capensi Napisano 8 Maja 2015 Autor Share Napisano 8 Maja 2015 Rośliny powoli zaczęły nabierać kolorów w przepełnionej już małej szklarni. Drosera linearis Sarracenia X 'Moorei' Pinguicula vulgaris f. bicolor Sarracenia flava var. ornata 'Lidless' Sarracenia X 'Moorei' - bliżej nie określony klon kupiłem bo ładnie wyglądała Sarracenia flava var. rubricorpora Sarracenia leucophylla Drosera intermedia "anthocyanin free, North Carolina" Pinguicula vulgaris ssp. vulgaris Drosera filiformis var. filiformis Pinguicula macroceras Sarracenia flava var. flava Sarracenia flava var. ornata x oreophila Cefalotus follicularis 'Hammers Giant' W najbliższym miesiącu planuję zrobić jakąś sensowniejszych rozmiarów szklarnie żeby pomieścić rośliny. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iglacy Napisano 8 Maja 2015 Share Napisano 8 Maja 2015 Przepiękne rośliny! Jaki jest wiek Twojej linearis? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
capensi Napisano 8 Maja 2015 Autor Share Napisano 8 Maja 2015 (edytowane) Przepiękne rośliny! Jaki jest wiek Twojej linearis? Prawie roczna już zimowane były ale w zasadzie to one dziwnie kiełkowały, bo w tamtym roku wykiełkowały ze 2 na około 50 nasion, a po zimie jeszcze z 4 nowe się pojawiły. Razem z 6 ich jest to i tak dobrze, że coś wykiełkowało. W tym roku kiełkuję z rzadszych zimnolubnych D. rotundifolia var. corsica (ma jakby rozdwojone pędy kwiatowe) może one będą miały większą kiełkowalność. Edytowane 8 Maja 2015 przez capensi Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hesperyda Napisano 8 Maja 2015 Share Napisano 8 Maja 2015 Co jak co ale Caphalotus rewelacja! gratuluję super będzie jak się mocniej rozrośnie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
capensi Napisano 30 Maja 2015 Autor Share Napisano 30 Maja 2015 Parę nowych zdjęć Donica z P. vulgaris Darlingtonia californica D. filiformis var. tracyi D. rotundifolia var. corsica - dopiero zaczyna kiełkować Cefalotus follicularis Dodatkowo wstawiam zdjęcie jak narazie samej konstrukcji do nowej szklarni dla roślin na dworze, gdyż stara już jest cała wypełniona. Za jakiś tydzień może zostanie skończona, bo czekam na poliwęglan. Całość robiona własnoręcznie, kupowałem jedynie profile i inne potrzebne materiały. Planuję zrobić 2 poziomy - dolny o wysokości 50cm dla jakiś siewek i niskich roślin, górny 1.5m. Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iglacy Napisano 30 Maja 2015 Share Napisano 30 Maja 2015 Czekam z niecierpliwością na efekt końcowy ! Mógłbyś na koniec zdradzić, ile kosztowała Cię budowa owej szklarni? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
capensi Napisano 30 Maja 2015 Autor Share Napisano 30 Maja 2015 Czekam z niecierpliwością na efekt końcowy ! Mógłbyś na koniec zdradzić, ile kosztowała Cię budowa owej szklarni? Całość razem wyjdzie około 500, z czego sam poliwęglan 300zł. Trochę materiałów już miałem i nie musiałem ich kupować, więc koszt wyszedłby normalnie trochę większy. Drugą sprawą jest to, że wszystko było spawane i robione we własnym zakresie, a to też były by koszty. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iglacy Napisano 30 Maja 2015 Share Napisano 30 Maja 2015 Kurczę, to faktycznie trochę tego jest... Ale jaka satysfakcja ! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
capensi Napisano 13 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 13 Czerwca 2015 Parę zdjęć zrobionych na szybko skończonej już szklarenki dla roślin. Całość nie jest jeszcze jakoś bardzo zapełniona tym bardziej, że w tej chwili 1/3 miejsca zajmuję papryka i niektóre rośliny jeszcze nie zdążyłem przenieść. Jutro może zrobię i wstawię zdjęcia konkretnych roślin. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iglacy Napisano 13 Czerwca 2015 Share Napisano 13 Czerwca 2015 Wreszcie ukończone ! Mógłbyś cyknąć zdjęcie całościowe? Chciałbym zobaczyć jak wygląda z zewnątrz Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
capensi Napisano 21 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 21 Czerwca 2015 Wreszcie ukończone ! Mógłbyś cyknąć zdjęcie całościowe? Chciałbym zobaczyć jak wygląda z zewnątrz Zdjęcie całości z balkonu Obiecane wcześniej zdjęcia roślin Sarracenia flava var. rugelii Sarracenia minor var. minor "Typical Form, direction to Waycross, Brantley CO, GA, USA" Sarracenia psittacina Sarracenia X 'Rehderi' 2 nowe cephalotusy. Jeszcze troche małe ale może za rok albo 2 już trochę podrosną. Cefalotus follicularis 'Big Boy' Cefalotus follicularis 'Dudley Watts' Drosera filiformis var. filiformis - przesadzony z torfowiska razem z rozsianymi koło niego intermediami Sarracenia flava var. ornata x oreophila Drosera filiformis x intermedia Sarracenia flava var. rugelii Dionaea muscipula 'Purple Giant' - trochę słabo jeszcze wybarwiona, bo dopiero została przeniesiona z domu do szklarni Sarracenia flava var. ornata 'Strong big tubes, dark red throath' Drosera murfettii Papryka chilli "Bhut Jolokia" - niedługo zacznie kwitnąć Sarracenia flava - jakaś krzyżówka flav wyhodowana z nasion Dionaea muscipula 'Bristle tooth' Sarracenia psittacina "heterophylla form, Wewahatchika, Florida, USA" Sarracenia X 'Moorei' Pinguicula crystallina ssp. hirtiflora Sarracenia leucophylla Sarracenia X 'Moorei' Drosera x watari - jeszcze trochę spłaszczona po wysyłce Drosera linearis Dionaea muscipula 'Red Piranha' Dionaea muscipula 'Sawtooth' Drosera intermedia x capillaris - dopiero co posadzona Sarracenia flava var. ornata 'MK F201 Super Ornata' Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
capensi Napisano 28 Lipca 2015 Autor Share Napisano 28 Lipca 2015 (edytowane) ... Edytowane 1 Czerwca 2016 przez capensi Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iglacy Napisano 28 Lipca 2015 Share Napisano 28 Lipca 2015 Jestem pod wrażeniem Twojej kolekcji zimnolubnych gatunków rosiczek Skąd wziąłeś Drosera x watari ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
capensi Napisano 28 Lipca 2015 Autor Share Napisano 28 Lipca 2015 Jestem pod wrażeniem Twojej kolekcji zimnolubnych gatunków rosiczek Skąd wziąłeś Drosera x watari ? D. x watari kupiłem niedawno na cpuk'u. Jeśli chcesz mogę ci podać na pw od kogo bo napewno jeszcze ją ma na sprzedaz. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
capensi Napisano 1 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 1 Sierpnia 2015 Kilka nowych zdjęć Sarracenia flava var. rubricorpora 'Burgundy' F26MK DM. 'Alien' DM. 'Whale' Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi