Narcyz Napisano 7 Sierpnia 2014 Share Napisano 7 Sierpnia 2014 Witam. Od niedawna zacząłem swoją przygodę z tak fascynującymi roślinami jakimi są owadożery, niestety dopiero teraz mam okazje podzielić się z Wami fotami. Na zdjęciach widać D.capensis, która zaczyna kwitnąć i D.aliciae zakupione w Kauflandzie. Siewki z nasion od użytkownika forum TCP i inne z zakupionych przez znajomego od nieznanego mi sprzedawcy. Dwie kapturnice, być może hybrydy z Castoramy. D.Capensis typical i D.spatulata także od wspomnianego forumowicza Jest jeszcze tłustosz znaleziony o dziwo w Legnickim Realu. Wszelkie uwagi mile widziane:) Bym zapomniał, bardzo przepraszam za jakość zdjęć ale to aparat mojego brata i jeszcze nie poznałem jego możliwości. Aparatu nie brata rzecz jasna Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narcyz Napisano 8 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 8 Sierpnia 2014 Dziś zaczął mi kwitnąć pierwszy D.capensis. Może to i pospoliciak ale i tak cieszy Później zarzucę jakieś foto. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narcyz Napisano 8 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 8 Sierpnia 2014 Oto obiecane zdjęcie kwitnącej D.capensis Kaptur saracenii 'Barbapappa' Oraz nieznanego gatunku tłustosz zakupiony w Realu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krople_rosy Napisano 8 Sierpnia 2014 Share Napisano 8 Sierpnia 2014 Ładne roślinki ! Jak się czują w akwarium? Słyszałem, że najlepszym miejscem dla D. capensis jest jak najsłoneczniejszy parapet lub balkon. Teraz będziesz mógł mieć milion D. Capesnis gdy zbierzesz nasiona, lub gdy same się wysieją wokół roślinki matecznej. Pozdrawiam ! Ps. Niestety nie mam pojęcia cóż to za tłustosz. Może spróbuj w dziale identyfikacja ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narcyz Napisano 8 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 8 Sierpnia 2014 W terrarium o dziwo czują się znacznie dobrze, choć nie wymagają takich zabiegów Z tego co wiem tłustosze ciężko ropoznać bez zdjęcia kwiatów dlatego tam jeszcze nie umieściłem posta;) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krople_rosy Napisano 8 Sierpnia 2014 Share Napisano 8 Sierpnia 2014 Faktycznie im chyba tam dość dobrze bo na zbliżeniach widać, że rosiczki produkują ładne krople "rosy". Zobaczymy jak w zimę, gdy słońca nie będzie tak dużo, wiem że z rosiczkami w terrarium może być problem z pleśnią, ale widać że ich doglądasz i dbasz o nie, więc w porę zareagujesz o ile problem wystąpi Co do identyfikacji, to zgadzam się, większość idzie poznać po całym przekroju rośliny od rozetki - po kwiat, jednak ci doświadczeni hodowcy, na pamięć znają wszystkie rodzaje tłustoszy dostępnych na rynku komercyjnym. Mimo wszystko, warto czekać na kwiat bo są bardzo zgrabne Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narcyz Napisano 8 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 8 Sierpnia 2014 Faktycznie krople mają ogromniaste dlatego jak narazie pozostawiam im to "mieszkanko". Co do doglądania i pleśni już dwa razy podniosłem alarm ale chwila manipuacji pensetą i po krzyku. Jak narazie bez większej inwazji pleśni:) Co do tłustosza to widząc prośby o nie umieszczanie zdjęć bez kwiatów w temacie do identyfikacji tych roslin wolę jak narazie nie umiesczać tam posta:) Również pozdrawiam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narcyz Napisano 10 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 10 Sierpnia 2014 Kolejne dwa kwiaty D.capensis się rozwinęły Przy okazji mam pytanie czy aby na pewno nic nie muszę robić jeśli jest to roślina samopylna by nasiona były zdolne do kiełkowania? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 10 Sierpnia 2014 Share Napisano 10 Sierpnia 2014 Nic. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narcyz Napisano 12 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 12 Sierpnia 2014 (edytowane) Kolega wpadł do mnie bym mu przesadził D.capensis typical i jak wyciągnąłem z terrarium jedną doniczke mojej alby by mu podarować i wsadziłem do jego kuli, byłem sam pod wielkim wrażeniem Edytowane 12 Sierpnia 2014 przez Narcyz Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narcyz Napisano 20 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 20 Sierpnia 2014 (edytowane) Po krótkiej przerwie takie o to zmiany zaszły w mojej "kolekcji". Zakupiłem za symboliczną cenę dzbanecznika nieznanego mi gatunku. Na zdjęciach jest cały okaz i zbliżenie na mały odrost. Może ktoś z Was będzie w stanie mi podpowiedziedzieć jak się zwie i czy jest szansa że na dorosłych liściach wytworzą się dzbanki lub na małych odrostach. Pytam dlatego że wydaje mi się że wszystkie "ogonki" są pozasychane, także te na młodszej roślinie. Kapturnice po przesadzeniu zaczęły jak szalone rozwjiać nowe pułapki ) D.aliciae zaczęła swoje kwitnięcie a D.capensis nadal kwitną jak szalone. Dokupiłem także na próbę taką szklarenkę w sklepie Castorama i umieściłem tam sadzonki liściowe tłustosza i czekam na wyniki Dodatkowow wczoraj doszła mi nowa kapturnica, może później dodam jej zdjęcię. Chyba to tyle na ten czas Edytowane 20 Sierpnia 2014 przez Narcyz Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narcyz Napisano 20 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 20 Sierpnia 2014 (edytowane) Co do dzbanecznika znalazłem zniszczoną etykietę i wyczytałem że jest to "niby" N.mira tylko czy aby na pewno? Edytowane 20 Sierpnia 2014 przez Narcyz Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturr0 Napisano 20 Sierpnia 2014 Share Napisano 20 Sierpnia 2014 Dzbanek to chyba Miranda, ale nie mam pewności. No i widzę, że Twoje 'owadożeromaniactwo" rozwija się w najlepsze Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niekumaty Burak Napisano 20 Sierpnia 2014 Share Napisano 20 Sierpnia 2014 ... Dokupiłem także na próbę taką szklarenkę w sklepie Castorama i umieściłem tam sadzonki liściowe tłustosza i czekam na wyniki ... Sadzonki liściowe tłustoszy nie zagłębia się w podłożu, tylko kładzie. Tak traktuje się sadzonki liściowe rosiczek. Dla próby posadziłem kilka sadzonek liściowych tłustoszy tak jak ty, nie dały sadzonek, tylko zgniły. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narcyz Napisano 20 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 20 Sierpnia 2014 Dziękuję za odpowiedź. Może z dwóch pozostałych które leżą na podłożu coś będzie, tyle tylko że koniec ich także jest delikatnie w podłożu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi