Skocz do zawartości

Rośliny Hesperydy

Rekomendowane odpowiedzi

Masz bardzo ładne rośliny! I fantastycznie sfotografowane. Gratuluję i zazdroszczę.

Co do nawożenia to też stosuję i daje dobre efekty. Używam mocno rozcieńczonego nawozu do storczyków, zarówno do torfu jak i dolistnie. Zwłaszcza D. regia jest za to wdzięczna.

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 213
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Witajcie

Czy mogli byście napisać o którym nawozie storczykowym mówicie, wybór jest spory, nawóz nawozowi nierówny, firma firmie, zdjęcie lub link, w jakim stopniu-procencie go rozcieńczacie, i jak często podajecie

Odnośnik do odpowiedzi

Tak naprawdę to wszystko samemu trzeba sprawdzić eksperymentalnie. Ja nie robiłam jakiś super doświadczeń, trochę jestem leniwa więc nigdy nie nawożę roślin regularnie. Z dawką i częstością podlewania trzeba samemu eksperymentować, przypuszczam że różne gatunki mogą różnie zareagować. Dodatkowo każdy trzyma rośliny w innej doniczce, one mają różne pojemności. Wszystko jest inne. Dobrze jest też zacząć na początku mocno rozcieńczać ten nawóz, sprawdzić reakcję. Jeśli nie będzie żadnej to może zwiększyć dawkę. Nie ma na to żadnego przepisu. Wybraliśmy nawóz do storczyków bo jest on najdelikatniejszy. Nie ma znaczenia jaki to będzie, każdy jest taki sam. W tym temacie jeszcze napisałam coś na ten temat. Jeszcze jedno, jeśli chciałabym zacząć eksperymenty z nawozem to upewniłabym się że mam "zapas" danej rośliny, żeby przypadkiem za zabić sobie jedynego egzemplarza :) Podobno można też próbować z nawozem w kuleczkach, on się bardzo wolno uwalnia.

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 months later...

Drosera falconeri

24804990501_55d0d3c38a_b.jpg

24780423542_3924b6711e_b.jpg

24872001886_f00accc02f_b.jpg

24804588931_aeef79fb96_b.jpg

24898267935_6f34bd8a85_b.jpg

Drosera platypoda

24603016200_82cf4f0625_b.jpg

Drosera regia

24018636694_5760c91c99_b.jpg

Zrobiłabym więcej zdjęć, ale jakoś nie miałam dobrego słońca i wszystko wychodzi takie sobie. Poza tym część roślin właśnie przesadziłam i są trochę pooblepiane ziemią i żwirkiem :D Może jutro jeszcze zrobię więcej zdjęć :)

Odnośnik do odpowiedzi

Przepiękne rośliny Marto :)

Tak jak napisał dokkrb, krwiście czerwona falconeri "przeraża" wyglądem :P

Ale nic nie pokona tego jednego zdjęcia z pojedynczym, aktualnie kwitnącym kwiatostanem pośród tej reszty uschniętych - piękne zestawienie!

Spodziewasz się nasion?

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za miłe słowa rolleyes Nie będzie nasion, żeby zapylić potrzeba dwóch różnych osobników. Nawet jeśli podzieli mi się ta falconerii to nasion nie będzie. Ale mogę próbować krzyżować różne petiolarisy ze sobą, sęk w tym że mam lenia :D

Odnośnik do odpowiedzi

Pięknie jak zawsze :) Super falconeri i fajna fotka Drosera platypoda liście ma troche jak D. prolifera :)

A faktycznie :D Kiedyś pewnie zacznę krzyżować, muszę się zebrać w sobie. Dziękuję za pochwały :) Szkoda że ta falconerii tak bardzo nie chce się podzielić <_<

A tu parę zdjęć z dzisiaj:

24830274791_8b64361662_b.jpg

Drosera capensis wide leaf

24830261001_c65e0b1be6_b.jpg

D. lanata ma taką piękną czerwień. Zupełnie inną niż wszystkie rosiczki. Jest tak głęboka i piękna. :D

24923579815_0fe646d282_b.jpg

Odnośnik do odpowiedzi