chroman91 Napisano 27 Sierpnia 2014 Share Napisano 27 Sierpnia 2014 Planuję zrobić panel ledowy około 120 W . Wszystko mniej więcej już mam zaplanowane tylko dalej mam dylemat do czego przykleić te taśmy ledowe. Dzisiaj rozglądając się za blachą aluminiową wpadły mi w oko lustra . Czy lustro byłoby dobrym pomysłem do zastosowania jako podstawa takiego panelu ? Od strony odbijającej nakleiłbym taśmy w wyniku czego uzyskałbym coś na styl odbłyśnika a z drugiej strony przykleiłbym na klej termoprzewodzący radiatory . Co sądzicie o takim pomyśle ? Spełniło by to swoją rolę ? Z góry dziękuje za wszelkie sugestie i pomysły . Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krople_rosy Napisano 27 Sierpnia 2014 Share Napisano 27 Sierpnia 2014 Hej! Wydaje mi się to średnim pomysłem. O ile jeszcze małe lustro jakoś wytrzyma ciągłe zmiany temperatury, to duża tafla lustra może "strzelić" pod wpływem kurczenia się i rozkurczania w wyniku nagłej zmiany temperatur. Już chyba lepszym pomysłem byłoby wykleić folią lustrzaną powierzchnie między taśmami LED uzyskując coś na kształt "odbłyśnika". Jest jeszcze trzecia opcja: Iść do złotnika by tafle aluminium Ci wypolerował na połysk lub sam to zrób papierami ściernymi różnej frakcji, pastą polerską i innymi technikami. Dużo roboty, ale smażysz dwie pieczenie na jednym ogniu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mieczus Napisano 27 Sierpnia 2014 Share Napisano 27 Sierpnia 2014 Lustro słabo będzie odprowadzało ciepło i rzeczywiście może w końcu strzelić. Zwróć uwagę, że diody jako źródła światła mają charakterystykę świecenia bardzo kierunkową (w przeciwieństwie do świetlówek posiadających charakterystykę świecenia dookólną) i w związku z tym uważam, że odbłyśniki są w tym przypadku zbędne. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorian Napisano 27 Sierpnia 2014 Share Napisano 27 Sierpnia 2014 Tak się zastanawiam czy jest w ogóle sens przyklejać paski do czegoś w rodzaju odbłyśnika? Wydaje mi się, że raczej światło nie trafia na tą część panelu, bo diody są skierowane jednak w dół jedyne co bym obkleił jakimś odbłyśnikiem to boki. Sam używałem do tego celu taśmę aluminiową. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chroman91 Napisano 27 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 27 Sierpnia 2014 Jakiś % na pewno trafia na tą część panelu ale raczej jest to mały % To chyba jednak nie będę kombinował i użyje blachy aluminiowej Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Painkiler1 Napisano 27 Sierpnia 2014 Share Napisano 27 Sierpnia 2014 Dużo lepsze warunki 'odbłyskowe' daje polerowana blacha stalowa. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chroman91 Napisano 27 Sierpnia 2014 Autor Share Napisano 27 Sierpnia 2014 Warunki odbłyskowe są jakby mniej ważne dla mnie Przy lustrze zapomniałem o tym że pod wpływem temperatury nie bedzie ono tak dobrze pracowało jak aluminium a i aluminium lepiej będzie oddawało ciepło. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krople_rosy Napisano 27 Sierpnia 2014 Share Napisano 27 Sierpnia 2014 Gdy oglądałem z ciekawości panele LED, to jakoś nie zwróciłem uwagi, by producenci w ogóle interesowali się odbłyśnikami i żeby w jakiś sposób się tym przejmowali. Wydaje mi się że nie ma co szaleć dla tych paru promili światła więcej. Już o wiele skuteczniejszym pomysłem przy led'ach jest wyklejenie terrarium od środka "lustrem weneckim". Wówczas procent światła odbitego, niezmarnowanego i wykorzystanego w pełni będzie znacznie większy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi