Kropka Napisano 4 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 4 Sierpnia 2014 Nepenthes veitchii 'Golden Peristome' Nepenthes robcantleyi Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 4 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 4 Sierpnia 2014 (edytowane) Pinguicula heterophylla A to jest tłuścioch kupiony jako P. filifolia ze znakiem zapytania. Czekam na kwiat, żeby zidentyfikować delikwenta. Za tym rozpoznaniem nie przemawia jednak fakt, że tłustosz wszedł w rozetę zimową, a na wiosnę się wybudził i zaczął pięknie rosnąć Może ktoś ma jakiś pomysł? Edycja: Potwierdzone rozpoznanie: P. heterophylla Edytowane 24 Sierpnia 2014 przez Kropka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sevillo Napisano 4 Sierpnia 2014 Share Napisano 4 Sierpnia 2014 Coś z Medusiną ? Pewnie Nwankwo będzie wiedział . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rerox Napisano 4 Sierpnia 2014 Share Napisano 4 Sierpnia 2014 No No bogaty zbiór roślin ... Ahhh szczerze powiem że aż zazdroszczę, oglądając Twoje fotki mobilizuje się cały czas do poszerzenia mojej kolekcji Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 4 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 4 Sierpnia 2014 Coś z Medusiną ? Pewnie Nwankwo będzie wiedział . No właśnie to od niego i nie był pewny filifolii Muszę czekać na kwiat... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 4 Sierpnia 2014 Share Napisano 4 Sierpnia 2014 A to jest tłuścioch kupiony jako P. filifolia ze znakiem zapytania. Czekam na kwiat, żeby zidentyfikować delikwenta. Za tym rozpoznaniem nie przemawia jednak fakt, że tłustosz wszedł w rozetę zimową, a na wiosnę się wybudził i zaczął pięknie rosnąć Może ktoś ma jakiś pomysł? Obstawiam P. heterophylla, P. medusina, ewentualnie jakąś krzyżówkę. Pozostałe wąskolistne wyglądają już nieco inaczej. Masz może zdjęcie rozety zimowej? U obu mają postać bulwy zagrzebanej częściowo w podłożu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 4 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 4 Sierpnia 2014 (edytowane) Chyba bardziej pasuje mi na P. heterophylla. Rozety zimowej nie zrobiłam zdjęcia, ale wyglądała jak tu: Taki ananas z czubeczkiem, lekko zakopany w ziemi, z którego zaczęły wyrastać liście, najpierw nieco szersze, a teraz coraz węższe. Młode liście na końcach tworzą coś na kształt "ślimaczka". Ja tą bulwę już prawie wyrzuciłam Tak się zafiksowałam, że to Kubańczyk i że nie jest możliwe, żeby to była rozeta zimowa. Uratowało ją to, że była zielona Wsadziłam od niechcenia w rogu akwarium, "a niech siedzi, a nóż widelec odżyje" p.s. Chyba muszę złożyć reklamację, drogi był ten tluścioch Edytowane 4 Sierpnia 2014 przez Kropka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 4 Sierpnia 2014 Share Napisano 4 Sierpnia 2014 Zważywszy, że P. medusina był na początku uważany za formę P. heterophylla odróżnienie ich po liściach jest raczej niemożliwe Kwiaty też są dość podobne, oba tworzą bulwy i u obu na końcach liści mogą wyrastać młode roślinki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 4 Sierpnia 2014 Share Napisano 4 Sierpnia 2014 Piękny jest !! Ja też taki chcę !! Drogi tzn. ile ?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 4 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 4 Sierpnia 2014 Jak przeglądam zdjęcia na cpphotofinder bardziej pasuje mi P. heterophylla, ale tak jak piszesz hddk są baaardzo podobne. Dziękuję za identyfikację. Może po kwiatku uda się doprecyzować Biedronko, jak tylko wyrosną młode na liściu (nie wiedziałam, że tłuściochy tak potrafią ) to masz u mnie roślinkę Kupiłam go jako "P. filifolia?" za 40 złotych polskich Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krople_rosy Napisano 4 Sierpnia 2014 Share Napisano 4 Sierpnia 2014 (edytowane) Piękne roślinki Kropku ! Jak zbiór nowych zaczął się N. veitchii - to już wiedziałem że całość mi się spodoba. Kurcze liście Twojej veitchii wyglądają zupełnie inaczej niż mojej - mimo że to ten sam rodzaj i również "golden perystome". Może kwestia wieku roślin? Kropku ja bym serdecznie prosił zdjęcie całego terra z dzbankami, jeśli to nie problem. Edytowane 4 Sierpnia 2014 przez spijając_nektar Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 4 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 4 Sierpnia 2014 Dziękuję Cieszę się, że Ci się podobają, choć to maleństwa, które dopiero się aklimatyzują. Ale będzie coraz ładniej Próbowałam dzisiaj pstryknąć całość, ale cały świat mi się w szybach odbija (słońce świeciło na całego), może jak już będzie oświetlenie (mam nadzieję nawet jutro) wtedy coś lepszego mi z tego wyjdzie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 4 Sierpnia 2014 Share Napisano 4 Sierpnia 2014 Kropko w takim razie czekam niecierpliwie, aż coś wypuści Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krople_rosy Napisano 4 Sierpnia 2014 Share Napisano 4 Sierpnia 2014 Jakiś czas temu byłem na wystawie roślin owadożernych w Krakowie i powiem Ci, że nie spodziewałem się że truncata oraz veitchii potrafią być tak... duże. Weź na to poprawkę że one bardzo rosną wszerz. Tak jak moja bicalcarata, która zajmuje na szerokość 50cm. A co dopiero dorosła truncata która miała przynajmniej z 60cm. Tu takie zdjęcie poglądowe tego potwora Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 4 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 4 Sierpnia 2014 Zakładam, że przez najbliższy rok moje nie wyrosną na takie potwory, bo planuję docelowe terrarium dopiero po przeprowadzce Ale już widzę, że będzie trzeba wymiary dobrze przemyśleć Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi