Skocz do zawartości

Alpejski tłustosz alpejski :D

Rekomendowane odpowiedzi

Tak tak, to dokładnie ta sama roślina, tylko ujęcie inne. Wstawiłam zdjęcie rośliny w całości, aby było widać również liście rośliny, co mogłoby pomóc w identyfikacji ewentualnie. Czyli jednak kukułka Fuchsa :) Dziękuję!

Odnośnik do odpowiedzi

Tłustosze można chyba jeszcze bez problemu spotkać idąc szlakiem nad morskie oko(stan sprzed 4 lat). Szczególnie w końcowej fazie wędrówki widać je gdzieniegdzie w trawie i na skarpach.

Mówisz... Ja ich nie kojarzę zbytnio, a się akurat za roślinami zawsze rozglądam. Poza tym, tamte tereny kojarzą mi się jedynie z podłożem bezwapiennym, choć akurat niedawno się dowiedziałem, że rzadko, bo rzadko, ale akurat tłustosz alpejski potrafi też występować na podłożach bezwapiennych. Ale podkreślę, że to rzadkość i nie spodziewałbym się go chodząc po takich terenach.

Odnośnik do odpowiedzi

Morskie Oko obeszliśmy całe w okół, co chwilę zerkając to na drobne łączki, strumyczki, wyschnięte strumyczki i rzeki, skalne skupiska, duże łąki, mchy na skałach, tam gdzie podłoże było gruboziarniste i błotne, w mchu torfowcu i na urwiskach skalnych, dosłownie - wszędzie, gdzie wpadł nam do głowy pomysł występowania Tłustosza. Najbardziej spodziewałem się go nad Czarnym Stawem. Nie potrafię określić czy ziemia jest wapienna czy bezwapienna, ale skoro "tłustosze są w Tatrach" - to szukałem ich wszędzie.

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio byłem tam 4 lata temu i kojarzę z 4-5 stanowisk gdzie występowały(po 1-5 sztuk mniej więcej), ale w chwili obecnej nie zdziwiłbym się gdyby już tam nie występowały. Na 100% jedno stanowisko było prawie że na końcu drogi, z 200-300m od samego jeziora, po prawej stronie z 1-2m tuż za drewnianą "barierką".

Odnośnik do odpowiedzi