adamik55 Napisano 18 Sierpnia 2014 Share Napisano 18 Sierpnia 2014 Sporo osób korzysta już z udogodnień LED. Mam kilka pytań: Czy diody firmy Cree są lepsze od diod innych firm, np. Helixeon. Cena jest kilku krotnie niższa, parametry wydają się być bardzo dobre, więc czy to "bubel", czy po prostu tani zamiennik? Jedni korzystają z power led, a inni z taśm. Co bardziej polecacie - co jest ekonomiczniejsze i daje lepsze rezultaty, jest bardziej niezawodne? Jaki stosunek diod czerwonych do niebieskich do białych trzeba użyć aby zniwelować czerwoną barwę - aby było to ozdobą - jak przy świetlówkach? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorian Napisano 18 Sierpnia 2014 Share Napisano 18 Sierpnia 2014 Cześć, mam nadzieję, że uda mi się coś pomóc. Korzystałem z taśm led, obecnie zmontowałem prototyp lampy na power led. Osobiście wydaje mi się, że diody mocy dają większe światło. Swoje oświetlenie zrobiłem na ledach za około 2zł/szt. W przyszłości, gdy będę już wykonywał finalny panel, możliwe, że zastosuje jakieś inne, np na chipie EPILED. Cree pewnie sobie odpuszczę, bo to koszt ponad 10zł za sztukę. Diody power led wymagają odpowiedniego zasilacza. W przeciwieństwie do taśm led, które steruje się napięciem 12V, diody mocy zasilamy prądowo. W przypadku 1W musimy mieć ograniczenie 300-350mA, dla 3W około 700mA. Ja miałem zasilacz 12V od taśm i za pomocą układów LM317 dostosowałem go do swoich potrzeb (w razie czego służę pomocą). Diody mocy potrzebują również lepszego chłodzenia niż taśmy. U mnie paski prawie się nie grzały, natomiast 1W diody wymagają już jakiegoś radiatora. W przypadku większej ilości power ledów warto zastosować jakiś większy radiator plus zwykły 12V wentylator od PC. Co do ilości diod białych, to uważam, że powinno ich być tyle samo, albo trochę więcej co czerwonych, żeby zniwelować barwę czerwoną. Ja w swoich prototypie mam 3 czerwone, 2 niebieskie i 4 białe. Na koniec zdjęcie jak to świeci. Doniczka z wysianymi nasionami muchołówek. Uprzedzam, że to całkowity prototyp, zwłaszcza oparcie "lampki" na wykałaczkach porządną będę robił za miesiąc. Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorian Napisano 21 Sierpnia 2014 Share Napisano 21 Sierpnia 2014 (edytowane) Tutaj trochę lepiej widać. Zaledwie 9W power led. Wydaje mi się, że pół metra taśmy led nie będzie tak wydajne, a pobór prądu praktycznie ten sam. Światło w rzeczywistości jest dużo bardziej różowe Edytowane 21 Sierpnia 2014 przez Dorian Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorian Napisano 30 Sierpnia 2014 Share Napisano 30 Sierpnia 2014 Odświeżam trochę temat. Muchołówka B52, spod 9W oświetlenia 40W diod jest już w drodze do mnie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi