Skocz do zawartości

Mini SZKLARNIA na balkon/taras/ogród 4 półki 162cm

comandos21

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, byłem wczoraj w Kauflandzie i trafiłem na fajną promocję szklarni składanej 162cm z 65zł na 19.25zł ^_^ po prostu nie mogłem się oprzeć i zakupiłem ją heh...

wygląda dosłownie tak:

mini4sz.jpg

Postanowiłem, że rozłożę ją na ogrodzie rodziców nie daleko miejscówki z kapturnicami ponieważ tam jest ustronnie i cały dzień słonecznie..

Mam zamiar tam trzymać Drosera Capensis, D.C.All Red, D.C. Albino, D.spatulate i inne rośliny tropikalne.

Obecnie trzymam część rosiczek w akwarium na balkonie gdzie jest wilgotność 70-95% i temp. do 52st. rosę mają piękną i po przeniesieniu na parapet ta rosa się utrzymuje, nie gubią jej.

Co powiecie mi o takiej metodzie hodowli rosiczek i co jeszcze z owadożernych mógłbym tu trzymać, mam dzbanki Hookeriana, heliamfora i muchołówki oraz nasiona wysiane rosiczek i muchołówek a także siewki d.capensis.

Edytowane przez comandos21
Odnośnik do odpowiedzi

Co do rosiczek, to jest to moim zdaniem dobry pomysł. Co do dzbanków nie mam niestety pojęcia, solarki takiej jak u mnie jest by nie przetrwały. Trzeba (u dzbanków) to wszystko kontrolować.

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie to "cudo" skończyło w piwnicy jako regalik na parę gratów. Na dworze robił się w tym piekarnik, a w środku miało marne zastosowanie - ale do prostych rosiczek może się nadać, tylko zadbaj o wentylację, bo je ugotujesz.

Odnośnik do odpowiedzi

Ma zamek błyskawiczny więc nie bd zamykał całej a na spodzie będzie wiadro z wodą by parowało. capensisy obecnie w temp.54stC stoją w akwarium na balkonie w pełnym słońcu i pięknie rosną jak na razie to powinno się sprawdzić chyba :P

Ta fota była robiona pod wieczór

IMG20140718nndn182551.jpgIMG20140718182627.jpg

I powtórzę pytanie co do nasion kapturnic i muchołówek, mógłbym je tam trzymać w jakiś sposób przyspieszy to kiełkowanie?

Odnośnik do odpowiedzi

Idealne dla roślin przechodzących latem stan spoczynku :)

Jak przyspieszy kiełkowanie mucholi/kapturnic to daj znać (lepiej na priw bo jeszcze administracja sprzeda pomysł sklepom!)

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwsze wrażenia po burzy ulewie i silnym wietrze.

Szklarenka stała na ogrodzie a na dolnej półce 4 cegły i wiaderko 5L z wodą... Myślałem, że już po niej będzie a tu szok ^_^ calutka i nic jej nie jest.

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie wróciłem z ogrodu rodziców i powiem wam, że ustawiłem szklarnie w miejscu gdzie słońce już 0d 11 godziny jest do późnego wieczora.

Szklarnię umocowałem 2 głębokimi na 220cm kotwami z miękkiej stali nierdzewnej grubości 4mm dodatkowo położyłem po 4 stronach na dolnej półce 4 kostki brukowe by była bardziej stabilna. Na dole także stoją 2 wiadra z deszczówką, maja one m.in. zapewnić odpowiednią wilgotność.

Oto foty:

IMG20140728123951.jpgIMG20140728124545.jpgIMG20140728125854.jpg

Wszystko ładnie, pięknie aż tu naszły od str. Czech chmurzyska burzowe i się zrobiło pochmurno i chłodno :) ..

IMG20140728131944.jpg

Temperatura szybko spadła po otworzeniu całej przedniej ścianki do 26st ale wcześniej było ponad 32st

IMG20140728131918.jpg

Na razie tak to wygląda, w miarę czasu bd tam kolejne rośliny przenosił od siebie z domu:)

Odnośnik do odpowiedzi