morgan0504 Napisano 19 Lipca 2017 Share Napisano 19 Lipca 2017 Piękne rośliny, niech się dobrze chowają Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
capensi Napisano 30 Lipca 2017 Autor Share Napisano 30 Lipca 2017 Piękne rośliny, niech się dobrze chowają Dzięki Wrzucam też przy okazji kilka nowych zdjęć. Psittaciny Sarracenia psittacina var. okefenokeensis "Big Globose Heads" ex Dr. König, P 1 SL Sarracenia psittacina var. okefenokeensis "Gulf Ball traps", Liberty Co Sarracenia psittacina Sarracenia psittacina 'Black Flower' Trochę kapturnic purpurowych Sarracenia purpurea ssp. venosa var. burkei f. luteola x venosa f. yellow flower - nowy nabytek, tworzy bardzo ładnie ubarwione liście Sarracenia purpurea ssp. venosa var. montana "Jackson Co" Sarracenia purpurea ssp. venosa, Carteret Co, North Carolina Sarracenia purpurea ssp. venosa "Small bulbous pitchers, compact rosette. Theo de Groot/Cresco" Sarracenia purpurea ssp. purpurea 'Nearly veinles Plant', Moss Lake, Grey Co, Ontario, Canada Sarracenia alata 'Black tubes, pubescent form' Sarracenia X 'Scarlett Belle' Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
capensi Napisano 6 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 6 Sierpnia 2017 Sarracenia leucophylla var. alba Sarracenia flava var. ornata 'Lidless' Sarracenia flava var. atropurpurea 'Lidless' Sarracenia purpurea ssp. venosa Sarracenia purpurea ssp. purpurea "Veinless Plant" Sarracenia psittacina var. okefenokeensis "Charlton Co. Georgia" - największa psittacina jaką obecnie mam, średnica około 40cm Sarracenia X 'Sky Watcher' Sarracenia flava var. ornata, wavy lid, reddens to red tube, Mike Brooks Sarracenia X 'Moorei' anthocyanin free Sarracenia minor "Francis Marion National Park, Charleston Co, South Carolina" Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pożeracz Napisano 7 Sierpnia 2017 Share Napisano 7 Sierpnia 2017 Ja czekamna zdjęcia rosiczek . Dawno ich tu nie było . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
capensi Napisano 10 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 10 Sierpnia 2017 Ja czekamna zdjęcia rosiczek . Dawno ich tu nie było . Rosiczek nie mam jakiś rzadkich i ciekawych ale zrobiłem kilka zdjęć tych stojących w szklarni. Doniczka z D. x 'Watari' i małą sadzonką D. regia Drosera x beleziana 'Giant' Drosera capensis 'All Red' - ostatnio nałapał pełno much Tegoroczne siewki Drosera rotundifolia Z rosiczek to by było na tyle, poniżej jeszcze kilka nowych zdjęć kapturnic Sarracenia leucophylla SL61 'Red stripe throat' Sarracenia X 'Chelsonii' Tegoroczne siewki kapturnic Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 10 Sierpnia 2017 Share Napisano 10 Sierpnia 2017 Lubię rosiczki więc chętnie będę oglądał je u Ciebie więcej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
godzil Napisano 17 Sierpnia 2017 Share Napisano 17 Sierpnia 2017 super rośliny, wygląda że im dobrze w tej szklarni może pokażesz jakieś fotki z budowy nowej szklarni? albo jakieś bardziej szczegółowe ze starej? sam budujesz te szklarnie czy korzystasz z czyichś rozwiązań? plekse na ścianki kupujesz o jakich specjalnych parametrach czy zwykłą z marketu? czym podlewasz wszystkie rośliny? deszczówką? widzę na zdjęciach że część roślin albo nie ma wody w kuwetach albo jest jej mało - to standard czy przypadek? jak sobie radzisz z zimowaniem tych wszystkich roślin? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
capensi Napisano 17 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 17 Sierpnia 2017 super rośliny, wygląda że im dobrze w tej szklarni może pokażesz jakieś fotki z budowy nowej szklarni? albo jakieś bardziej szczegółowe ze starej? sam budujesz te szklarnie czy korzystasz z czyichś rozwiązań? plekse na ścianki kupujesz o jakich specjalnych parametrach czy zwykłą z marketu? czym podlewasz wszystkie rośliny? deszczówką? widzę na zdjęciach że część roślin albo nie ma wody w kuwetach albo jest jej mało - to standard czy przypadek? jak sobie radzisz z zimowaniem tych wszystkich roślin? Zdjęć z budowy raczej nie mam. Szklarnie budowałem sam pod konkretny wymiar. Na ścianach położony jest poliwęglan komorowy o grubości 10mm. Jest on powszechnie używany przy szklarniach i chyba najlepiej się sprawdza. Rośliny podlewam praktycznie samą deszczówką, sporadycznie wodą z filtra odwróconej osmozy. W kuwetach staram się utrzymywać te 2-3 wody ale czasami zapomnę jej dolać przez co są suche. Zimą wynoszę rośliny do nieogrzewanego strychu. Powoli staje się to coraz bardziej uciążliwe z powodu ilości roślin ale jakoś daję rade. Przy okazji kilka nowych zdjęć. Dionaea muscipula '009 Carnivoria' Dionaea muscipula 'Wb4' Dionaea muscipula 'Coquillage' Dionaea muscipula 'Wiky' Sarracenia purpurea ssp. venosa "Small bulbous pitchers, compact rosette. Theo de Groot/Cresco" Sarracenia purpurea ssp. venosa 'Buddha Belly seedgrown' Sarracenia X 'Rehderi' Sarracenia psittacina var. okefenokeensis "Charlton Co. Georgia" Sarracenia purpurea ssp. venosa var. burkii f. veinless "near Allanton, Bay Co., Florida" PW PV19 Sarracenia purpurea ssp. venosa var. burkii "Liberty Co, Florida" Sarracenia X 'Courtii' Anthocyanin free Sarracenia X 'Mitchelliana' Sarracenia psittacina f. heterophylla Giant x minor f. heterophylla, All Green Sarracenia X 'Catesbaei' Drosera filiformis x intermedia Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
godzil Napisano 17 Sierpnia 2017 Share Napisano 17 Sierpnia 2017 Jasne że to poliwęglan a nie pleksa pomyliły mi się nazwy chodzi mi po głowie podobna mini szklarnia do moich warunków. Poliwęglan dawales standardowy bezbarwny czy o jakichś konkretnych parametrach? Czytałem że niektórzy sporo płacą za jakiś specjalny... Możesz pokazać zdjęcie całej szklarni? Ciakawi mnie szczelność - jakieś dodatkowe gumy, mocowania? Jak wyglada wentylacja? Szklarnia stoi sobie zakotwiona na deskach (widziałem jakieś takie stare zdjęcie)? Czy izolowales ja jakoś od podłoża? Czy na strychu mają dostęp do jakiegoś światła podczas zimowania? Z góry dzięki za odpowiedzi Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
capensi Napisano 23 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 23 Sierpnia 2017 Jasne że to poliwęglan a nie pleksa pomyliły mi się nazwy chodzi mi po głowie podobna mini szklarnia do moich warunków. Poliwęglan dawales standardowy bezbarwny czy o jakichś konkretnych parametrach? Czytałem że niektórzy sporo płacą za jakiś specjalny... Możesz pokazać zdjęcie całej szklarni? Ciakawi mnie szczelność - jakieś dodatkowe gumy, mocowania? Jak wyglada wentylacja? Szklarnia stoi sobie zakotwiona na deskach (widziałem jakieś takie stare zdjęcie)? Czy izolowales ja jakoś od podłoża? Czy na strychu mają dostęp do jakiegoś światła podczas zimowania? Z góry dzięki za odpowiedzi Poliwęglan raczej taki standardowy. Zdjęcia całości w tej chwili nie mam zbyt dobrego bo były u mnie remonty ale w tygodniu może coś wstawię. Co do reszty to szklarnie nie są za bardzo szczelne, ponieważ rośliny z nich i tak zabieram na zimę do domu. Pierwsza jest zakotwiona, a przy drugiej jeszcze nie miałem czasu, żeby to zrobić. Na strychu mają minimalny dostęp światła z okna, które się tam znajduję. Kilka nowych zdjęć z dzisiaj. Sarracenia flava var. ornata 'Lidless' Sarracenia leucophylla 'Pantera Rosa' Sarracenia X 'Catesbaei' Sarracenia flava x psittacina Sarracenia purpurea 'Sorrow' Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
capensi Napisano 31 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 31 Sierpnia 2017 Mała aktualizacja tematu. Sarracenia X 'Moorei' 'Adrian Slack' - nabrała już trochę lepszych kolorów Sarracenia flava x psittacina Sarracenia purpurea ssp. venosa var. burkii Sarracenia hybride Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
capensi Napisano 7 Września 2017 Autor Share Napisano 7 Września 2017 Poniżej zdjęcia kilku moich psittacin. O tej porze zaczynają tworzyć największe pułapki. Sarracenia psittacina var. okefenokeensis f. luteoviridis "Sandy Creek Road, Bay Co, Florida" Sarracenia psittacina var. okefenokeensis "Charlton Co. Georgia" Sarracenia psittacina var. okefenokeensis "Big Globose Heads" ex Dr. König, P 1 SL Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 7 Września 2017 Share Napisano 7 Września 2017 Niezłe potwory wyhodowałeś, gratulacje. Bez tego jajcarskiego porównania wyglądałyby na zupełnie drobne kapturnice. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
capensi Napisano 10 Września 2017 Autor Share Napisano 10 Września 2017 Niezłe potwory wyhodowałeś, gratulacje. Bez tego jajcarskiego porównania wyglądałyby na zupełnie drobne kapturnice. Dzięki Poniżej kilka nowych zdjęć. Tym razem głównie kapturnice purpurowe. Sarracenia leucophylla var. alba Sarracenia purpurea ssp. venosa 'Buddha Belly seedgrown' Sarracenia purpurea ssp. venosa var burkei f. luteola x purpurea var. purpurea "Veinless form" Sarracenia purpurea ssp. venosa var. burkei f. luteola x venosa f. yellow flower Sarracenia X 'Ewaliana' Sarracenia purpurea ssp. venosa var. burkii 'Completely Veinless Plants' Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
capensi Napisano 18 Września 2017 Autor Share Napisano 18 Września 2017 Dzisiaj tylko kilka zdjęć nowych kapturnic i trochę starszych muchołówek. Nie opisana hybryda S. leucophylla Sarracenia leucophylla 'pubescent clone' Dionaea muscipula 'Whale' - obecnie tworzy bardzo duże pułapki Dionaea muscipula 'All green giant form, Bert Blezer' Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi