Dorian Napisano 27 Sierpnia 2014 Share Napisano 27 Sierpnia 2014 Witam, planuje zrobić lampę do doświetlania roślin zimą. Zamówiłem aluminium o wymiarze 40x25cm i chciałbym przymocować do niego około 32 diod 1 Watowych. Mógłby mi ktoś doradzić jaki kolor diod zastosować i mniej więcej w jakich proporcjach? Wszystkie gotowe panele mają w przewadze czerwony z pomarańczowym, ale dowiedziałem się od emczera, że taka ilość czerwieni powoduje nadmierne kwitnienie. Czy w takim wypadku lepiej zastosować więcej niebieskich? Myślę, żeby dać 15 diod 6500K. Do wyboru mam: -Niebieskie Royal Blue- 440-450nm -Niebieskie- 460-465nm -Czerwone- 620nm -Czerwone Deep Red- 650-660nm -IR- 850, 940nm Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emczer Napisano 27 Sierpnia 2014 Share Napisano 27 Sierpnia 2014 Diod podczerwonych IR, czy UV nie ma co brać do panelu. Do fotosyntezy zbędne. No, a teraz przyznawać się kto tu się LED'ami doświetla, konstruuje panele i z jakimi efektami, bo informacji odnośnie owadożer / innych roślin legalnych pod panelami LED jak na lekarstwo. A te jak wiadomo, nie potrzebują dużo czerwieni by indukować kwitnienie jak pewne mniej legalne osobniki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mieczus Napisano 27 Sierpnia 2014 Share Napisano 27 Sierpnia 2014 Ja i moja kula Z tym, że oparta o diody 3W (kupione na led-byt.pl) i adelka bardzo ładnie mi się od tego wybarwiała. Problemem stało się tylko ciepło, którego nie potrafiłem się pozbyć kiedy w domu były upały i roślinki mi to trochę odchorowały. Proponuję zainteresować się również układem DW8501, poprzez który tanio można zasilać szeregi diód zasilaczem bez stabilizacji prądowej a układ kosztuje tylko 3,5zł. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Serbia Napisano 28 Sierpnia 2014 Share Napisano 28 Sierpnia 2014 Nie chcąc zakładać nowego wątku, zadam pytanie tutaj. Tu i ówdzie pojawiają się żarówki ledowe, reklamowane jako dobre do roślin. Coś z tego jest warte uwagi, możecie coś polecić? Rozważam kompozycję (dzbanki i/lub helki, może darlingtonia) w kuli i do niej chciałbym wykorzystać zwykłą biurkową lampkę z żarówką ledową - głównie ze względów estetycznych. Ale nie wiem, czy miałoby to sens? No i nie chciałbym zbyt dużego poboru mocy, jaka musiałaby być minimalna moc żarówki, aby sprawdzić się w tego typu konstrukcji? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Painkiler1 Napisano 28 Sierpnia 2014 Share Napisano 28 Sierpnia 2014 Ja bym proponował: 8 zimne białe 6500K 8 Niebieskie Royal Blue- 440-450nm 4 Niebieskie- 460-465nm 4 Czerwone- 620nm 8 Czerwone Deep Red- 650-660nm Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 28 Sierpnia 2014 Share Napisano 28 Sierpnia 2014 Ja bym proponował: 8 zimne białe 6500K 8 Niebieskie Royal Blue- 440-450nm 4 Niebieskie- 460-465nm 4 Czerwone- 620nm 8 Czerwone Deep Red- 650-660nm Ja białych dałbym tyle samo, ile kolorowych. Niektórzy hodowcy stosują tylko białe diody, z rewelacyjnymi efektami. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorian Napisano 28 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 28 Sierpnia 2014 Dziękuję Wszystkim za pomoc. Białych na pewno zastosuje 16szt, czyli połowę, a resztę podzielę tak jak napisał Painkiler Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi