjęcia w internecie pokazują tą roślinę w ten sposób że widać torf między liśćmi. Żałuję że nie zrobiłam zdjęcia całej doniczki ze wszystkimi pędami. Kwiatów było ogromnie dużo, masa pędów. Wszystko na zimę przekwitło, liście uschły. Wyrwałam je, oczyściłam, teraz wyrosło dużo zielonych listków.

Jeszcze co do parthenopipes, nie ma mnie za bardzo w domu. Nie mam czasu żeby się bawić w eksperymenty, ona sama z siebie zaczęła tak kwitnąć. To takie wspaniałe!

Jeszcze coś o nawożeniu. Lepiej za mocno rozcieńczyć nawóz niż za słabo. Nie wiem co się stanie jak będzie zbyt skoncentrowany, nie próbowałam.

Odnośnik do odpowiedzi