B-52 Napisano 15 Lutego 2015 Autor Share Napisano 15 Lutego 2015 Co do Korrigans i Louchapates jestem pewna. Korrigans jest bardzo charakterystyczny ze względu na brak zwężenia przed pułapką, Louchapates ma szerokie pułapki i sklejone włoski. Dla porównania łap zdjęcia moich mucholi w okresie letnim: A tak poza tym to Twoja kolekcja jest naprawdę imponująca. Jaką powierzchnię przeznaczyłeś dla roślin? Dzięki wielkie za zdjęcia. będę porównywał i opisywał. tak to jest jak się od razu nie podpisze Chodzi o powierzchnie do zimowania czy jak? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
natalia.t Napisano 15 Lutego 2015 Share Napisano 15 Lutego 2015 Chyba chodziło o to, ile metrów kwadratowych mieszkania przeznaczyłeś dla roślin Tych roślin, które zimuję na dworze, nie zabezpieczałam na zimę. Wystawiłam na balkon tylko pewne gatunki. Filiformisy, rotundifolie, krzyżówki zimnolubnych świetnie dają radę, pączki dalej są jędrne i pękate. Co z anglicą okaże się wiosną, bo ostatnio jak je widziałam jesienią to pączki miały niecałe 2mm, teraz nie mogę ich znaleźć w mchu, albo zginęły albo mech je zarósł i zobaczę je jak podrosną. Za to już wiem, że binaty nie wolno zimować na dworze, nawet na torfowisku pod przykryciem. Już w październiku był niespodziewany przymrozek -11 i szlag je trafił. Torfowiskowe też raczej nie przetrwały. Dobrze, że zostawiłam trochę nasion z pakietu, to niedługo znowu sobie wysieję. Niektóre rośliny stoją na obudowanym balkonie, reszta na parapecie tuż przy szybie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myself Napisano 15 Lutego 2015 Share Napisano 15 Lutego 2015 Chodzi mi o całość kolekcji, również o część niezimującą. Odniosłam wrażenie, że rośliny nie znajdują się w mieszkaniu, tylko w szklarni...Czy może tylko na zdjęciach wydaje się ich tak dużo? Ja moje wszystkie rośliny muszę zmieścić na szafce 90x30cm, bo mój parapet ma tylko 10cm Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B-52 Napisano 15 Lutego 2015 Autor Share Napisano 15 Lutego 2015 Na zimę te do zimowania trzymam w terrarium. terrarium na wymiary 100szx140wx70gł. http://www.rosliny-owadozerne.pl/terrarium...lin-t18335.html W domu półka,którą sobie zrobiłem. http://www.rosliny-owadozerne.pl/Polka-na-...iny-t18334.html Do tego parapety w domu Akurat z moich parapetów jestem happy bo mają wymiary 35cmx140cm Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 15 Lutego 2015 Share Napisano 15 Lutego 2015 B-52 świetne muchołówki, ale to co nam myself prezentuje to jest petarda, moi mili. Gratuluję pięknych roślin, nie jest łatwo wyhodować takie sztuki w przypadku tych "dziwnych" kultywarów. One zwykle nie rosną tak mocno jak forma typowa, wszelkie redgriny i royalredy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myself Napisano 16 Lutego 2015 Share Napisano 16 Lutego 2015 Och... Tak jak napisałam, to było w okresie letnim, właściwie niedługo po zakupie - wtedy nie miałam jeszcze okazji ich "popsuć" . W jednej doniczce było po 3 rośliny, a ja zredukawałam kolekcje do jednej z każdego kultywaru. Do tego ostatnio były zimowane... Także ich aktualny stan mocno odbiega od tego ze zdjęć :/ Nie "petarda", a "po petardzie"... Zaprezentuję je w lecie, już w swoim temacie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B-52 Napisano 22 Lutego 2015 Autor Share Napisano 22 Lutego 2015 Tyle pozostało z moich pięknych tłustoszy i rosiczek. Choć rosiczki jeszcze młode to zapowiadały się ładnie. Największy i najpiekniejszy wygląda teraz tak Można porównań na poprzednich postach. Rosiczka co nie znam nazwy. Prawdopodnie communis. Prolifera Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B-52 Napisano 22 Lutego 2015 Autor Share Napisano 22 Lutego 2015 Pływacze też oberwały. Jak na razie nie zauważyłem zmian na dzbanecznikach i cephalotusie i mam nadzieję,że tak zostanie. Jak to się stało? Zakamienił się nawilżacz powietrza i chciałem go odkamienić. Wlałem octu pochodził trochę,wylałem i wlałem drugi raz. Wylałem,wyczyściłem,opłukałem,ale nie wylałem octu z pojemnika Nalałem wody i włączyłem. Zapomniałem na śmierć z tamtąd ocet usunąć. No i mamy skutki. Ok.24h były nawilżane wodą z octem. Także przestroga na przyszłość:sprawdzać urządzenia przed uruchomieniem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrDIIL Napisano 22 Lutego 2015 Share Napisano 22 Lutego 2015 Zdaje mi się, że teraz będziesz miał ocet w podłożu... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B-52 Napisano 22 Lutego 2015 Autor Share Napisano 22 Lutego 2015 nie,no w podłożu to nie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrDIIL Napisano 22 Lutego 2015 Share Napisano 22 Lutego 2015 No, ale przecież para się skraplała... Ja bym przepłukał podłoże. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B-52 Napisano 24 Marca 2015 Autor Share Napisano 24 Marca 2015 Kilka fotek kilku roślin po zimowaniu. kilka sarraceni i heliamfor. helki w ziemi bez liści.puste doniczki z nasionami. po lewej nieopisane sarraceie po prawej opisane i darlingtonie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B-52 Napisano 24 Marca 2015 Autor Share Napisano 24 Marca 2015 (edytowane) Nie mam pojęcia co to za kapturnica,ale przez zimę nie straciła kolorów,liści ani w ogóle zmarnowania nie widać po niej.mało tego,nawet urosła. moja ulubienica.dosałem ją jako nasionko od znajomego z UK rosiczki: binata rotundifolia wychodząca z pąku przetrwalnikowego Edytowane 24 Marca 2015 przez B-52 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B-52 Napisano 24 Marca 2015 Autor Share Napisano 24 Marca 2015 filiformis muchołówki różnej maści o tyle weselej je oglądam,ze zadna nie padła,a do tego powschodziły nowe z przeszczepów,które robiłem w tamtym roku.wsadzone do zimowania "na CHYBIŁ TRAFIŁ: na niektórych zdjęciach je widać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B-52 Napisano 24 Marca 2015 Autor Share Napisano 24 Marca 2015 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi