Skocz do zawartości

Obiad u Capensisa

Rekomendowane odpowiedzi

Przykro się niestety patrzy na owada złapanego za nóżki. Rosice czasem złapią tak ćmę, czy inną latającą przekąskę, a ta nawet i dwa dni próbuje się uwolnić... Szkoda żyjątka.. Ale ujęcie bardzo udane ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Jak widzę u siebie taki obrazek, to uwalniam ofiarę. Zwierzę tylko się męczy, a roślina i tak nie będzie miała z niej pożytku. I w zasadzie suma tych dwóch dopiero jest powodem na to, aby ją uwolnić. Bo niestety, ale nie ma innego scenariusza dla ofiary nawet jak będzie spożyta, ale przynajmniej roślina ma z tego korzyść.

Czasem jak widzę, to wyciągnę motyla, złotooka, biedronkę, pszczoły to bezwarunkowo. Czasami łowię je nawet z dzbanków kapturnic, w tym też pszczoły samotnice, które bardzo są pożyteczne dla naszej najbliższej okolicy. Pszczoła miodna poleci daleko od gniazda, samotnica już nie bardzo.

W sumie ciekawy pomysł na taki odrębny konkurs fotograficzny, jednorazowy, czyli takie specyficzne "uchwyty" ofiar roślin owadożernych... Z dziwnych ofiar trafiła się kiedyś u mnie D. binata wielbłądka... Jak ją chciałem wyciągnąć, to dziabała mi pęsetę jak opętana... Ale rosiczki już nie gryzła, a spokojnie mogłaby się wygryźć z sytuacji.

Odnośnik do odpowiedzi

To zdjęcie zrobiłem chyba chwilę po tym, jak pająk dał się złapać. Niestety nie próbował uciekać a po kilku godzinach "usiadł" na tym dolnym listku i tak stał się obiadem małej rosiczki.

Co do torfu, to dam później znać - muszę pójść i sprawdzić ;)

Odnośnik do odpowiedzi