Skocz do zawartości

Wysiane nasiona z folią na doniczce

Farmer

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie.

Już ponad 4 tygodnie temu kupiłem w sklepie hel.... (nie wiem czy mogę reklamować dlatego nie dokańczam :P, pewnie wiecie o jaki sklep chodzi) nasiona rosiczki madagaskarskiej, Sp. LANTAU ISLAND i PELTATA MIX. Wysiałem je oczywiście na kwaśny torf i od wysiania minęło już nieco ponad 3 tygodnie i pierwsze malutkie rośliny pojawiły się ale tylko z gatunku Sp. Lantau Island. Na Peltata Mix i madagaskarskiej jeszcze nic nie ma. Czy to normalne, że po takim czasie dwie ostatnie rośliny jeszcze nie wykiełkowały ?

W szafce trzymałem jeszcze około 1,5-2 lata nasiona aliciae i spaltuaty bo ich nie wysiewałem. Wysiałem je też około 4 tygodniu i do dzisiaj w 5 doniczkach wykiełkowało mi pełno małych aliciae i w 1 spaltuata. Te wyżej dwa gatunki coś nie mogą.

I chcę zapytać czy jeśli pojawiły się pierwsze kiełki w niektórych doniczkach to czy mogę zdjąć z nich folię ? Zawsze po wysianiu zakładam folię i robię dziurki, żeby zwiększyć wilgotność. Z góry dzięki za pomoc.

Odnośnik do odpowiedzi

Po co zwiększać wilgotność nasionom? Ja też czasami zakładam folię ale po to, żeby podwyższyć temperaturę i nie robię w niej dziurek. A tak jak napisałeś jak pojawiają się kiełki to zdejmuję folię. Przypuszczam, że gdybym ją zostawiła to rośliny przyzwyczaiłyby się do wysokiej wilgotności i potem musiałabym je aklimatyzować. Chociaż nigdy nie zostawiałam foli na dłużej. A to że peltata po 3 tygodniach Ci nie wykiełkowała to nie powód do zmartwień. To rosiczka bulwiasta więc potrzebuje ciepłej stratyfikacji (chyba przez 3 miesiące). Po tym czasie możesz zdjąć folię i dać ją w jakieś chłodniejsze miejsce. Ale zależy też jak świeże są nasiona, bo jeśli są dopiero co zebrane to mogą wykiełkować bez ciepłej stratyfikacji. Tak było w moim przypadku. :)

Odnośnik do odpowiedzi

To są siewki peltaty które wykiełkowały mi w zimę. Niestety nie pamiętam kiedy je wysiałam ani kiedy wzeszły. Ale jak już straciłam nadzieję, że cokolwiek z nich będzie to wykiełkowały. Myślę, że trwało to ponad miesiąc jak nie dwa. Pewnie mogłyby być większe gdybym chociaż raz je nakarmiła.

post-6084-1406373220_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Wysiałam nasiona do doniczki z dorosłymi peltatami. A owa doniczka stała na parapecie przysunięta do okna maksymalnie, żeby było możliwie najchłodniej. Ale mimo wszystko były tak temperatury w granicach 20*. W nocy mogło spadać do 18* a w dzień rosło do około 22*. Wszystko stało pod dwoma świetlówkami osram fluora 2x36W. Z wilgotnością powietrza nic nie robiłam to zapewne wahała się między 30- 40%.

Odnośnik do odpowiedzi