capensi Napisano 1 Maja 2016 Autor Share Napisano 1 Maja 2016 (edytowane) Rośliny w szklarni wyglądają już coraz lepiej, więc wstawiam kilka nowych zdjęć. Zdjęcie ogólne Sarracenia psittacina "giant form, Gulf Coast, Florida, USA" Drosera intermedia "anthocyanin free, North Carolina" Drosera capensis 'All Red' Dionaea muscipula 'Red Piranha' Drosera rotundifolia var. corsica Drosera filiformis x intermedia Sarracenia flava var. atropurpurea 'Lidless' - powoli nabiera coraz lepsze kolory Pinguicula corsica f. pallidula Pinguicula crystallina ssp. hirtiflora Sarracenia leucophylla 'Tarnok' - w tym roku wreszcie zakwitła Sarracenia Flava var. ornata,(PM) Heavily veined, Gulf Coast MK F38 Następne zdjęcia wrzucę gdy reszta kapturnic będzie miała już wykształcone liście. Pozdrawiam Edytowane 30 Kwietnia 2018 przez capensi Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
capensi Napisano 9 Maja 2016 Autor Share Napisano 9 Maja 2016 Wrzucam parę zdjęć nowych nabytków, które niedawno przyszły do mnie od Christiana Kleina. Rośliny wyglądają może jeszcze nie najlepiej po podróży ale myślę, że do lata nabiorą odpowiednich kształtów. Na początek moim zdaniem obecnie najładniejsza z moich wszystkich psittacin S. psittacina 'Neon' - żółte liście wyglądają świetnie S. psittacina var. okefenokeensis, Clone 2, 1985 imported from Lee´s botanical garden, Miami - ma podobno dorastać do 50cm średnicy, obecnie ma około 30cm średnicy i jest zdecydowanie większa niż standardowa psittacina S. psittacina var. okefenokeensis 'Big Globose Traps', near Citronelle, Washington Co., Al - ta z kolei tworzy duże i czerwone pułapki S. purpurea ssp. purpurea "Veinless Plant" S. psittacina 'Yellow Flower' S. psittacina f. heterophylla Giant x minor f. heterophylla, All Green Poza tym mam z ciekawszych roślin przyszła mi S. minor var. minor f. viridescens, która kwitnie ale nie ma jeszcze liści, więc jej zdjęcia wrzucę później. Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iglacy Napisano 9 Maja 2016 Share Napisano 9 Maja 2016 Ale perełki zdobyłeś! Neon i Yellow Flower są niesamowite! To czekamy na koniec lata, zobaczymy jak będą się prezentować pod koniec sezonu. (zdradzisz ile dałeś za Neonka?) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
capensi Napisano 9 Maja 2016 Autor Share Napisano 9 Maja 2016 Iglacy napisał: Ale perełki zdobyłeś! Neon i Yellow Flower są niesamowite! To czekamy na koniec lata, zobaczymy jak będą się prezentować pod koniec sezonu. (zdradzisz ile dałeś za Neonka?) Rośliny może trochę rzadsze ale możliwe do zdobycia. Najbardziej i tak mi szkoda, że S. psittacina var. okefenokeensis f. viridescens już nie była dostępna. Wygląda równie ładnie co 'Neon', a jest o wiele większa. Co do pytania to 22 euro kosztowała jak dobrze pamiętam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 9 Maja 2016 Share Napisano 9 Maja 2016 Także czekam u schyłku lata, żeby zobaczyć efekty ale już teraz wyglądają imponująco! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iglacy Napisano 9 Maja 2016 Share Napisano 9 Maja 2016 (edytowane) Z tego co pamiętam nie ma takiej odmiany jak S. psittacina var. okefenokeensis f. viridescens. Jest jakaś druga zielona odmiana kończąca się na "f. lute coś tam" Moze o nią Ci chodzilo? A co do ceny za Neonka to muszę przyznać, że mnie zaskoczyles. Strzelałbym na kwoty 30+ Ale to i lepiej, ze ceny nie są takie kosmiczne. ^^ Edytowane 9 Maja 2016 przez Iglacy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
capensi Napisano 9 Maja 2016 Autor Share Napisano 9 Maja 2016 (edytowane) Iglacy napisał: Z tego co pamiętam nie ma takiej odmiany jak S. psittacina var. okefenokeensis f. viridescens. Jest jakaś druga zielona odmiana kończąca się na "f. lute coś tam" Moze o nią Ci chodzilo? A co do ceny za Neonka to muszę przyznać, że mnie zaskoczyles. Strzelałbym na kwoty 30+ Ale to i lepiej, ze ceny nie są takie kosmiczne. ^^ Faktycznie pomyliłem się, tak jak mówisz jest f. luteoviridis. Ceny takich kapturnic nie są jakieś wysokie, bo nie ma na nie takiego pewnie też popytu. Z kapturnic najdroższe są zazwyczaj różne klony S. x Moorei, chodziaż większość z nich jest faktycznie wyjątkowo ładna. Edytowane 27 Listopada 2018 przez capensi Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
capensi Napisano 16 Maja 2016 Autor Share Napisano 16 Maja 2016 (edytowane) Kilka nowych zdjęć roślin zakupionych na wystawie w Warszawie i nie tylko. Jakaś krzyżówka zakupiona na wystawie w Warszawie od carnisany - zapomniałem nazwy Sarracenia X 'Scarlett Belle' Kwiaty kapturnic Drosera rotundifolia var. corsica - widać już charakterystyczne dla tej odmiany pędy kwiatowe Drosera murfettii Drosera x obovata S. X 'Ewaliana' S. purpurea ssp. purpurea "Veinless Plant" Dionaea muscipula 'Triton' Sarracenia flava var. atropurpurea 'Lidless' Pinguicula vulgaris f. bicolor - powoli zbiera się do kwitnienia Edytowane 30 Kwietnia 2018 przez capensi Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iglacy Napisano 16 Maja 2016 Share Napisano 16 Maja 2016 Czy ja muszę coś pisać? xD Dobrze wiesz, że uwielbiam temat z Twoimi roślinami! Widzę także, że mówiłeś prawdę o tej murfettii! Wygląda bardzo dobrze. A co do rubicorpora 'Lidless' to nawet się nie wypowiem, włamie Ci się do szklarni i ją wykradnę ! S. purpurea ssp. purpurea "Veinless Plant" też masz od Christiana Kleina? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
capensi Napisano 16 Maja 2016 Autor Share Napisano 16 Maja 2016 Iglacy napisał: Czy ja muszę coś pisać? xD Dobrze wiesz, że uwielbiam temat z Twoimi roślinami! Widzę także, że mówiłeś prawdę o tej murfettii! Wygląda bardzo dobrze. A co do rubicorpora 'Lidless' to nawet się nie wypowiem, włamie Ci się do szklarni i ją wykradnę ! S. purpurea ssp. purpurea "Veinless Plant" też masz od Christiana Kleina? Dzięki. Murfetti niby jest trudna w hodowli i kapryśna ale ja jakoś nie widzę dużej różnicy pomiędzy hodowlą jej, a np. D. x obovaty. O wiele gorzej rosła mi za to D. arturi. Co do lidlessów to jestem ciekaw czy ta rubricorpora się jeszcze bardziej wybarwi latem. Za jakiś czas wstawię teżmoże zdjęcia S. flava var. ornata 'lidless'. Jest o wiele większa i też ładnie wybarwiona. A szklarnie już w razie czego zamknąłem. S. purpurea ssp. purpurea "Veinless Plant" mam od Christiana Kleina. To jest jedna z 3 sztuk, bo dostałem zamiast 1 dużej 3 mniejsze, tak więc pewnie jeszcze na lato będę miał ją na sprzedaż. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
capensi Napisano 26 Maja 2016 Autor Share Napisano 26 Maja 2016 Większość kapturnic wykształciła już normalne liście więc wrzucam parę nowych zdjęć Sarracenia Flava var. ornata,(PM) Heavily veined, Gulf Coast MK F38 Sarracenia flava var. flava "Green Swamp, Brunswick County, North Carolina" Pinguicula vulgaris f. bicolor Sarracenia flava x psittacina Sarracenia flava var. ornata x oreophila Sarracenia flava var. rubricorpora 'Claret' Sarracenia leucophylla 'Tarnok' Sarracenia oreophila x leucophyla Dionaea muscipula 'Harmony' Sarracenia flava var. ornata 'Lidless' Sarracenia purpurea ssp. venosa f. pallidiflora Sarracenia purpurea ssp. venosa var. montana "Tom's Swamp" Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 26 Maja 2016 Share Napisano 26 Maja 2016 Sarracenia flava var. rubicorpora 'Lidless' faktycznie urodziwa, zgadzam się z Iglacym. Sarracenia oreophila x leucophyla bardzo piękne unerwienie i kolorki mimo, iż lubię zdecydowanie odcienie czerwieni i żółci. A cóż to za krzyżówka kapturnicy koloru bordo?! Strasznie dziwaczna. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iglacy Napisano 26 Maja 2016 Share Napisano 26 Maja 2016 (edytowane) Mateuszu powiedz mi co jest nie tak z moim Tarnokiem, skoro jego pęd kwiatowy przyrasta 1 cm/miesiąc? x) Mam łącznie z 5 osobników tej odmiany, wszystkie kwitną od ponad 4 miesięcy, a ich pędy mają po 5 cm... i nic, nawet piękne słońce i wysoka temperatura nie pomagają. Spotkałeś się z czymś takim? Niecierpliwość mnie zżera bo chciałbym w końcu zobaczyć ich kwiaty, a skurczybyki się chyba na mnie obraziły Edytowane 26 Maja 2016 przez Iglacy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
capensi Napisano 26 Maja 2016 Autor Share Napisano 26 Maja 2016 Łukash napisał: Sarracenia flava var. rubicorpora 'Lidless' faktycznie urodziwa, zgadzam się z Iglacym. Sarracenia oreophila x leucophyla bardzo piękne unerwienie i kolorki mimo, iż lubię zdecydowanie odcienie czerwieni i żółci. A cóż to za krzyżówka kapturnicy koloru bordo?! Strasznie dziwaczna. Dzięki. Z tą krzyżówką jest tak, że kupiłem ją od carnisany na wystawie i zapomniałem jej nazwy. Będę się musiał potem o nią spytać. Iglacy napisał: Mateuszu powiedz mi co jest nie tak z moim Tarnokiem, skoro jego pęd kwiatowy przyrasta 1 cm/miesiąc? x) Mam łącznie z 5 osobników tej odmiany, wszystkie kwitną od ponad 4 miesięcy, a ich pędy mają po 5 cm... i nic, nawet piękne słońce i wysoka temperatura nie pomagają. Spotkałeś się z czymś takim? Niecierpliwość mnie zżera bo chciałbym w końcu zobaczyć ich kwiaty, a skurczybyki się chyba na mnie obraziły Coś podobnego czasami można zaobserwować, gdy niektóre kapturnice zaczynają kwitnąć 2 raz w sezonie. Takie pędy zazwyczaj nie dorastają zbyt wysokie. Na początku sezonu nigdy mi się to nie zdarzyło ale może jest to spowodowane zbyt szybkim wybudzeniem rośliny ze spoczynku. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
capensi Napisano 3 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 3 Czerwca 2016 (edytowane) Sarracenia X 'Lynda Butt' MK H10 Sarracenia flava var. rugelii "Milton, Florida, USA" Sarracenia Flava var. ornata,(PM) Heavily veined, Gulf Coast MK F38 Sarracenia flava var. maxima " Sussex CO., USA" Dionaea muscipula 'Multisensitive' Sarracenia leucophylla 'Milton' x oreophila Sarracenia purpurea ssp. purpurea "Rose Lake Fen, Michigan County, Canada" - puszcza nowe liście, które nie są jeszcze tak dobrze wybarwione jak te z zeszłego roku Dionaea muscipula 'Charly Mandon's Spotted' Sarracenia flava var. atropurpurea 'Lidless' - jeszcze trochę czasu i może wybarwi się całkowicie na kolor czerwony Sarracenia flava var. rubicorpora 'Burgundy' Za niedługo dotrą do mnie nowe rzadsze kapturnice, więc wtedy może wrzucę nowe zdjęcia. Pozdrawiam Edytowane 30 Kwietnia 2018 przez capensi Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi