morakam Napisano 28 Lipca 2014 Share Napisano 28 Lipca 2014 (edytowane) Witam. Przy siewkach rosiczki capensis albino pojawiły się małe przeźroczyste robaki. w doniczce o średnicy 5,5cm naliczyłem aż 37, a kto wie co kryje się pod ziemią, i mam w związku z tym kilka pytań: 1.Co to za paskudztwo? 2.Czy da się je jakoś usunąć? 3.Czy mogą się przenieść na inne siewki/rośliny? 4.Czy mogą zaszkodzić siewkom? Edytowane 28 Lipca 2014 przez morakam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 28 Lipca 2014 Share Napisano 28 Lipca 2014 (edytowane) Hej, te małe larwy to larwy ziemiórki:) link do tematu W ostatnim poście napisane co zwalczyło plagę ale przy tak dużej ilości larw przesadź siewki np. wykałaczką do świeżego torfu a ten wywal Edytowane 28 Lipca 2014 przez comandos21 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 28 Lipca 2014 Share Napisano 28 Lipca 2014 Zaglądałem chociaż? http://www.rosliny-owadozerne.pl/Rosiczka-...zki-t16186.html Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morakam Napisano 28 Lipca 2014 Autor Share Napisano 28 Lipca 2014 Rzeczywiście, nie zaglądałem tam. Dzięki za pomoc Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morakam Napisano 28 Lipca 2014 Autor Share Napisano 28 Lipca 2014 A, i jeszcze jedna sprawa. Co mogło być przyczyną pojawienia się tych larw? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 28 Lipca 2014 Share Napisano 28 Lipca 2014 Dorosłe osobniki to muszki małe, które przylatują z zewnątrz i szukają miejsca na złożenie jaj - mokry torf jest idealny Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morakam Napisano 28 Lipca 2014 Autor Share Napisano 28 Lipca 2014 Po dokładnym przyjrzeniu się pozostałym doniczkom, okazało się, że larwy są też w wielodoniczce posiadającej 112 przegród (jak na zdjęciu pod spodem) mam w czymś takim posiane tylko rosiczki, które są nieco mniejsze od tych z poprzedniego zdjęcia. Jak pozbyć się larw z takiej wielodoniczki? (bo przesadzanie byłoby trudne) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emczer Napisano 28 Lipca 2014 Share Napisano 28 Lipca 2014 Chemia na ziemiórki. Użyj szukajki, było nie raz, po co robić kolejny wątek, gdzie chemia polecana na tą przypadłość już jest w odpowiednim wątku. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 28 Lipca 2014 Share Napisano 28 Lipca 2014 Po dokładnym przyjrzeniu się pozostałym doniczkom, okazało się, że larwy są też w wielodoniczce posiadającej 112 przegród Mam w czymś takim posiane tylko rosiczki, które są nieco mniejsze od tych z poprzedniego zdjęcia. Jak pozbyć się larw z takiej wielodoniczki? (bo przesadzanie byłoby trudne) Jak widać, samo podesłanie linku do odpowiedniego tematu z odpowiedzią to za mało. Numeru wskazywać nie będę. Ale żeby już zabić ten temat napiszę, że pozbyć się ich z wielodoniczki możesz tak samo jak z doniczki pojedynczej. W sumie korci mnie, żeby za to pytanie dać Ci warna, ale wyjątkowo będę konsekwentny i w tym temacie go już nie dostaniesz. Ale zamykam temat, żeby się już nie rozrastał. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi