Kamilk91 Napisano 9 Sierpnia 2014 Share Napisano 9 Sierpnia 2014 Witajcie. Jestem świeżakiem typowym. Stąd też moje pytanie.. Podałem mojej muchołówce muchę, a ona jej nie chce zjeść!! Co radzicie? Mam też dodatkowe pytanie tak na poważnie. Które z tych gatunków mógłbym trzymać w jednej donicy? Wiem, że wymagają nieco innych rzeczy np. podczas zimowania, ale czy np. muchołówka i kapturnica mogłyby spocząć w jednym miejscu? Jeśli tak to na jakich warunkach Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
natalia.t Napisano 9 Sierpnia 2014 Share Napisano 9 Sierpnia 2014 Może mucha jest za chuda? Kapturnica z muchołówką mogą rosnąć razem, ich wymagania bardzo się pokrywają. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 9 Sierpnia 2014 Share Napisano 9 Sierpnia 2014 (edytowane) Hej, no wiec tak: muchołówki mają ciekawy proces reakcji "paszczy" otóż może taka pułapka zdrowa zamknąć się od 3 do 5 razy max(później usycha) albo i tu ciekawe co mi się niegdyś zdarzało często u muchołówek kupnych: pułapka zdrowa nie chciała się zamykać - zero reakcji, jak później się okazało nie zawsze usychają pułapki po strawieniu:) gdy np jest to jej 2 lub 3 trawienie a max może 5 przypuśćmy ta właśnie pułapka to wówczas tak jakoś dziwnie reaguje jakby była zmęczona dopiero po dłuższym czasie u mnie znów reagowały(bardzo wolno się zamykały) takie pułapki lub po prostu zaczęły schnąć Miałem tak w 3 muchołówkach. Może to po prostu jakaś wada genetyczna rośliny. Nie przejmuj się nic jej nie będzie. Ale niech się wypowie ktoś bardziej doświadczony w temacie:) Co do kapturnic i muchołówek to tak mogą rosnąć razem i nawet razem zimować. Edytowane 9 Sierpnia 2014 przez comandos21 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ioreth Napisano 9 Sierpnia 2014 Share Napisano 9 Sierpnia 2014 Comandos, mam wrażenie, że nie uchwyciłeś clou problemu... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 9 Sierpnia 2014 Share Napisano 9 Sierpnia 2014 Comandos, mam wrażenie, że nie uchwyciłeś clou problemu... Jak nie uchwyciłem:) wytłumaczyłem, że tak może mieć i tyle jej muchołówka jak te 3 moje;) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Narcyz Napisano 9 Sierpnia 2014 Share Napisano 9 Sierpnia 2014 Jak napisali już moi przedmówcy, tak mogą rosnąć i zimować razem. Podajesz żywą muchę taką w makijażu czy tylko taką z foty? Gdy owad jest martwy roślina może nie reagować. Jeśli jest żywy myślę że roślina musi poprostu się zaklimatyzować. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 9 Sierpnia 2014 Share Napisano 9 Sierpnia 2014 Jak nie uchwyciłem:) wytłumaczyłem, że tak może mieć i tyle jej muchołówka jak te 3 moje;) Yyyy...nie uchwyciłeś Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krople_rosy Napisano 9 Sierpnia 2014 Share Napisano 9 Sierpnia 2014 Co do tematu: Do tego stopnia ich wymagania się pokrywają, że ludzie tworzą stałe, sztuczne torfowiska obsadzone muchołówkami i kapturnicami. hihih.. no nie mogę Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
natalia.t Napisano 9 Sierpnia 2014 Share Napisano 9 Sierpnia 2014 (edytowane) Comandos... <3 Edytowane 9 Sierpnia 2014 przez natalia.t Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamilk91 Napisano 18 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 18 Sierpnia 2014 rozumiem. Czyli je posadzę razem.. A do tego może dojść równie niewymagająca rosiczka? Tej - na moje oko wystarczy do szczęścia trochę wody Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krople_rosy Napisano 18 Sierpnia 2014 Share Napisano 18 Sierpnia 2014 Muchołówka + kapturnica = tak muchołówka + rosiczka = nie, o ile nie jest to rosiczka przechodząca w stan zimowania. Najprościej będzie, gdy napiszesz cóż to za rodzaj rosiczki. Jeśli przylądkowa (capensis), to nie, bo w zimie muchołówka idzie spać, a rosiczka dalej potrzebuje dużo słonka i wody. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sevillo Napisano 18 Sierpnia 2014 Share Napisano 18 Sierpnia 2014 Heej, nie tak prędko, że capensis nie na dwór. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 18 Sierpnia 2014 Share Napisano 18 Sierpnia 2014 Sevillo, autorowi tematu chodzi o posadzenie w jednej donicy kilku roślin, które razem miałyby przejść cały cykl roczny. Potrzeb tropikalnej (niezimującej) rosiczki z zimującą muchołówką czy kapturnicą nie da się pogodzić. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi