MarcinS Napisano 15 Listopada 2015 Share Napisano 15 Listopada 2015 Masz bardzo ładne rośliny! I fantastycznie sfotografowane. Gratuluję i zazdroszczę. Co do nawożenia to też stosuję i daje dobre efekty. Używam mocno rozcieńczonego nawozu do storczyków, zarówno do torfu jak i dolistnie. Zwłaszcza D. regia jest za to wdzięczna. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hesperyda Napisano 15 Listopada 2015 Autor Share Napisano 15 Listopada 2015 Dziękuję Łukashu i Marcinie! Też używam nawozu do storczyków. Próbowałam karmić tym rosiczki dolistnie, ale za każdym razem na zawsze tracą kropelki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sylvio Napisano 15 Listopada 2015 Share Napisano 15 Listopada 2015 Witajcie Czy mogli byście napisać o którym nawozie storczykowym mówicie, wybór jest spory, nawóz nawozowi nierówny, firma firmie, zdjęcie lub link, w jakim stopniu-procencie go rozcieńczacie, i jak często podajecie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hesperyda Napisano 15 Listopada 2015 Autor Share Napisano 15 Listopada 2015 Tak naprawdę to wszystko samemu trzeba sprawdzić eksperymentalnie. Ja nie robiłam jakiś super doświadczeń, trochę jestem leniwa więc nigdy nie nawożę roślin regularnie. Z dawką i częstością podlewania trzeba samemu eksperymentować, przypuszczam że różne gatunki mogą różnie zareagować. Dodatkowo każdy trzyma rośliny w innej doniczce, one mają różne pojemności. Wszystko jest inne. Dobrze jest też zacząć na początku mocno rozcieńczać ten nawóz, sprawdzić reakcję. Jeśli nie będzie żadnej to może zwiększyć dawkę. Nie ma na to żadnego przepisu. Wybraliśmy nawóz do storczyków bo jest on najdelikatniejszy. Nie ma znaczenia jaki to będzie, każdy jest taki sam. W tym temacie jeszcze napisałam coś na ten temat. Jeszcze jedno, jeśli chciałabym zacząć eksperymenty z nawozem to upewniłabym się że mam "zapas" danej rośliny, żeby przypadkiem za zabić sobie jedynego egzemplarza Podobno można też próbować z nawozem w kuleczkach, on się bardzo wolno uwalnia. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hesperyda Napisano 8 Lutego 2016 Autor Share Napisano 8 Lutego 2016 Drosera falconeri Drosera platypoda Drosera regia Zrobiłabym więcej zdjęć, ale jakoś nie miałam dobrego słońca i wszystko wychodzi takie sobie. Poza tym część roślin właśnie przesadziłam i są trochę pooblepiane ziemią i żwirkiem Może jutro jeszcze zrobię więcej zdjęć Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 8 Lutego 2016 Share Napisano 8 Lutego 2016 (edytowane) Ta D. falconeri taka krwista wygląda niesamowicie, i ile kwiatostanów, Edytowane 8 Lutego 2016 przez dokkrb Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hesperyda Napisano 8 Lutego 2016 Autor Share Napisano 8 Lutego 2016 Wreszcie zaczęła kwitnąć. Najwyraźniej potrzebowała wyższej doniczki. Liczę na to że zechce się podzielić Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iglacy Napisano 8 Lutego 2016 Share Napisano 8 Lutego 2016 Przepiękne rośliny Marto Tak jak napisał dokkrb, krwiście czerwona falconeri "przeraża" wyglądem Ale nic nie pokona tego jednego zdjęcia z pojedynczym, aktualnie kwitnącym kwiatostanem pośród tej reszty uschniętych - piękne zestawienie! Spodziewasz się nasion? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hesperyda Napisano 8 Lutego 2016 Autor Share Napisano 8 Lutego 2016 Dziękuję za miłe słowa Nie będzie nasion, żeby zapylić potrzeba dwóch różnych osobników. Nawet jeśli podzieli mi się ta falconerii to nasion nie będzie. Ale mogę próbować krzyżować różne petiolarisy ze sobą, sęk w tym że mam lenia Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 8 Lutego 2016 Share Napisano 8 Lutego 2016 Pięknie jak zawsze Super falconeri i fajna fotka Drosera platypoda liście ma troche jak D. prolifera Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil.sagan Napisano 8 Lutego 2016 Share Napisano 8 Lutego 2016 Piękna ta falconeri. Muszę sobie kilka takich sprawić . Krzyżuj z chęcią odkupie od Ciebie nasionka lub wymienię się za jakieś muchołówki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scavell Napisano 8 Lutego 2016 Share Napisano 8 Lutego 2016 WOW, niesamowite! Falconeri skradła mi serce ! Cudo! Dawno piękniejszej fotki nie widziałem Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hesperyda Napisano 9 Lutego 2016 Autor Share Napisano 9 Lutego 2016 Pięknie jak zawsze Super falconeri i fajna fotka Drosera platypoda liście ma troche jak D. prolifera A faktycznie Kiedyś pewnie zacznę krzyżować, muszę się zebrać w sobie. Dziękuję za pochwały Szkoda że ta falconerii tak bardzo nie chce się podzielić A tu parę zdjęć z dzisiaj: Drosera capensis wide leaf D. lanata ma taką piękną czerwień. Zupełnie inną niż wszystkie rosiczki. Jest tak głęboka i piękna. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek0421 Napisano 9 Lutego 2016 Share Napisano 9 Lutego 2016 Lanata rzeczywiście ma unikatową czerwień. Piękne rośliny. Wide leaf jest cudowny! Mówienie, że taki prosty capensis nie może być piękny nie jest prawdą a często się z tym spotykam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 10 Lutego 2016 Share Napisano 10 Lutego 2016 Dysponujesz może większą ilością D.capensis wide leaf ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi