Skocz do zawartości

Rośliny Narcyza

Rekomendowane odpowiedzi

Niestety jak narazie muchołówki stoją w miejscu a ta średnia coraz bardziej żółknie, więc chyba obumiera. Zresztą już w doniczce z rośliną mateczną nie czuła się najlepiej. Duża złapała muchę już na drugi dzień i pułapka zamknęła się całkowicie bez zarzutu, więc mniemam że się przyjęła:) Z sadzonek liściowych tłustosza i muchołówki nadal nic :/ chyba robie coś nie tak. Polało mi się dziś trochę wody dużym strumieniem po siewkach capensis, mam nadzieję że nic im nie będzie. Za to Miranda roztwiera już nowe liście :))

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 66
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Nie napisałeś nic nowego i uważam Twój post za zbędny... Skoro biorę się za hodowle roślin z nasion to wiem jak z nimi postepować a napewno jak podlewać. Poprostu wlewałem wode pod doniczkę w terrarium ale śpieszyłem się do pracy i lałem prosto z butelki i chlusło mi tak że poleciało na wierzch doniczki, ot tyle ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś przebywając w lesie na grzybach (których dość mało niestety jest :() Postanowiłem urządzic takie o to cóś :) Narazie doniczki i podstawki rażą w oczy i brak oświetlenia ale jak wszystko będzie ok to rosliny przesadze do podłoża a świetlówki zamontuje lada moment. W terrarium umieściłem Kapturnice purpurea, muchołówkę "typical" - młode odrosty, siewki D.spatulata pink flower oraz storczyka cymbidium...

post-6830-1410103184_thumb.jpgpost-6830-1410103204_thumb.jpg

Aaaa i sorki za jakość zdjęć ale robione na szybko i nie widać wszystkiego dokładnie. Mchu są dwa różne gatunki...

Edytowane przez Narcyz
Odnośnik do odpowiedzi

Świetny pomysł na kompozycję, jak to ładnie zarośnie to będzie przepięknie się prezentowało :)

A doniczki można ukryć w warstwie torfu (zakopać głęboką podstawkę)tak żeby wystawała tylko roślina, wówczas będziesz mógł doniczkę wyciągnąć i włożyć inną owadożerną gdy obecna ci się znudzi.

Edytowane przez comandos21
Odnośnik do odpowiedzi

Miałem więcej mchu do dyspozycji ale wolałem pozostawić także gołe połacie torfu. Niestety dałem zbyt małą warstwę podłoża. Tylko podstawkę kapturnicy udało się ukryć. Zamontowałem tak dla klimatu oswietlenie aquaela moonight ale nie mam jak swoim starym sprzętem uwiecznić to na focie...

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Kilka fotek na szybko robionych telefonem, więc sorki za jakość. Największa świeżo wypuszczona pułapka muchołówki ma 3 cm :) Kwitnie mi w tym momencie D.capensis typical, D.aliciae i D.binata. Nie wiem tylko czy już zebrac nasiona przekwitniętej capensis alba. Ile czasu po przekwitnięciu są już zawiązane nasiona?

post-6830-1411300971_thumb.jpgpost-6830-1411301004_thumb.jpgpost-6830-1411301032_thumb.jpgpost-6830-1411301068_thumb.jpgpost-6830-1411301086_thumb.jpg

Edytowane przez Narcyz
Odnośnik do odpowiedzi

Kilka fotek na szybko robionych telefonem, więc sorki za jakość. Największa świeżo wypuszczona pułapka muchołówki ma 3 cm :) Kwitnie mi w tym momencie D.capensis typical, D.aliciae i D.binata. Nie wiem tylko czy już zebrac nasiona przekwitniętej capensis alba. Ile czasu po przekwitnięciu są już zawiązane nasiona?

post-6830-1411300971_thumb.jpgpost-6830-1411301004_thumb.jpgpost-6830-1411301032_thumb.jpgpost-6830-1411301068_thumb.jpgpost-6830-1411301086_thumb.jpg

Witaj , ja dostałam taką radę od doświadczonego hodowcy : gdy przekwitnie ostatni kwiat obciąć pęd tylko delikatnie , przełożyć go "do góry nogami" ,do białego pojemnika ( np po jogurcie ) , gdy torebki nasienne dojrzeją nasionka wysypią się na dno pojemnika .Ja ,tak właśnie zrobiłam ,nasionka zebrałam ,wysiałam i czekam co z tego wyrośnie :P

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Jak narazie oderwałem dwa kubki nasienne i aż byłem w szoku ile to nasion ;D Zasiałem i teraz pozostaje tylko czekać co z tego będzie. Resztę zostawiłem jeszcze na roślinie matecznej.

Na odrostach mojej Mirandy (które rosną w oczach) rozwijają się zalążki dzbanków, innych niż u matecznej rosliny:) Najstarsza muchołówka wypuszcza chyba pęd kwiatowy..w innym przypadku bym się cieszył a tak to troche problem bo bedę musiał uciachać go by roślina nie padła :/ Z dwóch liści tłustosza uzyskałem po 3 młodziutkie rośliny :) Tłustosz zakupiony w realu, po ponad miesiącu wygląda jak nie ta sama roślina- wypiekniało mu się:)

Edytowane przez Narcyz
Odnośnik do odpowiedzi