Narcyz Napisano 20 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 20 Sierpnia 2014 (edytowane) Arturr0 co do dzbanecznika to pewnie okaże się po tym jak pokażą się dzbanki. Jesteś w stanie napisać wzorując się na tych zdjęciach czy jest szanasa że utworzą się od nich jeszcze dzbanki czy są zaschnięte? Masz rację "owadożerna choroba" wzięła mnie na dobre Edytowane 20 Sierpnia 2014 przez Narcyz Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niekumaty Burak Napisano 20 Sierpnia 2014 Share Napisano 20 Sierpnia 2014 Dziękuję za odpowiedź. Może z dwóch pozostałych które leżą na podłożu coś będzie, tyle tylko że koniec ich także jest delikatnie w podłożu. Możesz wyjąć je z podłoża. Jest nieistotna różnica między dosłownym położeniem, a delikatnym dociśnięciem końcówki liścia. Nie pisz dwóch postów jeden pod drugim, treść obu powinna być w jednym. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 20 Sierpnia 2014 Share Napisano 20 Sierpnia 2014 Też myślę, że to N. X Miranda bo mam identyczną Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narcyz Napisano 20 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 20 Sierpnia 2014 (edytowane) No to już wiem co za bestia do mnie przybyła Dziękuję A może ktos mi podpowie czy z tych przedłużeń liści mogą się wytworzyć jeszcze dzbanki? Niektóre wyglądają na zasuszone ale może się mylę i to naturalne że są takie brunatne. Edytowane 20 Sierpnia 2014 przez Narcyz Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 20 Sierpnia 2014 Share Napisano 20 Sierpnia 2014 Jeśli są lekko brązowe i miękkie to może rosną dopiero ale bierz pod uwagę tylko te najnowsze liście. Jeśli są twarde i sztywne to raczej już suche, możesz poobcinać. Ogólnie nie liczyłabym na dzbanki z tych liści które są, zwłaszcza, ze jeszcze teraz dzbanek przezywa aklimatyzację. Czekaj na nowy liść i wtedy są duże szanse na dzbanek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narcyz Napisano 20 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 20 Sierpnia 2014 Poczekam i nie będę ich macał, bo może się im to nie spodobać ;D Puszcza już nowe liście więc tylko czekać aż się zaklimatyzuje Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca-Dzbanecznik Napisano 20 Sierpnia 2014 Share Napisano 20 Sierpnia 2014 No to już wiem co za bestia do mnie przybyła Dziękuję A może ktos mi podpowie czy z tych przedłużeń liści mogą się wytworzyć jeszcze dzbanki? Niektóre wyglądają na zasuszone ale może się mylę i to naturalne że są takie brunatne. Potwierdzam, ten dzbanecznik to Miranda, dorosła przycinana bestia marketowa z Holandi prawdopodobnie dwie w doniczce bo tak je sprzedają. Niestety ale z tych zalążków jak i z dużej rośliny nie doczekasz się dzbanków w tym roku, a może też tak być że nie będzie ich wogóle. Te rośliny są hodowane pod bardzo mocnym światłem i żeby dorosła zaczęła dzbanować ponownie musi mieć naprawdę dużo mocnego światła, wskazany parapet południowy. Natomiast ten maleńki odrost rosnąc będzie przyzwyczajał się do nowych warunków i na wiosnę jeśli światła będzie pod dostatkiem na pewno pojawią się dzbanki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
natalia.t Napisano 20 Sierpnia 2014 Share Napisano 20 Sierpnia 2014 W którym realu sprzedają tłustosze? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narcyz Napisano 20 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 20 Sierpnia 2014 (edytowane) Oczywiście jest to południowy parapet i liczę na łud szczęścia, że roślinka odwdzięczy się za ratunek Polecasz je porozsadzać czy zostawić wszystkie razem jeśli to są dwie rośliny i odrost? Natalio też byłem w szoku wygrzebując tego tłustoszka z sterty innych roślin w Legnickim realu. Edytowane 20 Sierpnia 2014 przez Narcyz Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narcyz Napisano 21 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 21 Sierpnia 2014 Znów dodam niestety post pod postem by pochwalić się nową kapturnicą (może ktoś wie co to za mieszaniec?). Wstawiam jeszcze kilka fotek mojej Mirandy i jej odrostu. Uwagi mile widziane. Czasem mam wrażenie jakby mało kto czytał mój temat ;P Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janocix Napisano 21 Sierpnia 2014 Share Napisano 21 Sierpnia 2014 Kapturnica to sarracenia purpurea. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 21 Sierpnia 2014 Share Napisano 21 Sierpnia 2014 Większość czyta, po prostu mało kto pisze Odrost jak jeszcze trochę podrośnie możesz uciąć i ukorzenic, tam dalej chyba kolejne się pojawiają Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 21 Sierpnia 2014 Share Napisano 21 Sierpnia 2014 Zgadza się. Należy zwrócić na liczbę odwiedzin Twojego wątku. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narcyz Napisano 21 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 21 Sierpnia 2014 Hehe faktycznie nie jedna osoba się zagubiła trafiając na mój wątek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narcyz Napisano 24 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 24 Sierpnia 2014 (edytowane) Wczoraj zająłem sie przesadzaniem i rozsadzaniem muchołówki (jak mniemam Regular form) zakupionej przeze mnie 2 dni temu w Wałbrzyskim OBI Dodatkowow wtyknąłem w torf z piaskiem jeden oderwany przez przypadek liść, zobaczymy czy coś z tego będzie...Jak zwykle czekam na jakieś uwagi i podpowiedzi Edytowane 24 Sierpnia 2014 przez Narcyz Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi