Skocz do zawartości

Oświetlenie i podłoże do terra

cefars

Rekomendowane odpowiedzi

Witam was; właśnie zakupiłem terrarium o rozmiarach 100x40x50. Mam zamiar hodować w nim helki, małe dzbaneczniki, cefale i rosiczki. W związku z tym mam kilka pytań:

1) czy oprawa na jedną świetlówkę o mocy 32W i długości 80 cm będzie wystarczająca dla roślin, zakładając że nie będę mógł liczyć na zbyt wiele światła słonecznego z zewnątrz?

2) jakiej firmy świetlówki dla roślin będą najodpowiedniejsze?

3) Czy dobrym pomysłem będzie wyłożenie spodu terrarium keramzytem na wysokość 8 cm i przykrycie tego torfem zmieszanym ze sphagnum? Jeśli tak to czy keramzyt po jakimś czasie nie ulegnie działaniu pleśni? W ogóle jaką konkretną funkcję pełni keramzyt przy takiej klasycznej koncepcji?

4) Myślałem nad tym, żeby stworzyć ściankę na której rosłyby rośliny takie jak cefal z opadającymi dzbankami w dół. Problem jednak polega na tym, że nie mam pomysłu na to jak ją stworzyć, tak aby była bezpośrednio połączona z ziemią, abym nie musiał z osobna podlewać dolnych i górnych partii roślin. Chodzi o to, że taka ścianka nie może zostać zrobiona z pianki ani styropianu ponieważ ziemia na takiej ścince będzie odizolowana od ściółki, co zaowocuje szybkim wysychaniem torfu na jej powierzchni. Jeśli nie ze styropianu i pianki to z czego ją stworzyć tak aby wchłaniała do niej wodę???

Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi;

Odnośnik do odpowiedzi

1. Nie

2. Jest bardzo dużo informacji na forum wpisz w szukajce "świetlówki"

3. Nie mogą pojawić się "grzyby"

4. O ściankach było wiele razy patrz punkt 2 wpisz w szukajce ścianka, półki

Edytowane przez Bartnik
Odnośnik do odpowiedzi

Thx; mam jeszcze parę pytań:

1) jaką funkcję pełni keramzyt prócz utrzymywania wilgotności w terra? I o jakiej średnicy kupić? Na jaką wysokość wysypać?

2) Co do ścianki- wpadłem na pomysł żeby giętkie druciki posłużyły mi jako konstrukcja do torfowej ścianki, na której będą rosły cefalki i dzbanki- czy to dobry pomysł?

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 months later...

Mało rozbudowałem swoją odpowiedź, Karaluch ma rację - tak - spełnia swoje zadanie nocami, jednak mało jest roślin które świetnie się czują, nie mając żadnych cykli dobowych z różnymi temperaturami dzień/noc. Więc użycie kabli grzewczych, jest uwarunkowane tym, co chcemy w terrarium trzymać.

Inną sprawą jest używanie kabla grzewczego w "zimowni", gdy temperatura jest minusowa. Gdzieś przeczytałem, że gość miał miejsce zimowania roślin na struchu gdzie panują minusowe temperatury - dzięki kablowi grzewczemu ustawionemu odpowiednio, rośliny świetnie mu przezimowały, w stałych warunkach dzień/noc. I w zasadzie dla kabla grzewczego widzę tylko takie zastosowanie.. No może jeszcze dla rosiczek z grupy petriolaris, gdzie lubią mieć temperaturę nawet 35*C. W innych przypadkach, jeśli terrarium stoi przy nieszczelnym oknie i jest za zimno w nocy -ale to wymaga ciągłego monitorowania.

Odnośnik do odpowiedzi