Androctonus Napisano 3 Sierpnia 2014 Share Napisano 3 Sierpnia 2014 Pytanie, mam pod dostatkiem keramzytu, torf 3-4,5ph to też nie problem. Czy potrzebuję agro włókniny do akwarium? Na wysiew już raczej za późno, kupiłbym hurtowo trochę rosiczek i postawił w małych doniczkach na keramzycie. Ewentualnie mam pokrywę do tego akwarium ze świetlówką do wymiany 8W, musiałbym jeszcze trochę dodać światła tylko ile? Rosiczki D. capensis i aliciae. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 3 Sierpnia 2014 Share Napisano 3 Sierpnia 2014 Te rosiczki możesz wstawić po prostu do pustego akwarium i nalać im trochę wody na dno. One nie wymagają podwyższonej wilgotności. Masz południowe, nie osłonięte balkonem okno. Nie musisz doświetlać. Są to najłatwiejsze gatunki. Chyba, że planujesz wyjąć je z doniczek i posadzić bezpośrednio w akwarium w podłożu, czyli stworzyć rosiczkową kompozycję. Wtedy na dno sypiesz keramzyt, na to kładziesz agrowłókninę, żeby oddzielić torf od keramzytu. Gdzieś w rogu akwarium wkładasz rurkę sięgającą dna lub w jakiś inny sposób umożliwiasz nalewanie wody wprost na keramzyt. Torf będzie nasiąkał wodą poprzez agrowłókninę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Androctonus Napisano 3 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 3 Sierpnia 2014 Ha! Sprawa się skomplikowała, akwarium musi stać na oknie wschodnim Wodę demineralizowaną 5L właśnie zdobyłem, akwarium jutro przywiozę, keramzyt mam, torf mam. Załatwię agro włókninę to może zrobię jakaś kompozycję ale pytanie czy na takie zabawy nie jest za późno w sierpniu? Mam na myśli przesadzanie. Zastanawiam się nad doświetleniem jednak. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 3 Sierpnia 2014 Share Napisano 3 Sierpnia 2014 Okno wschodnie jest jak najbardziej OK, a co do doświetlania...co najwyżej pomyśl przez zimę, chociaż tak pancerne gatunki i tak bez światła przez kilka miesięcy zbytnio nie ucierpią. Co najwyżej stracą kolory na jakiś czas Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi