Skocz do zawartości

Muchołówka nie chce zjeść muchy

Kamilk91

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie. Jestem świeżakiem typowym. Stąd też moje pytanie.. Podałem mojej muchołówce muchę, a ona jej nie chce zjeść!! Co radzicie?

FZcAAsR.jpg

Mam też dodatkowe pytanie tak na poważnie. Które z tych gatunków mógłbym trzymać w jednej donicy? Wiem, że wymagają nieco innych rzeczy np. podczas zimowania, ale czy np. muchołówka i kapturnica mogłyby spocząć w jednym miejscu? Jeśli tak to na jakich warunkach ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Hej, no wiec tak: muchołówki mają ciekawy proces reakcji "paszczy" otóż może taka pułapka zdrowa zamknąć się od 3 do 5 razy max(później usycha) albo i tu ciekawe co mi się niegdyś zdarzało często u muchołówek kupnych: pułapka zdrowa nie chciała się zamykać - zero reakcji, jak później się okazało nie zawsze usychają pułapki po strawieniu:) gdy np jest to jej 2 lub 3 trawienie a max może 5 przypuśćmy ta właśnie pułapka to wówczas tak jakoś dziwnie reaguje jakby była zmęczona dopiero po dłuższym czasie u mnie znów reagowały(bardzo wolno się zamykały) takie pułapki lub po prostu zaczęły schnąć ^_^

Miałem tak w 3 muchołówkach. Może to po prostu jakaś wada genetyczna rośliny. Nie przejmuj się nic jej nie będzie.

Ale niech się wypowie ktoś bardziej doświadczony w temacie:)

Co do kapturnic i muchołówek to tak mogą rosnąć razem i nawet razem zimować.

Edytowane przez comandos21
Odnośnik do odpowiedzi

Jak napisali już moi przedmówcy, tak mogą rosnąć i zimować razem. Podajesz żywą muchę taką w makijażu czy tylko taką z foty?

:D Gdy owad jest martwy roślina może nie reagować. Jeśli jest żywy myślę że roślina musi poprostu się zaklimatyzować.

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Muchołówka + kapturnica = tak

muchołówka + rosiczka = nie, o ile nie jest to rosiczka przechodząca w stan zimowania.

Najprościej będzie, gdy napiszesz cóż to za rodzaj rosiczki. Jeśli przylądkowa (capensis), to nie, bo w zimie muchołówka idzie spać, a rosiczka dalej potrzebuje dużo słonka i wody.

Odnośnik do odpowiedzi

Sevillo, autorowi tematu chodzi o posadzenie w jednej donicy kilku roślin, które razem miałyby przejść cały cykl roczny. Potrzeb tropikalnej (niezimującej) rosiczki z zimującą muchołówką czy kapturnicą nie da się pogodzić.

Odnośnik do odpowiedzi