Skocz do zawartości

Szkodniki przy siewkach rosiczki

morakam

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Przy siewkach rosiczki capensis albino pojawiły się małe przeźroczyste robaki. w doniczce o średnicy 5,5cm naliczyłem aż 37, a kto wie co kryje się pod ziemią, i mam w związku z tym kilka pytań:

1.Co to za paskudztwo?

2.Czy da się je jakoś usunąć?

3.Czy mogą się przenieść na inne siewki/rośliny?

4.Czy mogą zaszkodzić siewkom?

post-6707-1406535826_thumb.jpg

Edytowane przez morakam
Odnośnik do odpowiedzi

Hej, te małe larwy to larwy ziemiórki:)8b.m.jpg

link do tematu

W ostatnim poście napisane co zwalczyło plagę rolleyes ale przy tak dużej ilości larw przesadź siewki np. wykałaczką do świeżego torfu a ten wywal

Edytowane przez comandos21
Odnośnik do odpowiedzi

Po dokładnym przyjrzeniu się pozostałym doniczkom, okazało się, że larwy są też w wielodoniczce posiadającej 112 przegród

(jak na zdjęciu pod spodem)

post-6707-1406564264_thumb.jpg

mam w czymś takim posiane tylko rosiczki, które są nieco mniejsze od tych z poprzedniego zdjęcia. Jak pozbyć się larw z takiej wielodoniczki? (bo przesadzanie byłoby trudne)

Odnośnik do odpowiedzi

Po dokładnym przyjrzeniu się pozostałym doniczkom, okazało się, że larwy są też w wielodoniczce posiadającej 112 przegród

Mam w czymś takim posiane tylko rosiczki, które są nieco mniejsze od tych z poprzedniego zdjęcia. Jak pozbyć się larw z takiej wielodoniczki? (bo przesadzanie byłoby trudne)

Jak widać, samo podesłanie linku do odpowiedniego tematu z odpowiedzią to za mało. Numeru wskazywać nie będę. Ale żeby już zabić ten temat napiszę, że pozbyć się ich z wielodoniczki możesz tak samo jak z doniczki pojedynczej.

W sumie korci mnie, żeby za to pytanie dać Ci warna, ale wyjątkowo będę konsekwentny i w tym temacie go już nie dostaniesz. Ale zamykam temat, żeby się już nie rozrastał.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.