Skocz do zawartości

a to mi rośliny!

atomi

Rekomendowane odpowiedzi

Moja "hodowla" zaczęła się w marcu. kiedy kupiłam w palmiarni pierwszą muchołówkę (na śmierć zapomniałam spytać jaki kultywar blush ). Nie miałam wtedy ani zbyt dużej wiedzy o owadożerach (i nadal nie jestem orłem w tym), ani planów hodowania więcej, spodobała mi się i już. Zaraz po kupnie wyglądała tak:

724418_MyTravelsPhoto-071.jpg724417_MyTravelsPhoto-065.jpg

Teraz ciut urosła :) :

724425_SDC10300.JPG

724424_SDC10301.JPG

Mam jeszcze "Red Green'a". CFHs, błagam, nie urwij mi głowy jak zobaczysz co się stało z roślinka od Ciebie. Wsadziłam w zbyt zbite podłoże, ale jak zmieniłam, to jest już lepiej, tylko te liście mają część pułapkową w rozmiarze szczątkowym. Widok ogólny:

724444_SDC10302.JPG

Liść, który wyrósł przed przesadzeniem...

724446_SDC10303.JPG

... i po przesadzeniu

724445_SDC10304.JPG

Proszę nie pisać, że przesuszam, bo w podstawce stale jest 1 cm wody i nie wiem, czemu część podłoża nie chce za nic namoknąć (jak moje włosy przy myciu :) )

I na deser najnowszy nabytek, moja duma, S.x catesbaei

724466_SDC10305.JPG

724467_SDC10306.JPG

aha, mam pytanie- czy mi się wydaje, czy ona podsycha? Jeśli tak, to czemu? Ma stale 1 cm (lub więcej) wody w podstawce, południowe okno na poddaszu, słońce teraz od 5.30 do 21.00, więc o co chodzi? Pasożytów nie znalazłam.

Odnośnik do odpowiedzi

Pojęcia nie mam czemu takie rozmazane zdjęcia, robione aparatem cyfrowym Samsung (nie mam pojęcia jaki model), jak coś innego fotografuję (także zbliżenia) to jest OK, ale jak próbuję zrobić fotkę mucholcom to wychodzi właśnie tak. Reguluję jakość obrazu, próbuję fotografować pod różnymi kątami- to samo. Ręce mi się nie trzęsą, zresztą inne fotki wychodzą normalnie, nie wiem, jakaś klątwa może. Chociaż, zrobiłam jeszcze raz zdjęcie tego nieszczęsnego "Red Green'a", lepiej?

726784_SDC10308.JPG

Odnośnik do odpowiedzi

• 5 months later...

Roślinki zimują, sporo się też zmieniło. Red Greena coś zeżarło, za to mam Red Dragona, Dingley Gianta i jakąś kapturnicę, chyba purpurea. Są w średniej kondycji, najstarsza najpierw padła, a później odbiła, inne trochę zmarniały, ale zimno mają więc nic dziwnego. Zdjęć nie mam bo mi sie aparat zgubił ;-)

Odnośnik do odpowiedzi