Alberciarz Napisano 4 Sierpnia 2014 Share Napisano 4 Sierpnia 2014 Ekipa CarniSana ma zaszczyt i ogromną przyjemność zaprosić w najbliższy weekend do Śląskiego Ogrodu Zoologicznego na terenie Parku Śląskiego. Nie robimy wprawdzie wielkiej pompy, ale mam nadzieję, że będzie wszystko co potrzeba - wystawa, kiermasz, dyskusja o uprawie (w niedzielę o 13.), a nade wszystko fajny klimat, dobra atmosfera i przemiłe spotkania. Lokalizacja - drewniana altana obok pawilonu dydaktycznego. Dyskusja w niedzielę - w pawilonie dydaktycznym. Konkretne zamówienia przyjmujemy do piątku drogą mailową - carnisana@gmail.com Na kiermaszu powinno być całkiem syto, ładne muchołówki nam porosły, ale kapturnice też nie narzekają na swoją prezencję Reasumując: najbliższa sobota i niedziela 9-10 sierpnia w godz. 10-18. See you! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mieczus Napisano 4 Sierpnia 2014 Share Napisano 4 Sierpnia 2014 Witam, A kiedy planujecie zorganizować jakąś imprezkę w Palmiarni w Gliwicach? Ciągnie mnie tam pooglądać akwaria, ale przy okazji fajnie byłoby się spotkać Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alberciarz Napisano 4 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 4 Sierpnia 2014 W Palmiarni pojawimy się z kiermaszem prawdopodobnie 15-17 sierpnia. Na kiermasze również można składać zamówienia, w razie potrzeb:) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nwankwo Napisano 9 Sierpnia 2014 Share Napisano 9 Sierpnia 2014 (edytowane) Jutro zapraszamy serdecznie na godzinę 13:00 - Albert poprowadzi prelekcję odnośnie tajników uprawy Wrzucam trochę fotek z wystawy, oczywiście z krótkim komentarzem. Wiem, że nie jest możliwe, żebyście wszyscy przyjechali obejrzeć z dalekich stron, aczkolwiek może kogoś z okolic Chorzowa jeszcze zdążę skusić tym nocnym wpisem ) Wirtualną podróż zaczynamy od widoku ogólnego kiermaszu : małe zbliżenie, z tradycyjnie zmęczonym Albertem w tle ) : na kiermaszu można podejrzeć parę ciekawostek, zbliżenie na muchołówki (jak widać dość atrakcyjne ceny -> np Trichterfalle /Funnel Trap/ za 15zł, Fused - 20zł , Triton 15zł ) Sporo innych ciekawostek na kiermaszu - w dużej ilości kapturnice - z nieczęsto u nas spotykanych na kiermaszach można znaleźć : duże minorki, alata 'Red lid' , alabamensis, sporo flav do wyboru - rubricorpora, atropurpurea oraz ornaty, trochę nowych hybryd. Mamy kilka nowych gatunków pływaczy w sprzedaży. Wystawa znajduje się w "szopce", oto zdjęcie wejścia : widok ogólny - w centrum wysokie kapturnice, dookoła natomiast rośliny niższe (czego może nie widać na zdjęciu) : widok na różne kultywary muchołówek : trochę misz maszu : piękne kwiaty pływaczy : znowu misz masz, inne strony : trochę ujęć kapturnicowego gąszczu - rewelacyjna duża H. nutans : i jej kwiat : kwiaty od bogato kwitnących nam aktualnie U. longifolia : No i na zakończenie kielich S. leucophylla - bardzo bardzo biała Pozdrawiam ! Edytowane 9 Sierpnia 2014 przez Nwankwo Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrDIIL Napisano 9 Sierpnia 2014 Share Napisano 9 Sierpnia 2014 Trichter za 15 ?!? Triton też?!? Koniec świata jest bliski. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 9 Sierpnia 2014 Share Napisano 9 Sierpnia 2014 KWITNĄCE HELKI na wystawie tak blisko, możecie sobie te Warszawy już pozamykać xD P.S. Bez urazy dla kogokolwiek, wszelkie skojarzenia są całkowicie przypadkowe Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krople_rosy Napisano 9 Sierpnia 2014 Share Napisano 9 Sierpnia 2014 Hej Wszystkim ! Dzisiaj na własne oczęta postanowiłem ze swoją lubą zobaczyć, cóż za cudeńka wyprawiają się w Chorzowskim ZOO. Bardzo się cieszę że ekipa Carnisany nie zawiodła i dzięki niej mogłem pierwszy raz na oczy zobaczyć kwitnące przepiękne helki. Ponadto kwitnące pływacze, muchołówki i kapturnice. Uginające się od roślin stoły budziły pożądanie - i mogę to z pełną stanowczością powiedzieć - Dzisiejsza wystawa dała czadu. Z reszt a zobaczcie sami! : Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krople_rosy Napisano 9 Sierpnia 2014 Share Napisano 9 Sierpnia 2014 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krople_rosy Napisano 9 Sierpnia 2014 Share Napisano 9 Sierpnia 2014 I na sam koniec Dwaj przemili faceci, z którymi można sobie miło porozmawiać o owadożerach i nie tylko. Jutro Niestety idę do pracy na noc, jednak może załapie się na wykład o roślinach owadożernych. Ostatnim razem podobno bardzo udany Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca-Dzbanecznik Napisano 9 Sierpnia 2014 Share Napisano 9 Sierpnia 2014 Wrazik napisał: KWITNĄCE HELKI na wystawie tak blisko, możecie sobie te Warszawy już pozamykać xD P.S. Bez urazy dla kogokolwiek, wszelkie skojarzenia są całkowicie przypadkowe Wrazik widać są rośliny które mogą Cię zachwycić? Stwierdzenie "możecie sobie te Warszawy już pozamykać" z Twojej strony jest co najmniej mało eleganckie. Dobrze że ludzie mają możliwość obejrzenia roślin w różnych rejonach Polski. Ty nie masz ochoty wybrać się do Warszawy, innym za daleko na Śląsk. Jedni zachwycają się Hamatą, drudzy kwitnącą Helką. Widzę że wystawa jest super Ja niestety na Carnisanę poczekam do bodajże Października w mieście Łodzi. Również bez urazy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 9 Sierpnia 2014 Share Napisano 9 Sierpnia 2014 Dajcie spokój, przecież wiadomo, że to tylko droczenie nie na serio Dla politycznej poprawności sobie "Newsweeka" można poczytać A tak na serio - pierwszy raz na wystawie w tym kraju widzę helkę tej wielkości. Przy takim natłoku wystaw widać, że w końcu gonimy zachód - w tym przypadku wreszcie w POZYTYWNYM sensie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krople_rosy Napisano 9 Sierpnia 2014 Share Napisano 9 Sierpnia 2014 Mimo iż nigdy nie byłem na zagranicznych wystawach i mogę jejedynie podziwiać tylko ze zdjęć, to mogę powiedzieć, że idzie to w bardzo dobrym kierunku. Po prostu wiem, że tu, gdy jest organizowana wystawa, nie żałują swoich najlepszych okazów. Z resztą widać na zdjęciach, że wystawili wyjątkowo ładne, zdrowe i duże okazy. Z tego co rozmawiałem ze sprzedającymi, można nabyć część ekspozycji i po przyjściu do domku zrobiłem porządek w terrarium i dziś się zastanowię czym wypełnić ostatnią wolną lukę w terra czy helkę czy dzbanka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 9 Sierpnia 2014 Share Napisano 9 Sierpnia 2014 Może też na chwilę wpadnę, zależy, jak będę stał z czasem Możesz podesłać nr telefonu na PW, to się ewentualnie zsynchronizuje zegarki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 10 Sierpnia 2014 Share Napisano 10 Sierpnia 2014 (edytowane) REWELACJA! I to jest porządna i zachęcająca relacja z wystawy Ja poproszę tak samo wypasioną imprezę w Łodzi we wrześniu Edycja: nie październik, a wrzesień Edytowane 10 Sierpnia 2014 przez Kropka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca-Dzbanecznik Napisano 10 Sierpnia 2014 Share Napisano 10 Sierpnia 2014 Wrzesień? To chyba czas zakładać temat.... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi