brytys55 Napisano 11 Sierpnia 2014 Share Napisano 11 Sierpnia 2014 (edytowane) Witam !!! W mojej kaputnicy nie ma nektaru( dzbanki są zupełnie puste) , a na dodatek kielichy się robią wklęsłe Dlaczego tak się dzieje i jak temu zaradzić Z góry dziękuję za pomoc Edytowane 11 Sierpnia 2014 przez brytys55 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 11 Sierpnia 2014 Share Napisano 11 Sierpnia 2014 Brytys55 wygląda na to, że nie zadałeś sobie trudu poczytania podstawowych informacji zamieszczonych na forum. Gdybyś zajrzał tu: http://www.rosliny-owadozerne.pl/Kapturnic...iedzi-f175.html dowiedziałbyś się m.in. że: "Pytanie 1: /Masiol/ Dlaczego moja kapturnica nie ma płynu trawiennego w rurkach? Odpowiedź: /Masiol, Cephalotus/: Płyn trawienny u kapturnic pojawia się w momencie, gdy owad wpadnie do pułapki. Wtedy dopiero zaczynają się procesy trawienne, owad zalewany jest enzymami. Fakt suchego wnętrza pułapki nie jest czymś niekorzystnym, po prostu- Twoja kapturnica jeszcze nic nie upolowała. Jedynie Sarracenia purpurea ma płyn w dzbanach w dużej, widocznej ilości. Reszta jest niejako „sucha” w środku." oraz: "Pytanie 5: /Masiol/ Moja kapturnica wytwarza płaskie liście. Co się jej stało? Odpowiedź: /Masiol/ Jest to związane z niedoborem światła. Jeśli w lecie pojawiają się płaskie liście, należy przenieść roślinę w bardziej słoneczne miejsce lub na dwór, gdzie będzie miała bezpośrednie słońce. Jeśli coś takiego zauważymy na jesieni jest to znak, że kapturnica powoli wchodzi w okres spoczynku. W tym wypadku nie zwiększamy ilości światła. W literaturze lub w Internecie możemy natknąć się na nazwę Phyllodia - to są właśnie owe płaskie liście. Są one wręcz typowe dla Sarracenia oreophila wchodzącej w spoczynek. Bardzo rzadko zdarza się, że wytwarzanie płaskich liści związane jest z pogorszeniem się jakości torfu. Jeśli tak jest, wymiana podłoża na świeże powinna załatwić problem." Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrDIIL Napisano 11 Sierpnia 2014 Share Napisano 11 Sierpnia 2014 Witam !!! W mojej kaputnicy nie ma nektaru( dzbanki są zupełnie puste) , a na dodatek kielichy się robią wklęsłe Dlaczego tak się dzieje i jak temu zaradzić Z góry dziękuję za pomoc Ja to nektar kojarzę u wejścia do kielicha, pod kapturem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brytys55 Napisano 13 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 13 Sierpnia 2014 (edytowane) Urzytkowniku ,, kropka" bardzo dziękuje za odpowiedz to bardzo mi pomoże , ale ja mam sarracenie purpuera i nie ma nektaru Co trzeba zrobić? Edytowane 13 Sierpnia 2014 przez brytys55 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrDIIL Napisano 13 Sierpnia 2014 Share Napisano 13 Sierpnia 2014 Urzytkowniku ,, kropka" bardzo dziękuje za odpowiedz to bardzo mi pomoże , ale ja mam sarracenie purpuera i nie ma nektaru Co trzeba zrobić? Dolej wody destylowanej do 1/3 wysokości kaptura i już. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 13 Sierpnia 2014 Share Napisano 13 Sierpnia 2014 Pytanie 2: /witek_91/ Czy muszę/mogę wlewać wodę do kielichów mojej Sarracenia purpurea? Odpowiedź: /Cephalotus/ Nie ma takiej konieczności, ponieważ roślina sama sobie potrafi ją wyprodukować, jeżeli będzie taka konieczność. Natomiast, jeżeli chcemy, to możemy. Zapewnij swojej kapturnicy dobre warunki (poczytaj dokładnie o wymaganiach), a wszelkie zabiegi poza podlewaniem będą zbędne. Roślina sama da radę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brytys55 Napisano 13 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 13 Sierpnia 2014 użytkownicy ,,kropka i mrDIIL" dziękuje za odpowiedzi ale odkryłem kolejny problem zauważyłem wystające korzenie z doniczki czy powinienem przesadzić od razu czy na wiosnę, bo czytałem że to zgubne dla mojej kaputnicy więc kupiłem dl.na 15 cm i szeroką na 10 cm doniczkę i torf w paczce (świeży).Czy powinienem zmoczyć najpierw torf? Wydaje mi się że to wszystko, ale jeżeli nie to proszę napiszcie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 13 Sierpnia 2014 Share Napisano 13 Sierpnia 2014 Brystys55 - proszę Cię pisz "kapturnica", a nie "kaputnica" Twoja kapturnica musi być niewielka, skoro kupiłeś doniczkę 10 cm szeroką i zakładam, że jest ona większa od obecnej. Jak korzenie mocno wystają to możesz przesadzić w najmniej kolizyjny sposób, czyli w nowej donicy umieścić całą bryłę torfu, która jest w małej doniczce i obłożyć ją nowym torfem. W ten sposób nie uszkodzisz korzeni i roślina niemal "nie zauważy" Twojej ingerencji. Świeży torf musisz porządnie namoczyć w wodzie destylowanej zanim włożysz go do doniczki. Możesz dosypać piasku/ żwirku, żeby podłoże było luźniejsze. Potem utrzymuj zawsze wodę w podstawce i na słonko donicę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brytys55 Napisano 13 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 13 Sierpnia 2014 bardzo ci dziękuje chyba już wszystko o tym co mi potrzeba wiem jak co to się odezwę dzięki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brytys55 Napisano 14 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 14 Sierpnia 2014 (edytowane) Już po przesadzeniu mam nadzieje że wszystko jest ok .Zrobiłem tak; do miski wsypałem torf i zalałem wodą destylowaną ,wymieszałem i włorzyłem do doniczki przez noc stało a rano wsadziłem do niej moją kapturnice(DOMICZKA Z KAPTURNICĄ szer.9cm wys.6cm A NOWA szer.10 wys.15) Więc korzenie mają sporo miejsca.Czy podlewać tą samą ilością wody destylowanej.I czy wszystko zrobiłem prosze napiszcie(czy to w ogule będzie pobierać wodę z podstawla) NIESTETY NIE MOGE ZDIĘCIA DOSTARCZYĆ BO MAM ZBYT DURZĄ ROZDZIELCZOŚĆ Edytowane 14 Sierpnia 2014 przez brytys55 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 14 Sierpnia 2014 Share Napisano 14 Sierpnia 2014 W podstawce zawsze musi być woda na ok. 1-2 cm. Torf podsiąknie, nic się martw. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emczer Napisano 14 Sierpnia 2014 Share Napisano 14 Sierpnia 2014 Dość wysoka doniczka - ja bym sprawdzał jak się zachowa przy tych 2cm wody, czy całość nasiąknie, czy nie będzie trzeba wyższej podstawki by lepiej torf chłonął wodę. Poza tym - polecam program irfanview do edycji zdjęć. Oraz lekkie poćwiczenie ortografii (i/lub włączenie sprawdzania pisowni w przeglądarce), bo Twoje błędy dość mocno biją po oczach... No i nie pisanie z capslockiem, no! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrDIIL Napisano 14 Sierpnia 2014 Share Napisano 14 Sierpnia 2014 Brytys... Purpurea ma mieć szerszą niż wyższą doniczkę lub o takich samych wymiarach, to chyba większość posiadaczy wie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brytys55 Napisano 15 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 15 Sierpnia 2014 (edytowane) Przepraszam za błędy, ale jestem dyzortografikiem i nic na to nie poradzę (a pisze z telefonu i tu niemam programu który sprawdza błędy ) ,a roślina ma się świetnie i zaczeła wytwrzać nektar Dzięki za rady Edytowane 15 Sierpnia 2014 przez brytys55 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brytys55 Napisano 16 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 16 Sierpnia 2014 Przepraszam za błędy ale jestem dyzortografikiem i nic na to nie poradze(a pisze z telefonu i tu niemam programu który sprawdza błędy ) a roślina ma się świetnie i zaczeła wytwrzać nektar dzięki za rady Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi