PowerpointPL Napisano 23 Września 2015 Share Napisano 23 Września 2015 Obłędna falconeri. Kurde, szkoda, że nie można takich pięknych roślin hodować na parapecie... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hesperyda Napisano 23 Września 2015 Autor Share Napisano 23 Września 2015 Nie powiedziałabym że nie można. Mam nadliczbowe fulvy i ordensis x broomensis, w przyszłym roku chcę je przez całe 12 miesięcy albo dłużej trzymać na parapecie najlepiej bez doświetlania i sprawdzić czy przeżyją Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
allgreen Napisano 23 Września 2015 Share Napisano 23 Września 2015 Piękne rośliny . Składam pokłony Posiadasz chyba wszytko co trzeba dobremu hodowcy, by rośliny wyglądały tak bajecznie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hesperyda Napisano 23 Września 2015 Autor Share Napisano 23 Września 2015 Dziękuję, ale niestety nie wszystkie rośliny mnie lubią. Będę się doskonalić! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil.sagan Napisano 24 Września 2015 Share Napisano 24 Września 2015 piękna ta falconeri Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hesperyda Napisano 12 Listopada 2015 Autor Share Napisano 12 Listopada 2015 Nepenthes ampullaria którego dostałam od dokkrb dopiero od niedawna zaczął rosnąć tak jak należy. Utricularia parthenopipes Na koniec pożal się Boże Drosera tubaestylis. Wygląda jak palma bo w tym roku dość późno zaczęłam doświetlać swoje rośliny. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iglacy Napisano 12 Listopada 2015 Share Napisano 12 Listopada 2015 Las parthenopipes jest przepiękny I czego Ty chcesz od tej biednej Drosera tubaestylis? Przecież w formie palmy również wygląda oszołamiająco ! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hesperyda Napisano 12 Listopada 2015 Autor Share Napisano 12 Listopada 2015 Nie no masz rację, czerwona, kropelkowa, ale kształtem w ogóle jej nie przypomina! Wygląda jak nowy gatunek rosiczki Mam jeszcze kilka zdjęć do pokazania: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 13 Listopada 2015 Share Napisano 13 Listopada 2015 Super zdjęcia Marto. Taka ilość kwiatostanów Utricularia parthenopipes wygląda bardzo fajnie, petiolaristy jak zawsze wyjątkowe, a Drosera tubaestylis wydaje mi się że była za płytko posadzona, podobnie niestety zrobiłem ze swoją Drosera erythrorhiza i też wyrosła jak palma. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hesperyda Napisano 13 Listopada 2015 Autor Share Napisano 13 Listopada 2015 Dzięki! Napewno nie posadziłam jej za płytko. Po prostu nie zdążyłam postawić świetlówek zanim rozpoczął mi się rok akademicki. A jak już wróciłam do domu to roślina wyrosła co najmniej 2cm nad powierzchnię żwirku. Kuweta z roślinami stała w takim miejscu, gdzie bardzo słabo dochodziło światło. Szkoda że nie zrobiłam jej zdjęcia mogłabym wtedy pokazać jak wyglądała wcześniej. Wszystkie liście miała skierowane do góry i jakby złożone. A tutaj jeszcze D. falconeri D. regia Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 14 Listopada 2015 Share Napisano 14 Listopada 2015 Jak zawsze piękne rośliny i zdjęcia super kwitnie ten pływacz, na parapecie sobie rośnie czy w terra? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hesperyda Napisano 14 Listopada 2015 Autor Share Napisano 14 Listopada 2015 Na początku rósł na parapecie, ale jak światła zaczęło brakować to przeniosłam do terrarium. Nie chciałam żeby te pędy kwiatowe tak okropnie się wyciągały i gięły. Nie czytałam nic na jego temat. Na razie wydaje się być super bezproblemowy Hehe i nawet go nie nawoziłam! Ja lubię wciskać nawóz do różnych pływaczy i obserwować jak rosną. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 14 Listopada 2015 Share Napisano 14 Listopada 2015 O proszę, może na wiosnę uśmiechnę się do Ciebie o tego pływacza Nie słyszałem nic o nawożeniu pływaczy, jakie masz obserwacje, nie ma to negatywnego wpływu na nie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hesperyda Napisano 14 Listopada 2015 Autor Share Napisano 14 Listopada 2015 Właśnie myślałam o tym czy posadzić go w innych doniczkach, czy ktoś się nim zainteresuje. Dobrze że mówisz, plantację czas zacząć! Nawoziłam kapturnice, roridulę i pływacze. Chyba na cpuku był jakiś długi post z nawożeniem kapturnic i ktoś pokazał bardzo interesujące efekty. Oczywiście mówię tu o bardzo ostrożnym i oszczędnym nawożeniu. Roridula bardzo dobrze na to reaguje, nigdy żadna z tego powodu mi nie zdechła. Niewiele pływaczy miałam szansę próbować nawozić. Czasami nic się nie dzieje, więc nie wiem czy to coś pomaga. Jeden minus jaki do tej pory zauważyłam to pleśń, nigdy nie lej nawozu z góry. Najlepiej trochę, mocno rozcieńczonego do podstawki. Do tej pory mogę jedynie powiedzieć że nawożenie sprawdziło się mocno u lividy. Nigdy w życiu nie znalazłam w internecie zdjęcia gdzie wyglądałabym tak jak tu gdzie ją opisałam. Spójrz na profil doniczki. To był jakiś obłęd. Na dodatek doniczka nie była wypełniona maksymalnie po brzegi torfem bo on trochę opadł (trochę z 0,5cm ). Wszystkie zdjęcia w internecie pokazują tą roślinę w ten sposób że widać torf między liśćmi. Żałuję że nie zrobiłam zdjęcia całej doniczki ze wszystkimi pędami. Kwiatów było ogromnie dużo, masa pędów. Wszystko na zimę przekwitło, liście uschły. Wyrwałam je, oczyściłam, teraz wyrosło dużo zielonych listków. Jeszcze co do parthenopipes, nie ma mnie za bardzo w domu. Nie mam czasu żeby się bawić w eksperymenty, ona sama z siebie zaczęła tak kwitnąć. To takie wspaniałe! Jeszcze coś o nawożeniu. Lepiej za mocno rozcieńczyć nawóz niż za słabo. Nie wiem co się stanie jak będzie zbyt skoncentrowany, nie próbowałam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 15 Listopada 2015 Share Napisano 15 Listopada 2015 A mi podoba się ta palemka! Wspaniałości pokazujesz moja droga! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi