Skocz do zawartości

Do czego przykleic taśmy ledowe?

chroman91

Rekomendowane odpowiedzi

Planuję zrobić panel ledowy około 120 W . Wszystko mniej więcej już mam zaplanowane tylko dalej mam dylemat do czego przykleić te taśmy ledowe. Dzisiaj rozglądając się za blachą aluminiową wpadły mi w oko lustra . Czy lustro byłoby dobrym pomysłem do zastosowania jako podstawa takiego panelu ? Od strony odbijającej nakleiłbym taśmy w wyniku czego uzyskałbym coś na styl odbłyśnika a z drugiej strony przykleiłbym na klej termoprzewodzący radiatory . Co sądzicie o takim pomyśle ? Spełniło by to swoją rolę ?

Z góry dziękuje za wszelkie sugestie i pomysły .

Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

Hej!

Wydaje mi się to średnim pomysłem. O ile jeszcze małe lustro jakoś wytrzyma ciągłe zmiany temperatury, to duża tafla lustra może "strzelić" pod wpływem kurczenia się i rozkurczania w wyniku nagłej zmiany temperatur. Już chyba lepszym pomysłem byłoby wykleić folią lustrzaną powierzchnie między taśmami LED uzyskując coś na kształt "odbłyśnika". Jest jeszcze trzecia opcja: Iść do złotnika by tafle aluminium Ci wypolerował na połysk lub sam to zrób papierami ściernymi różnej frakcji, pastą polerską i innymi technikami. Dużo roboty, ale smażysz dwie pieczenie na jednym ogniu :)

Odnośnik do odpowiedzi

Lustro słabo będzie odprowadzało ciepło i rzeczywiście może w końcu strzelić. Zwróć uwagę, że diody jako źródła światła mają charakterystykę świecenia bardzo kierunkową (w przeciwieństwie do świetlówek posiadających charakterystykę świecenia dookólną) i w związku z tym uważam, że odbłyśniki są w tym przypadku zbędne.

Odnośnik do odpowiedzi

Tak się zastanawiam czy jest w ogóle sens przyklejać paski do czegoś w rodzaju odbłyśnika? Wydaje mi się, że raczej światło nie trafia na tą część panelu, bo diody są skierowane jednak w dół :) jedyne co bym obkleił jakimś odbłyśnikiem to boki. Sam używałem do tego celu taśmę aluminiową.

Odnośnik do odpowiedzi

Gdy oglądałem z ciekawości panele LED, to jakoś nie zwróciłem uwagi, by producenci w ogóle interesowali się odbłyśnikami i żeby w jakiś sposób się tym przejmowali. Wydaje mi się że nie ma co szaleć dla tych paru promili światła więcej. Już o wiele skuteczniejszym pomysłem przy led'ach jest wyklejenie terrarium od środka "lustrem weneckim". Wówczas procent światła odbitego, niezmarnowanego i wykorzystanego w pełni będzie znacznie większy.

Odnośnik do odpowiedzi