Skocz do zawartości

Rośliny Kropki

Rekomendowane odpowiedzi

Super sprawa mieć do tego towarzystwo :) Ja jestem leń jeśli chodzi o fotografię, ale po zdjęciach widzę, że pracujecie na bardzo dobrym sprzęcie. A kompozycja, tło i oświetlenie to już w pełni Wasza zasługa :)

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 137
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Super sprawa mieć do tego towarzystwo :) Ja jestem leń jeśli chodzi o fotografię, ale po zdjęciach widzę, że pracujecie na bardzo dobrym sprzęcie. A kompozycja, tło i oświetlenie to już w pełni Wasza zasługa :)

Rzeczywiście odkryliśmy fajne wspólne zajęcie :) Czasem jak mam wolny dzień i natchnienie przyjdzie (;)) to sama się zabieram, spędzam wtedy pół dnia z aparatem, a wychodzi z tego dosłownie kilka porządnych zdjęć. Sprzęt to już sprawka męża, ja wydaję kasę na bohaterów fotografii, a on na akcesoria do aparatu :) Z tłem jest zawsze największy problem, muszę właśnie coś wykombinować. Tłem dla dzisiejszych zdjęć był czarny laptop postawiony na boku na stercie książek dla podwyższenia, bo pływacz dość duży ;) A ile ja się z lampą wkoło nabiegam...

Odnośnik do odpowiedzi

Rzeczywiście odkryliśmy fajne wspólne zajęcie :) Czasem jak mam wolny dzień i natchnienie przyjdzie (;)) to sama się zabieram, spędzam wtedy pół dnia z aparatem, a wychodzi z tego dosłownie kilka porządnych zdjęć. Sprzęt to już sprawka męża, ja wydaję kasę na bohaterów fotografii, a on na akcesoria do aparatu :) Z tłem jest zawsze największy problem, muszę właśnie coś wykombinować. Tłem dla dzisiejszych zdjęć był czarny laptop postawiony na boku na stercie książek dla podwyższenia, bo pływacz dość duży ;) A ile ja się z lampą wkoło nabiegam...

Ja robiłem kiedyś zdjęcia podobnie jak Ty, stosując tła z czego wlezie - t-shirta, oparcia krzesła. Zawsze miałem z tym problem. No i aparatów cyfrowych nie było tak wypasionych jak są dzisiaj. Pierwszy, jakiego używałem, był na dyskietki :) Muszę powrócić do częstszego i intensywniejszego fotografowania swoich mięsożerów, ale to zajęcie na długie, zimowe wieczory. Moi główni modele do tego czasu wypięknieją :)

Odnośnik do odpowiedzi

Kropko, to taki problem kupić gotowe tło na Allegro? :) W wersji deluxe nawet ze stojakiem i klipsami :) Aż taki masakryczny wydatek to nie jest, zwłaszcza jeśli ktoś inwestuje w akcesoria do aparatu, a nie jest posiadaczem jednego kompakta :)

Odnośnik do odpowiedzi

Kropko, to taki problem kupić gotowe tło na Allegro? :) W wersji deluxe nawet ze stojakiem i klipsami :) Aż taki masakryczny wydatek to nie jest, zwłaszcza jeśli ktoś inwestuje w akcesoria do aparatu, a nie jest posiadaczem jednego kompakta :)

No widzisz, mamy stojaczki, pilociki, lampeczki i inne duperelki, a porządnego tła brak ;) Po dzisiejszych gimnastykach z laptopem (w końcu któryś kot się przewinie, zrzuci i będzie po laptopiku) postanowiłam zakupić :)

Odnośnik do odpowiedzi

Ponieważ materiał na tło fotograficzne został już zakupiony ;) i kilka dzbanków zakradło się do mojego domu, dorwałam się dziś do aparatu :) Miałam też asystenta do obsługi lampy, więc sama przyjemność ;)

To jest wspomniany dziś na SB nie oznaczony dzbanecznik, który niestety na tą chwilę dysponuje jednym dzbanuszkiem, do tego nieco zgniecionym i z oderwanym wieczkiem... Ale może ktoś mi podpowie cóż to może być :)

Edycja: Po ocenie nowego rozwiniętego dzbanka i konsultacji z poprzednim właścicielem - rozpoznanie - N. sibuyanensis x hamata

post-6463-1414087745_thumb.jpg

post-6463-1414087751_thumb.jpg

Kolejni nowi przybysze:

Nepenthes gymnamphora

post-6463-1414087818_thumb.jpg

To jest dzbanek podpisany jako Nepenthes spathulata x ovata, ale przeglądam zasoby internetowe i nie bardzo mi on pasuje...

Edycja: Okazało się, że podpisana doniczka dobrana była przypadkowo, a dzbanek to: N. ventricosa x 'Lady Pauline'

post-6463-1414087988_thumb.jpg

Oto moja nowa wymarzona Drosera adelae :) Kilka chwil po 4-dniowej podróży PP, mam nadzieję, że się ładnie zadomowi.

post-6463-1414088099_thumb.jpg

Edytowane przez Kropka
Odnośnik do odpowiedzi

Kolejne dzbanki, które już jakiś czas są u mnie, jednak jeszcze nie pokazały na co je stać, choć aklimatyzacja mam nadzieję już za nimi :)

Nepenthes sanguinea

post-6463-1414088273_thumb.jpg

Nepenthes ventricosa

post-6463-1414088289_thumb.jpg

A to już "stary" dzbanek, ale wygląda na to, że mu się u mnie podoba :) Z drugiej strony doniczki znajduje się kolejna wiącha dzbanków :)

post-6463-1414088339_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Profesjonalne zdjęcia (to nie tylko zasługa nowego tła) i bardzo ładne dzbanki, po tej N. venticosa widać że im bardzo dobrze u Ciebie.

Ten pierwszy dzbanek przywołuje mi na myśl tylko Nepenthes ventricosa x dubia, mam podobnie ubarwiony z czerwonym perystomem, ale trzeba poczekać na kolejny dzbanek z wieczkiem, aby mieć pewność.

Odnośnik do odpowiedzi

Profesjonalne zdjęcia (to nie tylko zasługa nowego tła) i bardzo ładne dzbanki, po tej N. venticosa widać że im bardzo dobrze u Ciebie.

Ten pierwszy dzbanek przywołuje mi na myśl tylko Nepenthes ventricosa x dubia, mam podobnie ubarwiony z czerwonym perystomem, ale trzeba poczekać na kolejny dzbanek z wieczkiem, aby mieć pewność.

Dziękuję :) Miałam cichą nadzieję, że rzucisz tutaj okiem ;)

Ok, to poczekam na porządny dzbanek i wtedy podrzucę zdjęcie. A mój N. spathulata x ovata pasuje Ci na N. spathulata x ovata? :)

Odnośnik do odpowiedzi

A mój N. spathulata x ovata pasuje Ci na N. spathulata x ovata? :)

Niestety nie widziałem nigdy takiej krzyżówki więc nie mogę się wypowiedzieć. Wiem że jest w CarniSanie i może na wiosnę sobie taka sprawię, ale dla mnie żadnego z rodziców nie przypomina, więc jeżeli to faktycznie ta krzyżówka to może być bardzo ciekawa.

Odnośnik do odpowiedzi

Ten dzbanek najprawdopodobniej pierwotnie pochodzi od Carnisany i doniczka jest opisana, nawet pismo Alberta poznaję ;) Ale może był od początku błędnie opisany, albo zmienił doniczkę.. Nawet na stronie sklepu wygląda inaczej - tak jak hddk wspomniał - zupełnie inny perystom i tak wyraźnego nakrapiana brakuje. Chyba podrzucę im to zdjęcie, może rozwiążą zagadkę :)

Odnośnik do odpowiedzi

Mi przypomina jakąś krzyżówkę z ventricosa, najbardziej coś w rodzaju N. maxima x ventricosa, ze względu na ten ciemny perystom

Dla porównania zdjęcie mojej N. maxima x ventricosa

post-6663-1414536814_thumb.jpg

Edytowane przez dokkrb
Odnośnik do odpowiedzi