Skocz do zawartości

Zdjęcia B-52

B-52

Rekomendowane odpowiedzi

Co do Korrigans i Louchapates jestem pewna. Korrigans jest bardzo charakterystyczny ze względu na brak zwężenia przed pułapką, Louchapates ma szerokie pułapki i sklejone włoski. Dla porównania łap zdjęcia moich mucholi w okresie letnim:

A tak poza tym to Twoja kolekcja jest naprawdę imponująca. Jaką powierzchnię przeznaczyłeś dla roślin?

Dzięki wielkie za zdjęcia. będę porównywał i opisywał. tak to jest jak się od razu nie podpisze :(

Chodzi o powierzchnie do zimowania czy jak?

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 61
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Chyba chodziło o to, ile metrów kwadratowych mieszkania przeznaczyłeś dla roślin :D

Tych roślin, które zimuję na dworze, nie zabezpieczałam na zimę. Wystawiłam na balkon tylko pewne gatunki. Filiformisy, rotundifolie, krzyżówki zimnolubnych świetnie dają radę, pączki dalej są jędrne i pękate. Co z anglicą okaże się wiosną, bo ostatnio jak je widziałam jesienią to pączki miały niecałe 2mm, teraz nie mogę ich znaleźć w mchu, albo zginęły albo mech je zarósł i zobaczę je jak podrosną. Za to już wiem, że binaty nie wolno zimować na dworze, nawet na torfowisku pod przykryciem. Już w październiku był niespodziewany przymrozek -11 i szlag je trafił. :( Torfowiskowe też raczej nie przetrwały. Dobrze, że zostawiłam trochę nasion z pakietu, to niedługo znowu sobie wysieję. Niektóre rośliny stoją na obudowanym balkonie, reszta na parapecie tuż przy szybie.

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi mi o całość kolekcji, również o część niezimującą. Odniosłam wrażenie, że rośliny nie znajdują się w mieszkaniu, tylko w szklarni...Czy może tylko na zdjęciach wydaje się ich tak dużo? ;) Ja moje wszystkie rośliny muszę zmieścić na szafce 90x30cm, bo mój parapet ma tylko 10cm :D

Odnośnik do odpowiedzi

Na zimę te do zimowania trzymam w terrarium. terrarium na wymiary 100szx140wx70gł.

http://www.rosliny-owadozerne.pl/terrarium...lin-t18335.html

W domu półka,którą sobie zrobiłem.

http://www.rosliny-owadozerne.pl/Polka-na-...iny-t18334.html

Do tego parapety w domu :) Akurat z moich parapetów jestem happy bo mają wymiary 35cmx140cm :D

Odnośnik do odpowiedzi

B-52 świetne muchołówki, ale to co nam myself prezentuje to jest petarda, moi mili. Gratuluję pięknych roślin, nie jest łatwo wyhodować takie sztuki w przypadku tych "dziwnych" kultywarów. One zwykle nie rosną tak mocno jak forma typowa, wszelkie redgriny i royalredy.

Odnośnik do odpowiedzi

Och... Tak jak napisałam, to było w okresie letnim, właściwie niedługo po zakupie - wtedy nie miałam jeszcze okazji ich "popsuć" :D. W jednej doniczce było po 3 rośliny, a ja zredukawałam kolekcje do jednej z każdego kultywaru. Do tego ostatnio były zimowane... Także ich aktualny stan mocno odbiega od tego ze zdjęć :/ Nie "petarda", a "po petardzie"... Zaprezentuję je w lecie, już w swoim temacie :D

Odnośnik do odpowiedzi

Tyle pozostało z moich pięknych tłustoszy i rosiczek. Choć rosiczki jeszcze młode to zapowiadały się ładnie.

Największy i najpiekniejszy wygląda teraz tak :( Można porównań na poprzednich postach.

post-6536-1424617737_thumb.jpg

post-6536-1424617848_thumb.jpg

Rosiczka co nie znam nazwy. Prawdopodnie communis.

post-6536-1424617868_thumb.jpg

post-6536-1424617916_thumb.jpg

Prolifera :(

post-6536-1424617950_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

post-6536-1424617982_thumb.jpg

Pływacze też oberwały.

Jak na razie nie zauważyłem zmian na dzbanecznikach i cephalotusie i mam nadzieję,że tak zostanie.

Jak to się stało?

Zakamienił się nawilżacz powietrza i chciałem go odkamienić. Wlałem octu pochodził trochę,wylałem i wlałem drugi raz. Wylałem,wyczyściłem,opłukałem,ale nie wylałem octu z pojemnika :( Nalałem wody i włączyłem. Zapomniałem na śmierć z tamtąd ocet usunąć. No i mamy skutki.

Ok.24h były nawilżane wodą z octem.

Także przestroga na przyszłość:sprawdzać urządzenia przed uruchomieniem.

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

Kilka fotek kilku roślin po zimowaniu.

kilka sarraceni i heliamfor. helki w ziemi bez liści.puste doniczki z nasionami.

post-6536-1427220194_thumb.jpg

post-6536-1427220390_thumb.jpg

post-6536-1427220469_thumb.jpg

po lewej nieopisane sarraceie po prawej opisane i darlingtonie.

post-6536-1427220356_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam pojęcia co to za kapturnica,ale przez zimę nie straciła kolorów,liści ani w ogóle zmarnowania nie widać po niej.mało tego,nawet urosła.

moja ulubienica.dosałem ją jako nasionko od znajomego z UK

post-6536-1427220505_thumb.jpg

rosiczki:

binata

post-6536-1427220560_thumb.jpg

rotundifolia wychodząca z pąku przetrwalnikowego

post-6536-1427220607_thumb.jpg

Edytowane przez B-52
Odnośnik do odpowiedzi

filiformis

post-6536-1427220687_thumb.jpg

post-6536-1427220702_thumb.jpg

post-6536-1427220715_thumb.jpg

muchołówki różnej maści ;)

o tyle weselej je oglądam,ze zadna nie padła,a do tego powschodziły nowe z przeszczepów,które robiłem w tamtym roku.wsadzone do zimowania "na CHYBIŁ TRAFIŁ: ;)

na niektórych zdjęciach je widać.

Odnośnik do odpowiedzi