mrDIIL Napisano 5 Września 2014 Share Napisano 5 Września 2014 Nawóz do storczyków... Hmmm... A taki w podłożu dla orchidei będzie dobry? Po rozrobieniu np z torfem i perlitem. Skąd wziąć taki mech jak w paradoxie masz? Ja tylko drogą selekcjii taki mech otrzymuje Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 5 Września 2014 Share Napisano 5 Września 2014 Jak zawsze miażdżysz zdjęciami! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hesperyda Napisano 5 Września 2014 Autor Share Napisano 5 Września 2014 Nie wiem o jaki w podłożu Ci chodzi ale mam takie przeczucie, że to zły pomysł. Lepiej mieć roślinę w samym torfie z domieszką perlitu/ żwirku czy czegoś podobnego i po prostu odrobinkę dolać rozrobionego nawozu i obserwować. Bo te ilości są na prawdę małe. W zasadzie to nie mogę powiedzieć, że na pewno nawóz jest dobry dla Roriduli. Nie miałam żadnej rośliny kontrolnej. Lepiej byłoby przeprowadzić eksperyment na większej ilości roślin. Co do mchu to zawsze same mi wyrastają. Prawdopodobnie da się kupić w internecie mech albo jego zarodniki, ale nie mam pojęcia gdzie, nigdy się tym nie interesowałam. Łukashu sam robisz przepiękne zdjęcia, zawsze chętnie odwiedzam Twój temat gdy pojawi się coś nowego do obejrzenia Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sevillo Napisano 5 Września 2014 Share Napisano 5 Września 2014 A ja błagam o zdjęcia roślin z grupy petiolaris complex i jak je hodujesz? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hesperyda Napisano 5 Września 2014 Autor Share Napisano 5 Września 2014 (edytowane) Wiele się nie zmieniły od czasu kiedy ostatni raz robiłam im zdjęcia. Ale na Twoją prośbę zrobię im jutro małą sesję A tak je hoduję: temperatura: - latem 25*C do 30*C - zimą 18*C do 25*C wilgotność powietrza: - 70%- 90% czas doświetlania: - 14h (od 8:00 do 22:00), przez cały rok; świetlówki fluora osram 2x30W podłoże: - torf ze żwirkiem 1:1 podlewanie: - w czasie wzrostu woda w podstawce 0,5cm dla każdej wysokości doniczki - w czasie spoczynku brak wody w podstawce, podlewam od góry wtedy kiedy widzę, że podłoże jest zbyt suche To tak w skrócie, oczywiście wszystkie parametry są w przybliżeniu. Nie dam rady sprawdzić wszystkiego dokładnie. Edytowane 5 Września 2014 przez Hesperyda Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hesperyda Napisano 6 Września 2014 Autor Share Napisano 6 Września 2014 Na prośbę Sevillo zamieszczam dzisiejsze zdjęcia moich rosiczek z grupy petiolaris. Drosera falconeri Nieznana mi krzyżówka, jak podrośnie może uda mi się ją oznaczyć. Drosera paradoxa Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 6 Września 2014 Share Napisano 6 Września 2014 Przepiękna fototapeta by była z trzeciej fotografii! Poza tym rosiczki doskonale wyglądają aż zazdroszczę ale czaru nie rzucam, żeby nie było, że ze mnie jakiś szaman. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturr0 Napisano 7 Września 2014 Share Napisano 7 Września 2014 Przepiękne te petiolarisy są Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sphagnum Napisano 7 Września 2014 Share Napisano 7 Września 2014 Przepiękna fototapeta by była z trzeciej fotografii! Z czwartej też. ;-) Lubię tu zaglądać, ładnie tu. :-) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hesperyda Napisano 7 Września 2014 Autor Share Napisano 7 Września 2014 Przyjemnie jest 'słyszeć' takie słowa będę się dalej starać robiąc jak najlepsze zdjęcia i opiekując się roślinkami Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hesperyda Napisano 16 Września 2014 Autor Share Napisano 16 Września 2014 Kolejna porcja roślin Moja największa Byblis guehoi, ma około 38cm wysokości i 23cm szerokości. Mimo stałego jej wzrostu łodyga przy podłożu nie powiększa się. Do niedawna roślina zwisała z doniczki dopóki nie przywiązałam jej do bambusowej tyczki. Pęd kwiatowy D. natalensis. Kwiat D. capensis 'Giant' Stylidium debile Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 17 Września 2014 Share Napisano 17 Września 2014 Byblis guehoi rewelacyjny, gratuluję Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 17 Września 2014 Share Napisano 17 Września 2014 Piękne rośliny i ładne zdjęcia Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturr0 Napisano 17 Września 2014 Share Napisano 17 Września 2014 Przepiękny okaz. Z tymi kwiatkami na białym tle po prostu wyglada rewelacyjnie - gratuluję udanej fotki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hesperyda Napisano 1 Listopada 2014 Autor Share Napisano 1 Listopada 2014 (edytowane) Tydzień temu zebrałam się żeby zrobić kilka zdjęć roślinkom, ale dopiero dzisiaj znalazłam chwilę żeby je wstawić Na początek może trochę zdjęć tłustoszy. Pinguicula esseriana Pinguicula gracilis x moctezumae 'Rebecca Soper' zakwitła! To pierwszy raz jak dzbanecznik mi kwitnie Drosophyllum lusitanicum od użytkownika blueb. Doświetlam go świetlówkami osram fluora 2x30W i niestety to dla niego za mało bo się wyciąga. Wypuścił malutkiego pączka, ale ucięłam go bo i tak nic by z tego nie było. Drosera hilaris Stellenbosch Drosera madagascariensis Drosera pygmaea i... pleśń. Walczę z nią i walczę i nie mogę zwalczyć. Tutaj też niestety ta sama pleśń... Utricularia pubescens od dokkrb coraz mocniej się rozrasta ale jeszcze nie zaczęła tworzyć pędów kwiatowych. Drosera gigantea również od dokkrb. Z wielu siewek około 4-5 przeżyło aklimatyzację. Drosera rupicola Drosera menziesii ssp. menziesii Na koniec Drosera ascendens. Edytowane 22 Sierpnia 2015 przez Hesperyda Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi