Iglacy Napisano 18 Września 2017 Share Napisano 18 Września 2017 (edytowane) Trzeba przyznać, że jesteś posiadaczem najciekawszych kapturnic purpurowych i papuzich u nas na forum Mega podoba mi się Sarracenia purpurea ssp. venosa var. burkei f. luteola x venosa f. yellow flower, niezwykle charakterystyczny klon! To samo S.f var. atropurpurea 'Lidless' - cudowne zabarwienie kielichów, muszę skądś zdobyć klon o podobnych kolorach... No i oczywiście zazdroszczę Melissy Mazur i muchołówki Wb4 (moja nie przetrwała zimy :/) Mogę wiedzieć gdzie dostałeś Dionaea muscipula 'All green giant form, Bert Blezer'? Od Davida? A co do S.p. 'Small bulbous pitchers, compact rosette' widzę, że nie tylko u mnie nie chce ona wypuszczać beczkowatych kielichów x) Ale mimo wszystko sam osobiście lubię tą roślinę, jak na swoją cenę prezentuje się bardzo przyzwoicie, co o niej sądzisz? Edytowane 18 Września 2017 przez Iglacy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
capensi Napisano 18 Września 2017 Autor Share Napisano 18 Września 2017 Trzeba przyznać, że jesteś posiadaczem najciekawszych kapturnic purpurowych i papuzich u nas na forum Mega podoba mi się Sarracenia purpurea ssp. venosa var. burkei f. luteola x venosa f. yellow flower, niezwykle charakterystyczny klon! To samo S.f var. atropurpurea 'Lidless' - cudowne zabarwienie kielichów, muszę skądś zdobyć klon o podobnych kolorach... No i oczywiście zazdroszczę Melissy Mazur i muchołówki Wb4 (moja nie przetrwała zimy :/) Mogę wiedzieć gdzie dostałeś Dionaea muscipula 'All green giant form, Bert Blezer'? Od Davida? A co do S.p. 'Small bulbous pitchers, compact rosette' widzę, że nie tylko u mnie nie chce ona wypuszczać beczkowatych kielichów x) Ale mimo wszystko sam osobiście lubię tą roślinę, jak na swoją cenę prezentuje się bardzo przyzwoicie, co o niej sądzisz? Papuzie i purpurowe lubię głównie za to, że ich kielichy wytrzymują cały rok i nie gniją przez łapanie zbyt dużych ilości owadów. Sarracenia purpurea ssp. venosa "Small bulbous pitchers, compact rosette." jest najmniejszą z moich purpurowych i jako jedna z nielicznych nie jest nawożona. Może jeśli dostanie nawozu to będzie miała większe i bardziej beczkowate kielichy. Tak, czy inaczej jak na roślinę za 1,75 euro wygląda dobrze Dionaea muscipula 'All green giant form, Bert Blezer' kupiłem od Davida rok temu jako małą sadzonkę i rośnie bardzo szybko. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
godzil Napisano 27 Września 2017 Share Napisano 27 Września 2017 jako jedna z nielicznych nie jest nawożona opowiesz coś więcej czym i jak nawozisz? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
capensi Napisano 27 Września 2017 Autor Share Napisano 27 Września 2017 opowiesz coś więcej czym i jak nawozisz? Rośliny nawożę obecnie tylko Osmocote Exact NPK 15-9-11 działającym przez 3-4 miesiące. Kulki mieszam z ziemią. Ich ilość jest zależna od wielkości doniczki - przy małych 7cm x 7cm daję zazwyczaj 4 pastylki, przy dużych nawet po 10. Nawóz stosuję tylko do kapturnic. Najlepiej sprawdza się przy siewkach, kapturnicach purpurowych i psittacinach. Dorosłych flav, leucophylli nie warto jest nawozić bo i tak łapią pełno owadów. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
capensi Napisano 7 Października 2017 Autor Share Napisano 7 Października 2017 Przy okazji przesadzania cefali zrobiłem kilka nowych zdjęć Cefalotus follicularis - kupiony jako Hummers Giant ale tak naprawdę jest to jedna z wielu jego europejskich podróbek, tak czy inaczej tworzy dość spore dzbanki Tutaj już przesadzone do większych doniczek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 7 Października 2017 Share Napisano 7 Października 2017 Kocham! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 8 Października 2017 Share Napisano 8 Października 2017 Przepiękny cefalotus. Przykre, że w uprawie 95% "Hummerów" to fake'i. Swoją roślinę mam od Matze, jednak wygląda na tę chwilę bardzo podobnie do Twojej. Muszę go podpytać czy jest pewien "rodowodu" rośliny. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
capensi Napisano 8 Października 2017 Autor Share Napisano 8 Października 2017 (edytowane) Przepiękny cefalotus. Przykre, że w uprawie 95% "Hummerów" to fake'i. Swoją roślinę mam od Matze, jednak wygląda na tę chwilę bardzo podobnie do Twojej. Muszę go podpytać czy jest pewien "rodowodu" rośliny. Dziękuję za komentarze Ogólnie w przypadku cephalotusów moim zdaniem naprawdę wyróżniających się klonów jest może ze 3 albo 4. Reszta to nic innego niż zwykłe typicale, sprzedawane po zawyżonych cenach. Najlepszym tego przykładem jest C. 'Eden Black'. Nie różni on się praktycznie niczym od zwykłego cefala. Jego kolor nie odbiega w żadnym stopniu od normy. Każdy zwykły cephalotus wystawiony na działanie niskich temperatur osiągnie takie samo wybarwienie albo nawet lepsze. Wiele teoretycznie "gigantycznych" klonów również nie odbiega rozmiarami od normy. Problemem w tym wszystkim jest głównie to, że poszczególni hodowcy trzymają rośliny w rożnych warunkach przez co wychodzą różnice w ich kolorze i wzroście. Dla osoby hodującej cephalotusy cały rok w terrarium przy stałej temperaturze bordowy/czarny kolor to coś wyjątkowego, a z drugiej dla kogoś hodującego rośliny w nieogrzewanej szklarni lub na dworze nie jest to niczym nowym. Edytowane 8 Października 2017 przez capensi Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 8 Października 2017 Share Napisano 8 Października 2017 Po części zgadzam się co do tego, że prawie wszystkie klony cefalotusów wyglądają jednakowo i zachodzę w głowę jak niektórzy są w stanie je rozpoznać (a rozpoznają!). Nie do końca nasze zdania pokrywają się jednak w kwestii 'Eden Black'. Na chwilę obecną stwierdzam, że w sezonie wegetacyjnym wybarwia się on u mnie najsilniej (jest najciemniejszy spośród wszystkich klonów). Jesienią po wielu zimnych nocach gdy wszystkie cefalotusy mocno się zaczerwieniły lub zrobiły bordowe, 'Eden Black' przoduje prawie na równi z jednym moim "typicalem" - oba są bardzo ciemnobordowe (umówmy się, że wchodzą w czerń), jednak wciąż 'EB' jest o ton ciemniejszy. Inna kwestia czy 'Eden Black' powinien być wychwalany pod niebiosa i traktowany jako coś nadzwyczajnego. Moim zdaniem jest to bardzo ładny, solidny klon, nie zawodzący pod względem wybarwienia i faktycznie bardzo silnie ciemniejący w odpowiednich warunkach, zasługujący na status kultywaru. W zestawieniu go z kilkoma istniejącymi godnymi pożałowania kultywarami wypada dobrze. Czy to bardzo wyjątkowy klon? Raczej nie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dieball Napisano 8 Października 2017 Share Napisano 8 Października 2017 Ogólnie w przypadku cephalotusów moim zdaniem naprawdę wyróżniających się klonów jest może ze 3 albo 4. Mógłbyś powiedzieć, które to klony w twojej opinii? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
capensi Napisano 8 Października 2017 Autor Share Napisano 8 Października 2017 Mógłbyś powiedzieć, które to klony w twojej opinii? Według mnie najbardziej warte uwagi są: Cephalotus 'Fred Howell Giant' - najbardziej charakterystyczny i największy klon. Przy nim wszystkie te Big Boyie i Hummers Gianty wyglądają jak maluszki Cephalotus 'Bananito' - tworzy wydłużone dzbanki Cephalotus 'Squat' - tworzy bardziej przysadziste dzbanki Cephalotus 'Dudley Watts' - posiada szerszą wargę i tworzy większe dzbanki Cephalotus 'Big Boy' - tworzy sporo większe dzbanki Cephalotus 'Hummer's Giant' - tworzy większe dzbanki i ma trochę większa wargę Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
capensi Napisano 14 Października 2017 Autor Share Napisano 14 Października 2017 Kilka nowych zdjęć moich kapturnic purpurowych Sarracenia purpurea ssp. venosa var. burkii 'Chipola Giant' Sarracenia purpurea ssp. venosa - gigantyczny klon bez opisu Sarracenia purpurea ssp. venosa var. burkii "Liberty Co, Florida" Sarracenia purpurea ssp. venosa var burkei f. luteola x purpurea var. purpurea "Veinless form" Sarracenia purpurea ssp. venosa var. burkii 'Completely Veinless Plants' Sarracenia purpurea ssp. venosa "Carteret Co, North Carolina" Sarracenia purpurea ssp. venosa var. burkii Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 14 Października 2017 Share Napisano 14 Października 2017 Dla osoby hodującej cephalotusy cały rok w terrarium przy stałej temperaturze bordowy/czarny kolor to coś wyjątkowego, a z drugiej dla kogoś hodującego rośliny w nieogrzewanej szklarni lub na dworze nie jest to niczym nowym. Ja tam trzymam cefale cały rok w takich samych warunkach i mimo wszystko wybarwiają się na bardzo intensywny ciemny kolor. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
capensi Napisano 21 Października 2017 Autor Share Napisano 21 Października 2017 Kolejna co tygodniowa aktualizacja. Sarracenia leucophylla Sarracenia L10 PW X L09 MK Sarracenia X 'Sky Watcher' Sarracenia X 'Moorei' anthocyanin free Sarracenia purpurea ssp. venosa 'Buddha Belly seedgrown' Sarracenia psittacina var. okefenokeensis "Citronelle Alabama, SL P 15/1" Sarracenia purpurea ssp. venosa "Carteret Co, North Carolina" Sarracenia psittacina 'Yellow Flower' Sarracenia X 'Hummer Hammerhead' Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 21 Października 2017 Share Napisano 21 Października 2017 Eleganckie kaptury. Nie wiem jak innych, ale ja tam największe upodobanie mam w zwykłej S. leucophylla. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi