B-52 Napisano 24 Marca 2015 Autor Share Napisano 24 Marca 2015 a to jest tacka z:nasionami flavii,rotundifolią,darlingtonią,sw giant,big mouth,crested,red sawtooth,filiformis i anglica.wystawiłem do szklarni na początku stycznia.temperatury spadały nawet do -8 i zamarzała ziemia.na chwilę obecną wszystko ładnie rośnie i nic nie padło. na koniec dwa dziwaczki.zaczynają się budzić.na zimę zostawione w ziemi bez kropli wody.zacząłem teraz podlewać jak zauważyłem,ze wstały. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 24 Marca 2015 Share Napisano 24 Marca 2015 Ta czerwona żywotna kapturnica to najpewniej S. purpurea ssp. purpurea - one tak mają. Dziwi tylko, że helki trzymasz razem z muchołówkami i kapturami - poza tym wskazałeś, że są bez liści. Jeśli tak, to pewnie martwe. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrDIIL Napisano 24 Marca 2015 Share Napisano 24 Marca 2015 Ptaah, właśnie chciałem to napisać u mnie purpurowa siedziała 4 miesiące w lodówce, nawet kaptura nie raczyła zasuszyć Z tego co mi wiadomo to purpurowe rosną nawet w Kanadzie, nie ma co się dziwić. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B-52 Napisano 24 Marca 2015 Autor Share Napisano 24 Marca 2015 było już kilka propozycji co to może być za kapturnica i za każdym razem ina nazwa padała martwe nie są bo sprawdzałem korzenie.ładnie wyglądają.były razem bo dostałem je jakoś w listopadzie/grudniu i nie było gdzie ich upchać.zimę spędziły w temp.5-10st.zobaczymy co z nich będzie.do końca kwietnia pewnie będą w szklarni później najzwyczajniej w świecie na dwór pójdą. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 24 Marca 2015 Share Napisano 24 Marca 2015 To jest purpurea, w najgorszym wypadku z czymś zmieszana. Czas pokaże, ale jej młodociane liście i ich żywotność są dla niej charakterystyczne. Helki miały zdecydowanie za zimno - przecież one w okolicach równika w naturze występują. 5-10 stopni to takie minimum, ale jedynie nocą. Rośliny te nie przechodzą okresu spoczynku i przez cały rok powinny mieć w miarę stałe warunki uprawowe. Ich aklimatyzacja jest długa i bolesna. Życzę Ci dobrze i liczę, że helki się podźwigną i ruszą ze wzrostem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B-52 Napisano 30 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 30 Kwietnia 2015 ni z tego ni z owego zakwitło mi u.pubescens malutka kępka,która zniknęła w mchu,a jednak kwiat puściła. zdjęcie nijakie bo nie było czym zrobić.taki telefon Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KonradBe Napisano 30 Kwietnia 2015 Share Napisano 30 Kwietnia 2015 Mi to wygląda na U. sandersonii. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 30 Kwietnia 2015 Share Napisano 30 Kwietnia 2015 Konrad ma rację - wyraźnie widać królicze uszy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B-52 Napisano 30 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 30 Kwietnia 2015 hmmm...może to i sandersoni? w niedziele lepsza fota i prawidłowa nazwa Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B-52 Napisano 17 Maja 2015 Autor Share Napisano 17 Maja 2015 kilka nowych z początku sezonu wiosna 2015. filiformis rotundifolia spatulata giant Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B-52 Napisano 17 Maja 2015 Autor Share Napisano 17 Maja 2015 ogólnie rzut na kilka muchołówek dracula sharks teeth red dentate Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B-52 Napisano 17 Maja 2015 Autor Share Napisano 17 Maja 2015 wacky trap darlingtonia oraz po raz pierwszy darlingtonie z nasion.póki co dwie dwie,ale i tak cieszą miche P.moctezumae x filifolia budzą się do życia po zimowaniu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B-52 Napisano 17 Maja 2015 Autor Share Napisano 17 Maja 2015 P.huahuapan powschodziły nasiona S.flava ornata x flava rugerii s.leucophylla S.flava var.flava(chyba) jakaś pigmejka pod koniec 2013r.dostałem nasiona zakupione w anglii w tesco jako "pitcher plant".poszły od razu do stratyfikacji i leżały cały czas w doniczce.jakoś w kwietniu 2014 poszły do szklarni i nic.na zimę znowu w niska temp.,a teraz proszę.jedno z nasion wykiełkowało ciekawe ile będzie w sumie...jeżeli będzie coś jeszcze. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B-52 Napisano 17 Maja 2015 Autor Share Napisano 17 Maja 2015 pod koniec 2013r.dostałem nasiona zakupione w anglii w tesco jako "pitcher plant".poszły od razu do stratyfikacji i leżały cały czas w doniczce.jakoś w kwietniu 2014 poszły do szklarni i nic.na zimę znowu w niska temp.,a teraz proszę.jedno z nasion wykiełkowało ciekawe ile będzie w sumie...jeżeli będzie coś jeszcze. mech,który w końcu udało się wyhodować. Za jakis czas znowu coś wrzuce jak mnie najdzie wena. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hesperyda Napisano 17 Maja 2015 Share Napisano 17 Maja 2015 Ta jakaś pigmejka to zapewne D. pulchella x nitidula Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi